Neautorizováno !


 

(9.50 hodin)

Poslanec Radim Chytka: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, já se ostře ohrazuji proti tomu, co zde řekl poslanec Karel Vymětal! Nevím, zda je členem ústavněprávního výboru, já jsem si nevšiml, že by byl členem ústavněprávního výboru. Já jsem zde zcela jasně řekl, že ústavněprávní výbor nepřijal žádné usnesení k tomuto sněmovnímu tisku. Poté co jsem toto oznámil, jsem shrnul rozpravu, která se na ústavněprávním výboru konala. Na základě této rozpravy, kterou jsem zde shrnul, ústavněprávní výbor žádné usnesení nepřijal. Byl bych opravdu velice rád, aby pan poslanec Vymětal - vaším prostřednictvím, pane místopředsedo - mi neříkal, co mám a co nemám dělat ve své zpravodajské zprávě v souladu s jednacím řádem!

Na druhé straně panu poslanci Vymětalovi děkuji, že mě upozornil, že nelze vrátit tento zákon k dopracování. Navrhuji proto jeho zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se opět pan poslanec Karel Vymětal. Návrh na zamítnutí může zaznít, ale není v tuto chvíli hlasovatelný. Hlasovatelný je návrh na vrácení výboru k novému projednání.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Nemyslím si, že je možno své argumenty prosazovat zvýšeným hlasem. Ukřičet se nenechám.

Rozumím tomu, co říkal pan zpravodaj. Kdyby řekl, že v průběhu rozpravy v ústavněprávním výboru bylo to a to, tak tomu rozumím. Jenomže on, může se podívat do stenozáznamu, říkal: já jsem už dávno navrhoval, já si myslím; tak "já" není ovšem ústavněprávní výbor. Prosím formulace správně formulovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. Je ještě nějaká přihláška do obecné rozpravy? Pan místopředseda vlády Havel.

 

Místopředseda vlády ČR Jiří Havel: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, chtěl bych v tomto případě požádat o podporu tohoto zákona. Nečiním si iluze, že první iterací se nám podaří udělat normu, která bude zcela v pořádku. Konstatuji, že jak k insolvenčnímu zákonu, tak k doprovodným zákonům se nepochybně dále budeme vracet. Vzpomeňte si, jakým způsobem se přijímal obchodní zákoník apod. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane místopředsedo vlády. Ještě někdo se hlásí do obecné rozpravy? Pokud ne, obecnou rozpravu končím.

Pane zpravodaji, já se omlouvám. Dal jste návrh na vrácení výboru? Nedal.

Otevírám rozpravu podrobnou. Zde mám písemné přihlášky, které mají přednost. Ostatní si počkají, až na ně přijde řada. Písemně se přihlásila paní poslankyně Hana Orgoníková, která už se může připravit, pan poslanec František Beneš, paní poslankyně Hana Šedivá, Antonín Seďa, Walter Bartoš a Josef Janeček.

Hovoří paní poslankyně Hana Orgoníková.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Hezké dopoledne všem. Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, moje pozměňovací návrhy k tisku 1121 směřují ke zvýšení limitu daňového zvýhodnění k penzijním připojištěním se státním příspěvkem. Jedná se o zvýšení daňového odpočtu u zaměstnavatelů ze stávajících tří na pět procent a zvýšení hranice osvobození příspěvku zaměstnavatele o daně z příjmu zaměstnance ze stávajících pěti na sedm procent, dále zvýšení limitu daňového zvýhodnění na soukromé životní pojištění, to znamená zvýšení daňového odpočtu u zaměstnavatelů ze stávajících osmi na dvanáct tisíc, a zvýšení hranice osvobození příspěvku zaměstnavatele o daně z příjmu zaměstnance ze stávajících dvanácti na osmnáct tisíc korun.

Nyní to vtělím do pozměňovacích návrhů, přímo do bodů. Jedná se o část 23 - Změna zákona o daních z příjmů, článek 25.

Za bod 104 vládního návrhu zákona se vkládají body 104a a 104b tohoto znění:

104a. V § 6 odstavec 9 písmeno u) se číslice 5 nahrazuje číslicí 7.

Bod 104b. V § 6 odstavec 9 písmeno w) se číslice 12 tisíc nahrazuje číslicí 18 tisíc.

Dále. Za bod 109 vládního návrhu zákona se vkládají body 109a a 109b tohoto znění:

109a. V § 24 odstavec 2 písmeno zj) se číslice 3 nahrazuje číslicí 5.

109b. V § 24 odstavec 2 písmeno zo) se číslice 8 tisíc nahrazuje číslicí 12 tisíc.

Část 95 - Účinnost, článek 99. V textu vládního návrhu zákona se ruší tečka a vkládají se tato slova: s výjimkou ustanovení části 23., článek 25 bodů 104a, 104b, 109a, 109b, které nabývají účinnosti dnem 1. ledna 2007.

Domnívám se, že odůvodnění nemusím číst, protože jsem ho řekla na začátku. Jde mi ještě o dopad na státní rozpočet. Pokud by poměr přispívání zůstal zachován, zaměstnavatelé zvedli své příspěvky o navrhovaná dvě procenta, tedy ze tří na pět procent, a hranice osvobození od daně z příjmů by byla zvýšena rovněž o dvě procenta, to znamená z pěti na sedm procent, pak lze předpokládat, že by dopad na státní rozpočet u penzijního připojištění znamenal něco přes jednu miliardu korun, stejně tak jako u životního pojištění.

To je ode mne vše. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Haně Orgoníkové. Nyní vystoupí pan poslanec František Beneš a připraví se paní poslankyně Hana Šedivá.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, dámy a pánové, musím se předně omluvit, že při překotné změně programu jednání některé části ze svých návrhů musím přečíst, ale nebude to dlouhé.

Předkládám návrhy ke třem částem. Část 17 - Změna zákona o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, článek 19. Zákon číslo 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění zákona číslo 210/1993 Sb., zákona číslo 90/1996 Sb., zákona číslo 27/2000 Sb., zákona číslo 30/2000 Sb., zákona číslo 12/2001 Sb. a zákona číslo 59/2005 Sb. se mění takto:

1. V § 9 odstavec 1 písmeno a) se slova "na základě usnesení o povolení ochranné lhůty v konkursním řízení - poznámka pod čarou 7 - na základě usnesení o prohlášení konkursu - poznámka pod čarou 8 - na základě u soudu podaného návrhu na vyrovnání" nahrazují slovy "na základě vyrozumění insolvenčního správce o soupisu nemovitostí, která je podle katastru nemovitostí ve vlastnictví jiné osoby než dlužníka - poznámka pod čarou 7".

2. V § 9 se na konci odstavce 1 za písmeno c) vkládají nová písmena d) a e), která znějí:

d) na základě rozhodnutí o předběžném opatření, podle kterého může dlužník nakládat s majetkovou podstatou pouze se souhlasem předběžného správce - poznámka pod čarou 8;

e) na základě vyrozumění insolvenčního soudu o vydání rozhodnutí o úpadku - poznámka pod čarou 9.

Poznámky pod čarou číslo 7, 8 a 9 znějí:

Poznámka pod čarou číslo 7: § 224 odstavec 2 zákona - příslušné číslo Sbírky - o úpadku a způsobech jeho řešení, insolvenční zákon.

Poznámka pod čarou číslo 8: § 113 odstavec 1 zákona o úpadku a způsobech jeho řešení, insolvenční zákon.

Poznámka pod čarou číslo 9: § 139 odstavec 1 písmeno i) zákona o úpadku a způsobech jeho řešení, insolvenční zákon.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP