Neautorizováno !


 

(11.10 hodin)
(pokračuje Dundáčková)

Bod 11. V paragrafu 85 odst. 3 větě první se zrušují slova "nebo spořitelního a úvěrního družstva".

Bod 12. V paragrafu 86 odst. 1 větě první se zrušují slova "nebo spořitelního a úvěrního družstva".

Bod 13. V paragrafu 86 odst. 1 písm. f) se zrušují slova "nebo spořitelního a úvěrního družstva".

Bod 14. V paragrafu 86 odst. 1 písm. g) se zrušují slova "nebo spořitelního a úvěrního družstva".

To je konec pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy a vážení pánové, já se omlouvám, že přistupuji ještě s jedním pozměňovacím návrhem. Reaguji tak na situaci, která byla před několika minutami zveřejněna, totiž zákon zamítl návrh zákona o právu pacientů na informace. (Z pléna: Senát zamítl!) Senát. Zákon zamítl Senát jsem neřekl. Možná že to bylo takové nechtěné přeřeknutí.

To, co jsem tedy chtěl říct, že Senát zamítl tento návrh zákona s odůvodněním, že - a odkaz na to, že by to vše mělo být upraveno vyhláškou, považuji za nedostatečný.

Musím říct, že jsem také upozorňoval na to, že tento zákon by měl být doprovázen ještě další právní normou. Ta zde byla předložena, avšak zamítnuta, proto jenom takový ten určitý zbytek, který by ukládal aspoň zdravotním pojišťovnám, pokud dojdou k informaci pro pacienta velmi závažné, chci navrhnout jako jeden z pozměňovacích návrhů do tohoto návrhu zákona.

Čili změna zákona číslo 48/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, se mění takto: Za paragraf 42 se vkládá nový paragraf 42a, který zní: Zdravotní pojišťovna je oprávněna poskytnout pojištěnci informaci, že neuhradila z důvodů uvedených v paragrafu 42 odst. 3 zdravotnickému zařízení zdravotní péči poskytnutou tomuto pojištěnci. Na vyžádání je zdravotní pojišťovna povinna poskytnout pojištěnci informaci o závěrech šetření, která provedla ve věci jemu poskytnuté hrazené péče. Zdravotní pojišťovna poskytne tuto informaci pojištěnci vždy, když lze důvodně předpokládat, že poskytnutá zdravotní péče vedla nebo by v budoucnu mohla vést ke zhoršení nebo poškození zdravotního stavu pojištěnce, pokud takovou informaci zdravotnické zařízení prokazatelně neposkytlo samo nebo ji odmítlo na výzvu pojištěnce nebo zdravotní pojišťovny poskytnout. Zdravotnické zařízení je povinno spolupracovat při ověřování spokojenosti pojištěnců s poskytnutou zdravotní péčí.

Za paragraf 42a se vkládá nový paragraf 42b, který zní: Paragraf 42b. Zdravotní pojišťovny jsou oprávněny zveřejňovat statistické údaje o zdravotní péči vykázané jednotlivými zdravotnickými zařízeními, zejména o rozsahu a druhu poskytnuté zdravotní péče, počtu ošetřených pojištěnců, včetně počtu jednotlivých zdravotních výkonů, délky hospitalizace a výše úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Zveřejňovat nelze údaje o jednotlivých pojištěncích.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se další hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu končím. Chci se zeptat pana ministra, zda chce nějak glosovat obsah rozpravy. (Ano.)

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že jsem byl tak trošku nepřímo panem předsedajícím vyzván, zda chci glosovat obsah rozpravy, tak samozřejmě stalo se to, od čeho jsem se snažil Poslaneckou sněmovnu odradit, tedy to, že řada poslanců využila tohoto návrhu zákona, kterým se novelizuje celá řada právních předpisů, k tomu, aby počet novelizovaných právních předpisů ještě rozšířila, popř. ty, které byly otevřeny v souvislosti s insolvenčním zákonem, ještě obohatila. Samozřejmě některé pozměňovací návrhy asi těžko budu hájit z pozice ministra spravedlnosti, neboť s předkládaným tiskem opravdu nesouvisí. Budu se alespoň snažit získat stanovisko od příslušných resortních kolegů k tomu, abych mohl dát stanovisko ve třetím čtení při hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

Možná bych v jedné věci reagoval na rozpravu a to je poznámka pana poslance Vrbíka. Pan poslanec Vrbík namítal, že není možné novelizovat právní předpis, který ještě nebyl vyhlášen ve Sbírce zákonů. Samozřejmě, že na tuto věc existují různé právní názory, nicméně nepochybně ústava i jednací řád se dotváří zvyklostmi, které praxe akceptovala. Já tady chci zcela jasně říci, že Poslanecká sněmovna i Senát tuto možná spornou praxi jednoznačně akceptovaly a příkladem z poslední doby je například zákon o hmotné nouzi, který byl ještě před jeho platností, ještě v době, kdy byl v legislativním procesu, novelizován zákonem o azylu. Takže to je podle mého názoru jednoznačná odpověď. Poslanecká sněmovna by se měla rozhodnout: Buď tuto praxi připustit, anebo ji nepřipustit. Ale nemůže postupovat v jednom případě tak a v jiném případě jiným způsobem. Takže moje odpověď na tuto otázku, o které možná právníci mohou debatovat, je, že Sněmovna tuto praxi prostě akceptovala.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan zpravodaj.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážené dámy a pánové, já jen snad doplním slova pana ministra. Sami jste si všimli, kolik pozměňovacích návrhů padlo, a to byť by souvisejících či vůbec nesouvisejících s insolvenčním zákonem, a já vás chci duševně připravit na to, že zpracování těchto pozměňovacích návrhů bude nějakou dobu trvat, a třetí čtení tohoto sněmovního tisku tedy pravděpodobně proběhne až na další schůzi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Vzhledem k tomu, že nepadl návrh, o kterém bychom měli hlasovat v rámci druhého čtení, končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

A nyní bychom měli pokračovat body 93 až 97, což jsou druhá čtení mezinárodních smluv.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

93.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o ochraně
africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků
/sněmovní tisk 923/ - druhé čtení

 

A myslím, že obzvlášť v dnešní situaci bude pikantní projednávat ochranu těch ptáků, kteří nám sem létají s chřipkou. Ptačí. Prosím, aby za nepřítomného ministra životního prostředí Libora Ambrozka se slova ujal pan ministr Šimonovský, který koneckonců je odborníkem na dopravu (smích a potlesk v sále), a pohyb stěhovavých ptáků lze v širším slova smyslu vnímat jako dopravní problém.

 

Místopředseda vlády a ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Pane místopředsedo, dámy a pánové, do dopravy patří letectví a ptáci létají, takže to má hodně společného.

Tato Dohoda o ochraně africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků je jednou z dílčích dohod Úmluvy o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů a Česká republika je smluvní stranou této dohody už od roku 1994. Cílem dohody je mezinárodně koordinovaná ochrana, výzkum a monitorování stěhovavých vodních ptáků na rozsáhlém území Afriky, Evropy a části Asie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP