Neautorizováno !


 

(16.20 hodin)

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych vás informovat, že vláda České republiky projednala souhrnné hodnocení výročních zpráv a účetních uzávěrek Všeobecné zdravotní pojišťovny a zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven za rok 2004 na svém zasedání 15. února 2006 a usnesením č. 144 revokovala usnesení vlády České republiky ze dne 24. srpna 2005 č. 1060, a to z důvodu nutnosti provést přehodnocení některých věcí, které v té původní zprávě byly a které se především ve Všeobecné zdravotní pojišťovně ukázaly jako ne úplně přesné, neboť mezitím proběhla určitá řada kontrol a věcí ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, které vynutily změnu stanoviska vlády tak, aby vláda jej mohla přehodnotit.

Čili to je asi vše, co bych k tomuto materiálu v tuto chvíli řekl.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Tisk projednal výbor pro sociální politiku a zdravotnictví, usnesení výboru máme k dispozici jako sněmovní tisk 1147/1 a já prosím pana poslance Jozefa Kochana, který je zpravodajem výboru, aby nás informoval o tom, jak jednání ve výboru probíhalo, a přednesl návrh usnesení.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Výbor po projednání dne 4. listopadu 2005 přijal k výroční zprávě usnesení č. 284:

Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení:

Poslanecká sněmovna schvaluje

1. výroční zprávu a účetní závěrku Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky za rok 2004,

2. výroční zprávy a účetní závěrky těchto zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven za rok 2004: 201 - Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky, 205 - Hutnická zaměstnanecká pojišťovna, 207 - Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví, 209 - Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, 211 - Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra České republiky, 213 - Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna, 217 - Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance, 222 - Česká národní zdravotní pojišťovna.

II. Zmocňuje zpravodaje výboru poslance Kochana, aby bod jedna tohoto usnesení předložil Poslanecké sněmovně Parlamentu ke schválení.

Tolik zpráva.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu, přihlášky nemám. Hlásí se pan poslanec Kochan, takže má slovo ve všeobecné rozpravě.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dámy a pánové, nové usnesení vlády mění původní usnesení ze dne 24. srpna 2005, je tendenční, je zmanipulované nucenou správou uvalenou na VZP a samozřejmě i úhradovými vyhláškami, které měly negativní dopad na hospodaření pojišťoven, zejména však Všeobecné zdravotní pojišťovny. Z usnesení však vyplývá zcela jednoznačně vina na straně pojišťoven, proto je toto usnesení tendenční a nepravdivé.

V usnesení se uvádí, že selhaly vnitřní kontrolní mechanismy. Chtěl bych uvést, že všechny nástroje na kontrolu pojišťovny VZP měla v rukou vláda a zejména Ministerstvo zdravotnictví a její sociálně demokratičtí ministři. V témže usnesení je v kontrolní části konstatováno, že byly provedeny dvě kontroly z Ministerstva zdravotnictví a jedna z Ministerstva financí, které neshledaly závažné nedostatky. Jenom těžko se dá věřit, že všechno, co bylo učiněno kolem výročních zpráv pojišťoven, mělo alespoň zrníčko objektivity. Dnes je zcela evidentní, že zpochybnění výročních zpráv, zejména VZP, vedlo k uvalení nucené správy. Proces není u konce a v poslední řadě bude ovládnutí této největší zdravotní pojišťovny s centrálním řízením a nasměrováním zdravotnictví pod vedení ministra Ratha někam k Bělorusku.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kochanovi. Kdo dále se hlásí do všeobecné rozpravy? Nikdo, takže všeobecnou rozpravu končím.

Otevírám rozpravu podrobnou. Do rozpravy podrobné se nikdo nehlásí, takže podrobnou rozpravu končím a přistoupíme k hlasování.

Omlouvám se a prosím zároveň pana poslance Kochana, který tady četl… Už jsem to našel. Takže, dámy a pánové, určitě máte před sebou tisk 1147/1, kde je návrh usnesení, který před chvilkou četl pan poslanec Kochan. Je to asi 10 řádků. Pokud nebudete trvat na tom, abych to četl celé, tak přečtu pouze návětí: Poslanecká sněmovna schvaluje za prvé výroční zprávu a účetní závěrku Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky za rok 2004 a za druhé výroční zprávy a účetní závěrky zdravotních pojišťoven podle seznamu, který je součástí tohoto tisku.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 426 a ptám se, kdo je pro usnesení, které je uvedeno v tisku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování v tuto chvíli skončilo. Hlasovalo 96 poslanců, pro bylo 38, proti 8, takže tento návrh nebyl přijat.

 

Končím projednávání bodu 177 bez přijetí usnesení Poslanecké sněmovny. Děkuji panu ministrovi a panu zpravodajovi.

 

Budeme se věnovat bodu 178 - Zpráva o plnění státního rozpočtu České republiky za 1. pololetí 2005, sněmovní tisk 1170. Stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu máme k dispozici jako sněmovní tisk 1170/2.

Prosím místopředsedu vlády a ministra financí Bohuslava Sobotku, aby přišel a odůvodnil to, co je třeba v tuto chvíli. (Čekání na příchod pana ministra.)

Kdo v tuto chvíli šéfuje poslaneckému klubu ČSSD, smím-li se zeptat? (Hlasy z pléna: Karel Vymětal.) Karel Vymětal. Souhlasí s tím poslanci sociální demokracie? Nesouhlasí. Tak Michal Hašek už má ode mne informaci a poskytne ji i nám. Hledáme pana ministra Sobotku, pane předsedo klubu. (Čekání na příchod pana ministra.)

Já bych prosil, aby mi byla poskytnuta informace, zdali pan ministr přijde, nebo zdali tento bod propadne. Dobře, takže letmá informace, které se mi dostalo, že pan ministr Sobotka není s to v řádu sekund se dostavit, ani v řádu několika málo minut. Raději bych to slyšel od předsedy klubu, ale ten se s telefonem vytratil do kuloárů.

Dámy a pánové, tento i následující bod, což je zpráva o cenové kontrole, ztrácí pořadí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP