Neautorizováno !


 

(10.00 hodin)
(pokračuje F. Beneš)

3. V paragrafu 9 se za odst. 3 vkládá nový odst. 4, který zní: Pro zápis poznámky podle odst. 1 písm. d) a e) platí obdobně ustanovení odst. 3.

Další návrh směřuje k části 31. a zní takto: Část 31. Změna zákona o penzijním připojištění se státním příspěvkem a o změnách některých zákonů souvisejících s jeho zavedením. Článek 33. V zákoně číslo 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se státním příspěvkem a o změnách některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění zákona číslo 61/1996 Sb., zákona číslo 15/1998 Sb., zákona číslo 170/1999 Sb., zákona číslo 353/2001 Sb., zákona číslo 309/2002 Sb., zákona číslo 36/2004 Sb., zákona číslo 237/2004 Sb. a zákona číslo 257/2004 Sb., se paragraf 53 zrušuje.

A nyní, dámy a pánové, odkáži na pozměňovací návrh, který jsem vám podal písemně. Týká se části 32. a prosím, abyste si v tom písemně předloženém návrhu udělali jenom jednu drobnou opravu a ta oprava je v článku 35. v přechodných ustanovením v odst. 1. Za slovy "1. ledna 2007" je v závorce text "varianta 1. října 2006". Ten text v závorce navrhuji vypustit, na něm netrvám.

Jenom stručně zdůvodním své návrhy. Týkají se všechny zápisu vlastnických práv k nemovitostem a v podstatě k bytům, které jsou velmi často předmětem insolvenčního řízení.

Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Františku Benešovi. Nyní vystoupí paní poslankyně Hana Šedivá, připraví se pan poslanec Antonín Seďa.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, členové vlády. Moje pozměňovací návrhy vyplývají z toho, že ústavněprávní výbor nepřijal žádné usnesení, i když na tomto výboru byly předloženy některé pozměňovací návrhy, které se přímo dotýkají zákona o insolvenci. Chtěla bych tady říct, že po celou dobu projednávání těchto dvou zákonů bylo pociťovat ze strany opozice, že nemá zájem na přijetí změnového insolvenčního zákona do voleb.

Protože, jak jsem říkala a jak to říkal pan zpravodaj, nebylo přijato usnesení, tak bych se přihlásila k pozměňovacím návrhům, které byly obsaženy a které máte předloženy na lavici v záznamu ústavněprávního výboru z 81. schůze, která byla 15. února 2006.

Dále bych chtěla předložit pozměňovací návrh, který se dotýká správy daní a poplatků, a tady bych tento návrh odůvodnila. Oproti dosavadní právní úpravě pro účely úpadku rozlišuje daňové povinnosti vzniklé před vydáním rozhodnutí o úpadku od daňových povinností a (?) po vydání rozhodnutí o úpadku, čímž akceptuje novou koncepci zakotvenou v zákonu o úpadku a způsobech jeho řešení. S tímto rozlišením a odpovídajícím terminologickým vyjádřením jak v textu zákona, tak i v připraveném pozměňovacím návrhu souvisí i promítnutí těchto změn do režimu obligatorního určení pořadí úhrady daňových povinností, což je nezbytným předpokladem k tomu, aby daňovými přeplatky vzniklými po vydání rozhodnutí o úpadku nebyly kompenzovány daňové nedoplatky vzniklé v období před prohlášením úpadku. Tento dosavadní přístup správců daně, kdy k této kompenzaci docházelo, byl častým předmětem zkoumání Ústavního soudu, který jej označil za postup, jenž je v rozporu s ústavním pořádkem. Pozměňovací návrh tento nedostatek kritizovaný Ústavním soudem odstraňuje a přiznává státním orgánům v insolvenčním řízení stejná práva a povinnosti jako ostatním účastníkům řízení.

Tento pozměňovací návrh vám byl předložen na lavice a v tomto zákoně se mění část 19., takže se přihlašuji k tomuto pozměňovacímu návrhu.

A poslední pozměňovací návrh se týká změny zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku nezaměstnanosti. Tento zákon stanovuje stropy pro odvod sociálního a zdravotního pojištění od roku 2007. Rovněž tento návrh vám byl písemně předložen.

Zde bych chtěla jenom upravit - byl původně předložen ke sněmovnímu tisku 1182, tudíž upravuji, že se předkládá ke sněmovnímu tisku 1121.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Šedivé. Nyní vystoupí pan poslanec Seďa a připraví se pan poslanec Bartoš.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, dovolil bych si načíst jeden pozměňovací návrh k zákonu o změně některých zákonů v souvislosti se zákonem o úpadku, sněmovní tisk 1121.

V části sedmdesáté čtvrté v článku římská 78 - Změna zákona o soudech a soudcích vkládá se nový bod, který zní: V příloze 7 se vkládá nový bod 4., který zní: "4. Okresní soud v Uherském Hradišti - pobočka v Uherském Brodě. V obvodu Okresního soudu v Uherském Hradišti se zřizuje pobočka v Uherském Brodě. Sídlem pobočky je město Uherský Brod."

V dosavadní části 95 Účinnost se na konci doplňují slova: "s výjimkou části sedmdesáté čtvrté, bodu týkající (?) se pobočky Okresního soudu v Uherském Brodě, který nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2007".

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Seďovi. Nyní vystoupí pan poslanec Walter Bartoš a připraví se pan poslanec Josef Janeček. Protože tuším, že pan poslanec Křeček také má dneska ještě nějakou povinnost, tak se chci zeptat pana poslance Janečka, jestli by dal přednost panu poslanci Křečkovi. (Souhlas.)

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já se chci předem omluvit Poslanecké sněmovně za to, že předložím návrh, který ne tak úplně souvisí s tímto zákonem, nicméně rád bych napravil chyby - jednu drobnou chybu, které se dopustila Poslanecká sněmovna v souvislosti s novelou vysokoškolského zákona, a jednu fatální chybu, které se dopustila tato vláda při předkládání zákona o Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

Dne 1. ledna 2006 nabyla účinnosti novela zákona o vysokých školách, zákon číslo 552/2005 Sb. V této novele došlo k nesprávnému použití velkých a malých písmen ve slovech "výkaz o studiu" a "akreditační komise", dále došlo k nesprávné citaci odstavců v paragrafu 20 odst. 3 a v paragrafu 68 odst. 3.

Tato novela také změnila přílohu zákona číslo jedna zákona číslo 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů, zákon o vysokých školách, ve znění pozdějších předpisů, tak, aby obsahovala seznam veřejných vysokých škol v České republice. Mám na mysli všech veřejných vysokých škol. Před přijetím této novely se tato příloha číslo jedna od roku 1999, kdy nabyl účinnosti zákon číslo 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů, zákon o vysokých školách, ve znění pozdějších předpisů, průběžně při vzniku veřejných vysokých škol nedoplňovala.

Dne 7. února 2006 Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovila souhlas již v prvním čtení s vládním návrhem zákona o zřízení Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích. Zřízení nové veřejné vysoké školy je třeba promítnout i do přílohy číslo jedna zákona o vysokých školách.

A teď citace mého pozměňovacího návrhu:

***




Přihlásit/registrovat se do ISP