Neautorizováno !


 

(11.20 hodin)
(pokračuje Šimonovský)

Náklady na zabezpečení provádění dohody jsou kryty z povinných příspěvků smluvních stran, finanční podpory OSN a dobrovolných příspěvků. Příspěvky České republiky se budou pohybovat zhruba na úrovni 5000 eur a jsou hrazeny z rozpočtu Ministerstva životního prostředí.

Snahu o zachování nenahraditelných přírodních zdrojů ve světě podporuje Evropské společenství, pro které dohoda vstoupila v platnost 1. 10. 2005. Smluvní stranou dohody se stala většina členských států Evropské unie. Senát, vaše partnerská komora, schválil tuto dohodu již před několik měsíci.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Usnesení zahraničního výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 923/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Václav Nájemník.

 

Poslanec Václav Nájemník: Dámy a pánové, já se domnívám, že o tomto tématu bylo už tolik řečeno, tolik se o něm mluví ve všech možných sdělovacích prostředcích, že by bylo dobře, aby se o něm tady už moc dlouho nemluvilo. Protože by to mohla být debata na celý den, jsou hlasy pro i proti. Já sám jsem si zjistil spoustu všelijakých informací od nejrůznějších odborníků. Myslím si, že ten klíčový problém - já trošku předcházím - aby se zmutoval virus ptačí chřipky na formu, která by byla schopna ohrozit člověka, zatím dokázán nebyl. Jakýkoli virus může zmutovat. Já si myslím, že to tady nevyřešíme. Když se podíváme na věc, tak vidíme, že cui bono jsou především firmy, které vyrábějí léky, které vyrábějí očkovací látky atd. Debata o tomto problému by trvala asi nesmírně dlouho, a proto doporučuji, aby vůbec žádná neprobíhala.

Já vás seznámím s usnesením zahraničního výboru. Zahraniční výbor se sešel k tomuto tématu 19. ledna 2006 a dospěl k tomuto - přečtu usnesení:

Po odůvodnění náměstka ministra životního prostředí Františka Pojara, zpravodajské zprávě poslance Václava Nájemníka a po rozpravě zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci dohody o ochraně africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků,

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,

3. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto výboru na schůzi zahraničního výboru.

Což činím.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám rozpravu, do které mám písemnou přihlášku pana kolegy Jana Schwippela, kterému uděluji slovo. Prosím.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji, pane předsedající. Pan poslanec Vávra zde v průběhu prvého čtení vznesl otázku, jak souvisí ptačí chřipka s ochranou stěhovavých druhů. Já jsem přesvědčen, že pan ministr Ambrozek, který odpověděl v tom duchu jako před chvílí pan zpravodaj, že v podstatě jejich role není potvrzena, odpověděl příliš snadno. Je známé, že stěhovavé druhy jsou rezervoárem různých subtypů chřipkového viru, a chtěl bych upozornit na dvě citace. Jednak Světová zdravotnická organizace uvádí, že na základě současných událostí je pravděpodobné, že někteří tažní ptáci se podílejí na přímém šíření smrtelně nebezpečného viru H5N1 v jeho vysoce patogenní formě. Jednak Světová organizace pro potraviny a zemědělství varuje, že existuje reálné riziko, že virus HPAI a jeho podtyp H5N1 může být přenesen podél trasy letu stěhovavých vodních ptáků do hustě zabydlených oblastí jihokorejského subkontinentu a podél tras ptáků migrujících do Evropy a Afriky.

Je jasné, že kontrola nebo jakákoli regulace těch stěhovavých druhů je problematická nebo nemožná. Ale jak já jsem rozuměl dotazu pana poslance Vávry, byla to vlastně žádost nebo upozornění, že naši občané by jistě ocenili a uvítali informace, které by nám daly možnost nejenom chránit stěhovavé druhy, ale případně se chránit i před těmito stěhovavými druhy. A proto vás žádám, pokud takové informace existují, abyste nám je sdělil.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan kolega Kováčik. Jak vidno, ptáci a chřipka lákají k vystoupení.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, jako ornitolog amatér musím ohlásit střet zájmů, chci-li vystupovat k tomuto tématu.

Rád bych se přimluvil za používání chladného rozumu. Vidím, že ta rozprava se rozvíjí směrem, kterému to, co v tomto bodě máme vyřešit, je na hony vzdáleno. Je nesporné, že ohrožení ptačí chřipkou, jako ostatně ohrožení každým jiným takto nebezpečným onemocněním, nelze podceňovat. Já jsem přesvědčen o tom, že jak Ministerstvo zemědělství, tak Ministerstvo zdravotnictví a koneckonců i Ministerstvo životního prostředí dělá všechno pro to, aby to, po čem tady voláme, nebo po čem tady slyším, že se volá, čili informovat občany o nebezpečí a o tom, jakým způsobem se před nebezpečím chránit, probíhalo dostatečně. Probíhá to i v médiích, a kdo skutečně chce vidět a slyšet, ten slyší a každý normální, rozumný člověk se umí před tím chránit.

Rád bych ovšem, aby se toto ohrožení, nebo tento pocit ohrožení nezměnil v hysterii proti ptactvu obecně. (Smích v části sálu.) A teď nemluvím předvolebně, vážení kolegové z ODS. Vůbec ne! (Předsedající: Jsme vám za to vděčni, pane poslanče. - Smích.) Už probíhají zprávy v tisku, že někteří občané právě pod dojmem této hysterie zabíjejí ptáky na potkání (smích), a kdyby náhodou ten pták byl nakažen, tak tím, že ho ten občan nějakým způsobem dorazí, se naopak nejsnáze nakazí tou ptačí chřipkou. Chtěl bych, abychom k tomu přistupovali rozumně i z toho pohledu, že, jak jsem slyšel, a dokonce i kdesi četl, je třeba vytvořit jakousi hráz, jakousi přehradu, aby to stěhovavé ptactvo nemohlo přes naše území přelétat, případně když přeletí, tak ho hubit na potkání.

Když už tedy to téma bylo panem předsedajícím zahájeno jako téma v podstatě dopravní, tak bych chtěl varovat před mnoha jinými nebezpečími, protože denně slyšíme, že na našich silnicích zahyne několik lidí, takže laxní přístup k automobilismu je přinejmenším stejně nebezpečný jako ptačí chřipka.

Prosím, abychom k dohodě přistoupili racionálně, dohodu schválili a nesměšovali ohrožení ptačí chřipkou a nespornou nutnost ochrany genofondu volně žijících živočichů. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pane předsedo, mohu vás přátelsky ujistit, že my také nenecháme vykácet všechny třešně. (Veselost.)

Kdo další se hlásí do rozpravy? Nikdo. Rozpravu končím. Dávám možnost panu ministrovi vystoupit. Nehodlá. Pan zpravodaj? Také ne.

Já vás odhlásím. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP