Neautorizováno !


 

(9.40 hodin)
(pokračuje Chytka)

Zde je tedy několik problémů, které jsem již avizoval.

Za prvé. Jak si jistě vzpomenete, tak insolvenční zákon, který jsme schválili, jsme schválili jako kompromis vládního návrhu insolvenčního zákona na jedné straně a na druhé straně to byla poslanecká iniciativa, poslanecký návrh pana dr. Pospíšila, který rovněž novelizoval insolvenční zákon. Tento doprovodný zákon je však doprovodným zákonem pouze k vládnímu návrhu, z čehož vyplývá, že jestliže jsme schválili velký insolvenční zákon jako kompromis mezi vládním návrhem a poslaneckým návrhem poslance pana dr. Pospíšila, že i tento doprovodný zákon by na tuto skutečnost měl reagovat. Nereaguje. Například v obchodním zákoníku bude zapotřebí upravit mnohé věci podle schváleného insolvenčního zákona. Bohužel, tento doprovodný tisk 1121 na skutečnost a na přesné znění velkého insolvenčního zákona ne vždy zcela stoprocentně reaguje. Na to bych chtěl upozornit za prvé.

Za druhé jsme v právních problémech. Jak jsem již řekl, doprovodný zákon jsou v podstatě legislativně technické návrhy, které máme promítnout do ostatních zákonů. Do 17 zákonů, do kterých se chystáme promítnout schválený insolvenční zákon, tak těchto 17 zákonů je novelizováno celkem 88 novelami. Těchto 88 novel se pohybuje mezi Sněmovnou, Senátem a panem prezidentem. A nyní jsou samozřejmě dvě možnosti. Možnost první, že budeme tímto doprovodným zákonem novelizovat i zákony, které ještě nevyšly ve Sbírce zákonů, které nejsou právně účinné. Já před tímto krokem velice varuji. Domnívám se, že bychom vyrobili právní zmetek, možná jeden z největších, který kdy opustil budovu této ctihodné Poslanecké sněmovny. Druhá možnost je, že nebudeme novelizovat zákony, které ještě nejsou právně účinné, které nevyšly ve Sbírce zákonů. Pak je ale zcela zřejmé, že minimálně jedna třetina legislativně technických pozměňovacích návrhů, které musíme promítnout do zákonů, tam promítnuty nebudou.

Logické je tedy se zeptat, jak z toho ven. Já se domnívám, že to, že se blíží konec volebního období, je pro tento sněmovní tisk ideální chvílí, protože skončí-li volební období, všechny zákony, které opustily Sněmovnu, které schválí Senát, podepíše pan prezident, vyjdou ve Sbírce zákonů, vznikne určité období, dva měsíce, kdy žádný zákon nebude novelizován a je ideální chvíle, až se sejde nová Sněmovna, vrátit se k tomuto sněmovnímu tisku a skutečně pořádně a právně čistě promítnout velký insolvenční zákon tímto doprovodným zákonem do všech zákonů, které budou v tuto chvíli platné. Ideálnější chvíle opravdu nemůže nastat.

Abychom byli schopni tento postup, který navrhuji, nějakým způsobem uplatnit, navrhnu v obecné rozpravě vrátit tento sněmovní tisk k dopracování. Tímto se hlásím jak do obecné rozpravy, tak do rozpravy podrobné. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Jste jediný přihlášený, takže prosím, abyste vystoupil.

 

Poslanec Radim Chytka: Děkuji vám. Jak jsem ve své zpravodajské zprávě uvedl a zdůvodnil, navrhuji vrátit tento sněmovní tisk k dopracování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Další přihlášky do obecné rozpravy nejsou, takže budeme moci obecnou rozpravu… Hlásí se pan poslanec Karel Vymětal. Prosím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedající. Já jsem vás chtěl poprosit, pane místopředsedo, abyste zajistil dodržování jednacího řádu, protože to, co tady předvedl ve své zpravodajské zprávě zpravodaj, je v rozporu s jednacím řádem. Zpravodaj má informovat o průběhu projednávání ve výboru a jeho výsledcích. To, že tady říkal své názory, to samozřejmě má právo říkat, ale v obecné rozpravě, nikoliv ve zpravodajské zprávě.

Jinak bych chtěl upozornit na to, že to, co tady pan poslanec Chytka v obecné rozpravě navrhl, vrácení k přepracování - jsme ve druhém čtení a takový návrh je naprosto nehlasovatelný. Doporučoval bych, abychom si čas od času přečetli jednací řád.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Je pouze hlasovatelný návrh zákona výboru k novému projednání.

Já jsem nezaznamenal, jestli pan poslanec Vymětal také kritizoval pana místopředsedu vlády za to, že zmiňoval určitá rizika, která souvisejí s tím, že se budou implantovat některé další návrhy do tohoto zákona. To jste neměl na mysli ve své kritice? To bylo v souladu s jednacím řádem. Ano, děkuji.

V obecné rozpravě dále vystoupí pan poslanec Radim Chytka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP