Neautorizováno !


 

(11.30 hodin)
(pokračuje Langer)

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody o ochraně africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků."

Musíme počkat, než bude Poslanecká sněmovna schopna se usnášet. (Do sálu přicházejí poslanci.) V tuto chvíli potřebný počet přítomných je již v sále. Usnesení jsem přednesl.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 349. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 83 pro návrh 74, proti 1. Konstatuji, že s usnesením byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu 94, kterým je

 

94.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Úmluva o přistoupení České republiky,
Estonské republiky, Kyperské republiky, Lotyšské republiky, Litevské republiky,
Maďarské republiky, Republiky Malta, Polské republiky, Republiky Slovinsko
a Slovenské republiky k Úmluvě o zamezení dvojího zdanění
v souvislosti s úpravou zisků sdružených podniků
/sněmovní tisk 1096/ - druhé čtení

 

Prosím, aby za nepřítomného ministra financí se slova ujal místopředseda vlády.

 

Místopředseda vlády Jiří Havel: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, na vaše jednání je předkládána k vyslovení souhlasu s ratifikací Úmluva o přistoupení České republiky, Estonské republiky, Kyperské republiky, Lotyšské republiky, Litevské republiky, Maďarské republiky, Republiky Malta, Polské republiky, Republiky Slovinsko a Slovenské republiky k Úmluvě o zamezení dvojího zdanění v souvislosti s úpravou zisků sdružených podniků, ve znění úmluvy ze dne 21. prosince 1995 a protokolu ze dne 25. května 1999, tedy z přístupové úmluvy.

Ratifikací této přístupové úmluvy přistoupí Česká republika stejně jako další nové členské státy Evropské unie k Úmluvě o zamezení dvojího zdanění v souvislosti s úpravou zisku sdružených podniků, tzv. arbitrážní konvenci. Arbitrážní konvence upravuje proces při řešení sporů, které mohou vzniknout v souvislosti s následnou úpravou zisku u sdružených podniků. Jde o situaci, kdy daňová správa jedné členské země Evropské unie v souvislosti s převodními cenami zahrne do zisku sdruženého podniku zisk, který jí byl již zdaněn u sdruženého podniku v jiné členské zemi Evropské unie. Takovým postupem může dojít ke dvojímu zdanění zisku plynoucího z operací mezi těmito podniky. Druhý stát by měl zohlednit úpravu zisku provedenou daňovou správou prvního státu a adekvátně upravit základ daně a daň na svém území.

Takové spory jsou dosud standardně řešeny na základě dvoustranných smluv o zamezení dvojího zdanění, článků upravujících řešení případů dohodou. Avšak ve vztahu k úpravám zisku z titulu aplikace převodních cen je tento procesní rámec považován za nedostačující. Smlouvy o zamezení dvojího zdanění totiž nezavazují daňové správy k dosažení dohody a neurčují žádný časový limit pro uzavření případu. Naproti tomu předkládaná arbitrážní konvence zavazuje smluvní státy k dosažení konečného řešení sporného případu, a to v časovém horizontu nejdéle tří let od jeho předložení. Dle arbitrážní konvence se musí příslušné úřady smluvních států dohodnout. Nebude-li dohody dosaženo do dvou let, je ustavena poradní komise, která do šesti měsíců vydá své stanovisko, na jehož základě pak příslušné úřady musí se dohodnout během dalších šesti měsíců. Přistoupením k arbitrážní konvenci tak bude ve vztahu k členským státům Evropské unie předcházeno vzniku mezinárodních sporů. Jejich řešení je jak pro poplatníky, tak pro daňové správy velice náročné na čas, lidské zdroje i finanční prostředky.

Arbitrážní konvence byla podepsána členskými zeměmi EHS dne 23. července 1990. Její znění bylo dvakrát doplněno, a to úmluvou o přistoupení Rakouské republiky, Finské republiky a Švédského království ze dne 21. prosince 1995 a dále takzvaným prolongačním protokolem ze dne 25. května 1999, tj. protokol, kterým se mění úmluva ze dne 23. července 1990 o zamezení dvojího zdanění v souvislosti s úpravou zisku sdružených podniků.

Arbitrážní konvence patří mezi smlouvy, konvence a protokoly, ke kterým Česká republika jako člen Evropské unie přistupuje na základě článku pět Aktu o přistoupení. Přístupová úmluva k arbitrážní konvenci byla zplnomocněnými zástupci členských států Evropské unie podepsána v Bruselu 8. prosince 2004. Za Českou republiku byla podepsána zplnomocněným zástupcem prezidenta České republiky doktorem Janem Kohoutem, velvyslancem České republiky při Evropské unii.

Přístupová úmluva patří mezi mnohostranné mezinárodní smlouvy, které v České republice musí být vnitrostátně projednány jako smlouvy prezidentské. V říjnu tohoto roku byl tento materiál projednán jako senátní tisk číslo 135 v senátních výborech - ve výboru pro hospodářství, zemědělství, dopravu, ve výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, ve výboru pro záležitosti Evropské unie - a byl jimi doporučen ke schválení.

Z uvedených důvodů vás, vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení pánové poslanci, prosím o projednání a vyslovení souhlasu s ratifikací prezidentem České republiky. Děkuji za pozornost i za podporu tohoto zákona, který sice nehájí ptáky, ale daňové poplatníky.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Usnesení zahraničního výboru a rozpočtového výboru byla rozdána jako sněmovní tisk 1096/1, respektive 2.

Prosím kolegu Petra Lachnita, aby nás informoval, má-li tu potřebu, o jednání zahraničního výboru. Pokud ne, tak prosím zpravodaje rozpočtového výboru kolegu Recmana, aby nás informoval o jednání rozpočtového výboru.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane místopředsedo vlády, kolegyně a kolegové, rozpočtový výbor projednal zmíněnou úmluvu na 52. schůzi, která se uskutečnila 10. listopadu loňského roku, a přijal k němu usnesení 682, které jste obdrželi v písemné podobě jako sněmovní tisk 1096/1.

K uvedené problematice chci jenom doplnit, že na jednání rozpočtového výboru tuto úmluvu obhajovala a zdůvodňovala náměstkyně ministra financí paní Dana Trezziová. Jednání rozpočtového výboru proběhlo, řekl bych, věcně, stručně. Nezazněly výhrady nebo kritika k přijetí úmluvy. Naopak výsledkem jednání rozpočtového výboru bylo usnesení, ve kterém rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila, nebo aby dala souhlas k této ratifikaci. Text usnesení v písemné podobě máte už ve zmíněném tisku 1096/1.

Pane místopředsedo, tolik má zpravodajská zpráva k usnesení rozpočtového výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP