Neautorizováno !


 

(Jednání zahájeno v 14.04 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, vážení členové vlády, přeji příjemné odpoledne a zahajuji další jednací den 54. schůze Poslanecké sněmovny.

Nejdříve vás poprosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, případně mi sdělili, kdo potřebuje kartu náhradní. Pan poslanec Josef Smýkal má náhradní kartu č. 3 a pan poslanec Tom Zajíček má náhradní kartu č. 2.

Nyní vás seznámím s omluvami z dnešního jednání 54. schůze. Mám tady řadu omluv, takže přečtu nejdříve poslance, kteří se omlouvají z dnešního jednání. Omlouvají se Karel Černý, Miroslav Grebeníček, Jana Hamplová, Miroslav Krajíček, Vladimír Laštůvka, Josef Mandík, Zuzka Rujbrová, Evžen Snítilý, Jaromír Talíř, Vlastimil Tlustý, Miloslav Vlček, Miloslava Vostrá, Marek Benda, Jiřina Fialová, Zdeněk Koudelka, Vlasta Parkanová, Jan Bauer, Milan Ekert, Stanislav Fischer, Pavel Svoboda, Petr Ibl, Jan Škopík a Radim Turek. Mám tady také omluvy členů vlády - premiéra Jiřího Paroubka, ministrů Libora Ambrozka, Františka Bublana, Vítězslava Jandáka a Zdeňka Škromacha.

Nyní vás seznámím se závěry z naší krátké porady s místopředsedy Poslanecké sněmovny a zástupci poslaneckých klubů. Myslím si, že body pořadu máte v lavicích.

 

Je tady jedna věc, o kterou bych vás chtěl požádat - abychom body 185 a 149, které by měl předkládat guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, zařadili za body 4 a 5. Jde o to, aby pan guvernér měl trochu orientaci v tom, kdy se má do Sněmovny dostavit. Poprosil bych vás o pochopení, že bychom z toho důvodu, aby pan guvernér Tůma měl určitou jasnou časovou perspektivu, kdy přijde na řadu, tyto dva body, 185 a 149, zařadili hned za body 4 a 5. Pokud je s tím souhlas, tak vás o tom nechám hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto zařazení bodů 185 a 149? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 415. Přítomno 116, pro 90, proti 3. Návrh byl přijat. Za pana guvernéra snad mohu poděkovat.

 

Jednání bychom dnes zahájili pevně zařazenými body 143, což je volba člena Rady ČTK, pak by následovaly body 4 a 5, to je návrh trestního zákoníku a souvisejících zákonů, a pak bychom pokračovali zbývajícími body podle schváleného pořadí, což jsou zprávy.

Pan ministr Karel Kühnl má ještě nějaký návrh. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych jako poslanec dát jeden procedurální návrh a tento návrh zní: přesunout body 4 a 5 schváleného programu schůze, tj. návrh trestního zákoníku a návrh zákona o změně zákonů v souvislosti s trestním zákoníkem, oba zamítnuté Senátem, na konec 54. schůze.

Dovolím si jenom velmi krátké odůvodnění. Domnívám se, že v této Sněmovně je poměrně jednoznačná většina poslanců, kteří si přejí, aby byl schválen moderní trestní zákoník se všemi těmi kroky, které v něm navrhla vláda. Zároveň je zde nepochybně značná většina ve Sněmovně, která si přeje schválit trestní zákoník při zachování druhého odstavce § 230, tzv. protitunelářského paragrafu. Já se ale domnívám, že přikročíme-li v této chvíli k hlasování o trestním zákoníku zamítnutém Senátem, tak když se podívám na počet přítomných, je technicky nemožné dát dohromady potřebných 101 hlasů. Proto se domnívám, že by měl být vytvořen ještě prostor jak na politická jednání, tak především na to, abychom byli schopni těch 101 hlasů, o jejichž existenci jsem přesvědčen, dát dohromady. Z toho důvodu navrhuji přesunutí těchto dvou bodů na konec, čili jako poslední body probíhající schůze.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to je ještě návrh na změnu pořadu schůze, který zazněl z úst pana ministra Karla Kühnla a o kterém bychom měli hlasovat.

Sděluji, že pan poslanec Miloš Titz má náhradní kartu č. 6 a paní poslankyně Michaela Šojdrová má náhradní kartu č. 16.

Nyní bychom se tedy ještě měli věnovat návrhu, který přednesl pan ministr Kühnl. Prosím o pozornost. Návrh zněl, abychom body 4 a 5, tj. trestní zákoník a související zákony, které máme na pořadu, přesunuli na konec této schůze.

Pan poslanec Petr Pleva zřejmě má ještě něco k tomuto návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP