Neautorizováno !


(17.00 hodin)
(pokračuje Babiš)

Teď bych se chtěl vyjádřit k té pseudokauzičce u OLAFu. Rád bych se vyjádřil k údajnému zjišťování ohledně Čapího hnízda u bruselského úřadu OLAF, když tak také činí vehementně média. 5. ledna 2016 zveřejňuje jeden server zprávu, že Evropský úřad proti podvodům OLAF začal řešit podezření, že Babišova firma Agrofert změnila skrytým lobbingem ve státní správě čerpání dotací ve svůj prospěch. 6. ledna 2016 se úřednice Ministerstva financí zařazená organizačně do oddělení centrálního kontaktního bodu AFKOS obrátila z pověření náměstka Vyhnánka na OLAF, aby se potvrdilo, zda je informace pravdivá, či nikoliv, jak uvedl pan Vyhnánek z pozice odborného náměstka pro řízení sekce finančních řízení a audit zodpovědný za úzkou spolupráci a komunikaci s OLAF. V případě zahájení jakéhokoliv prošetřování ze strany OLAF je komunikace mezi příslušnými pracovníky Ministerstva financí a OLAF nutná a naprosto standardní. Stejně tak je pochopitelné, že pokud se o údajném zahájení prošetřován ze strany OLAF dozvěděl zcela nestandardně z médií, bylo jeho povinností pravdivost této informace prověřit. Zcela odmítám to, že bych někoho úkoloval, aby mi na OLAF zjišťoval prověřování jakékoliv kauzy! Nejsem blázen! Náměstek Vyhnánek tak učinil z vlastní iniciativy a za účelem plnění svých pracovních povinností, za něž je plně odpovědný. Nepřísluší mi ani hodnotit, proč se náměstek obrací na toho či onoho úředníka. V dané věci se jedná o odborného náměstka, který je za danou agendu zodpovědný, přičemž za komunikaci s podřízenými neshledávám nic závadného.

Ve vyjádření náměstka Vyhnánka, které poskytl i médiím, se jedná o dlouholetou zaměstnankyni Ministerstva financí zabývající se touto agendou a je považována za jednu z nejzkušenějších odbornic. 22. a 26. ledna 2016 jsem na základě žádosti o schůzku hovořil s nadřízenými úřednice, která se obrátila z pověření náměstka Vyhnánka na OLAF. Hovořil jsem s nadřízenými té úřednice. S tou úřednicí jsem nehovořil. Nadřízené jsem vyslechl a seznámil se s jejich pohledem na věc. Jelikož se jedná ale o spor mezi zaměstnanci a navíc se týká společnosti Agrofert, obrátil jsem se na státního tajemníka, pod nějž všichni státní úředníci v souladu se zákonem o státní službě spadají, ať danou věc v rámci svých kompetencí řeší. Kdybych jakkoliv ve věci nadále osobně intervenoval, bylo by mi takové jednání nepochybně vyčítáno jako zneužití a ovlivňování situace. Uvedenými zaměstnanci Ministerstva financí nebylo podáno žádné oficiální podání, a to ani prostřednictvím prošetřovatele Ministerstva financí, stížnosti podle zákona o státní službě nebo návrhu na kárné řízení, ačkoliv ze strany státního tajemníka byli ujištěni, že podají-li návrh na kárnou stížnost, bude se jí okamžitě zabývat. Aktuálně můžu jen sdělit, že na Ministerstvu financí věc řeší státní tajemník, který mě informoval, že v této souvislosti podá podnět na Úřad vlády. Pevně věřím, že Úřad vlády se danou věcí bude zabývat a zcela nezávisle posoudí veškeré okolnosti nikoliv podle médií, kde jsou zcela účelově interpretovány dílčí okolnosti případu nebo uváděny zcela nepravdivé a vykonstruované závěry.

Chtěl bych se krátce vyjádřit ke stanovisku Nadačního fondu proti korupci. Mě velice mrzí, že Nadační fond nepočkal na můj projev a na vysvětlení, protože pan Karel Janeček, který je zakladatel Nadačního fondu proti korupci, který se tedy ohání dobrou morálkou a dobrými mravy, tak pokud vím, v minulosti měl problémy s daněmi na ostrově Mauricius a ohrazoval se tím, že v Čechách nebyla možnost jej založit. (Smích a potlesk poslanců ODS.) Tři roky poté, co české zákony takový byznys umožňují, se přesto přesun nechystá a schovává svoji firmu v luxusním daňovém ráji. Tak já nechápu, proč on mně něco káže.

A máme tady samozřejmě pana Jančuru, který mě tedy také pobavil. (Smích poslanců ODS.) Pan Jančura nás stále s panem ministrem Ťokem terorizuje kvůli Českým dráhám, ale my jsme České dráhy - ano, převzali. Tam jste měli Žaludu. A to jsme měli České dráhy nechat tak? Anebo pan Jančura bojuje u paní ministryně Šlechtové za ohýbání zákona o veřejných zakázkách? My jsme tady placeni za stát s panem ministrem dopravy Ťokem a náš úkol je s Českými dráhami udělat maximum, aby nezbankrotovaly.

Stejně pokrytecky vnímám iniciativu Vraťte nám stát, která mě vyzývá k odpovědím na nějaké hloupé otázky. Je strašně úsměvné, kdo je zakladatelem té iniciativy - pan Petr Havlík! Zakládající člen ODS. Ten chtěl řídit naše hnutí za 200 tisíc měsíčně. Pan Petr Havlík je Česká Lotynka. Já vůbec nechápu, jak může být někdo protikorupční aktivista. Zakladatel ODS, poradce pana Klause a bývalý hlavní manažer ODS mě vyzývá, abych vysvětlil nějaké otázky, které většinou jsou nesmyslné.

Rád bych zmínil ještě jedno samozvaného odborníka proti korupci - pana Janka Kroupu, o kterém jeho kolegové novináři nepokrytě říkají, že pracuje za peníze na objednávku a neštítí se ničeho. Tenhle člověk pracuje tak neprofesionálně, že na základě svědectví jednoho člověka nechal zavřít nevinnou Věru Jourovou do vazby! A jak se pak ukázalo, bylo to na základě svědectví člověka, který sám ten trestný čin spáchal! A přesto pan Kroupa v pohodě dál chodí po světě a tváří se, že nestranně píše kauzy. Zrovna tu dnešní. Tvrdí, že jsem koupil na farmu Čapí hnízdo koně. Tak jsem podle něj byl majitel v době získání dotace. Je to podle mě absurdní a vykonstruované jako předchozí kauzy.

A už jsem konečně u farmy. (Smích a potlesk zprava.) Tedy k farmě. Já bych vám ji raději tedy ukázal, abyste viděli, o co jde. (Ukazuje velkoformátovou fotografii.) 16. 2. 2006 kupuje společnost Imoba zdevastovanou zemědělskou usedlost o rozloze 80 hektarů za 10,431 milionu korun. 30. 11. 2007 dochází k přeměně ZZN Agro Pelhřimov s.r.o., která byla součástí skupiny Agrofert, na ZZN Agro Pelhřimov s akciemi na majitele. Proč jsem odmítal vlastníky farmy v době podání žádosti, se dozvíte úplně na závěr, kdy je s jejich souhlasem zveřejním, i když bych nemusel. A slíbil jsem, že budu transparentní a udělám to, i když jde o osm let starou věc, která nemá nic společného s mou politickou kariérou.

Vzniká projekt vybudovat multifunkční kongresový areál sloužící veřejnosti v rámci cestovního ruchu. Vzhledem k tomu, že společnost Imoba a ani Agrofert se nezabývaly těmito činnostmi - cestovní ruch -, které byly odlišné od předmětu jejich podnikání, neměly zájem na realizaci tohoto projektu. Na konci roku 2007 společnost ZZN Pelhřimov prodává 100 % akcií společnosti ZZN Agro Pelhřimov třem fyzickým osobám za 2,38 milionu korun. 17. ledna 2008 se koná valná hromada společnosti ZZN Agro Pelhřimov, kde je společnost přejmenována na Farmu Čapí hnízdo a. s. 25. února 2008 podepisuje Agrofert dohodu o budoucí spolupráci s Farmou Čapí hnízdo. Agrofert se stává strategickým partnerem farmy, což podle této dohody znamená, že v budoucnu bude využívat část kapacity farmy. 27. 2. 2008 podepisuje Imoba s Farmou Čapí hnízdo smlouvu o pronájmu nemovitostí, tj. pozemků a budov s dobou nájmu do 31. 12. 2030! Tak jaký podvod? Podvod se dělá na 22 let dopředu? Co to je za nesmysl? 2030 - nájem!




Přihlásit/registrovat se do ISP