(4.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já to respektuji, včetně toho, že zazněl procedurální návrh. Jenom pro pořádek říkám, že nebylo dosaženo kvora, abychom o něm mohli hlasovat, to znamená... Ještě předpokládám procedurální návrh pana předsedy Bendy.

 

Poslanec Marek Benda: Já samozřejmě nepodám námitku proti postupu předsedajícího, ale domnívám se, že před určením ověřovatelů nelze hlasovat o ničem - ani o procedurálním návrhu. Ověřovatelé jsou ti, kteří musejí ověřit tu schůzi, co se na ní odehrálo. A to je první krok podle jednacího řádu, který se musí stát. To znamená, že první hlasování, které musí proběhnout, je hlasování o ověřovatelích. Všechna ostatní hlasování musejí proběhnout až potom.

K tomu, co říkal pan poslanec Vondráček, když už jsme se k tomu dostali, já celkem s jeho námitkou souhlasím. Kdyby se opozice chovala v minulém dni rozumněji, tak organizační odbor nám doporučoval, abychom vložili v nějakou chvíli schůzi. Ale bohužel, pokud trvá schvalování programu schůze jedenáct hodin, a to trvalo, tak si myslím, že kdo seje vítr, sklízí bouři. (Rozruch v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Abych se vypořádal s poznámkou pana poslance Vondráčka, myslím si, že ten návrh je legitimní, a požádám, aby předsedkyně klubu hnutí ANO toto téma vzala na jednání grémia, abychom v rámci velkého grémia se s tím vypořádali. Stejně tak za sebe chci říct jednu věc, není to jenom o hlasování, ale v tom případě i o přednášení procedurálních návrhů. A v tom případě musí být ujasněno, že dokud nejsou načteni a schváleni ověřovatelé, není možné přednášet procedurální návrhy nebo jakékoli jiné návrhy, a až poté, co jsou určeni a schváleni ověřovatelé, bude možné vystupovat i s přednostním právem a i v rámci procedurálních návrhů, protože tyhlety věci spolu úzce souvisí.

V tento moment rozumím tomu, že se hlásí paní předsedkyně ANO, ale jediná obava, která tady je, je, že v tento moment bude pouze argument proti argumentu, kdo se jak choval. A jsme ve fázi, kdy nejsme schopni ani hlasovat ani vlastně tuto schůzi ustavit, protože nejsme usnášeníschopní. Požádám vás, paní předsedkyně, samozřejmě slovo vám udělím, protože zatím není úzus, jakým způsobem postupovat. Ale poprosil bych vás všechny i vzhledem k pokročilé noční době o jistou vstřícnost, abychom tuto schůzi mohli přerušit. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Je pokročilá hodina, pane místopředsedo. Já si nemyslím, že byste mně neměl udělit slovo. Schůze byla zahájena. Já mám přednostní právo, mohu vystoupit kdykoli. Já samozřejmě ten problém vezmu na jednání grémia. Požádám i sněmovní legislativu, aby se k tomu vyjádřila, k tomuto postupu.

A především bych jenom chtěla reagovat velmi krátce jednou větou na pana předsedu Bendu s tím, že já jsem si jeho slova přeložila: protože jste zlobili, tak my můžeme porušit jednací řád. Takhle jsem tomu rozuměla. Takže určitě budu chtít na grémiu, protože my budeme dál navrhovat mimořádné schůze, to je jeden ze základních nástrojů, které opozice má. A tak jak to vysvětlil můj ctěný kolega pan poslanec Radek Vondráček, tak bychom v podstatě mohli být velmi často a velmi nebezpečně zkracováni na svých právech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak víceméně se děje to, co jsem předpokládal, že série přednostních práv vyvolá diskusi přednostních práv, kdy se budou jednotlivé argumenty navzájem vyvracet. Samozřejmě v tento moment není společný úzus, to znamená já ta slova udělím, ale znovu upozorňuji na to, že nejsme ve fázi, kdy jsme usnášeníschopní a schůze tedy není ustavena. Pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Myslím, že se musím ohradit, paní předsedkyně, prostřednictvím pana předsedajícího. Skutečně hovořit tady o nějakém trestu, to jako nic takového skutečně tady nepadlo. Není v tuto chvíli zde usnášeníschopná Sněmovna. To je i věcí vás, protože jste samozřejmě jako opozice mohli tady být bez problémů usnášeníschopní, ta schůze mohla nějakým způsobem někam pokročit. A jsem přesvědčen o tom, že tak jak říkal pan místopředseda, jak říkal kolega Marek Benda, v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než aby o postupu dále k této schůzi rozhodlo politické grémium. Můžeme tady ještě absolvovat přerušení prostřednictvím pana předsedajícího na pět minut. Jestli tady máte další poslance, tak si je přiveďte, abychom byli usnášeníschopní a mohli hlasovat o ověřovatelích. Pokud tomu tak není, tak ta schůze, ač byla formálně zahájena, tak nemůže pokračovat, a pak o tom musí rozhodnout politické grémium. Ale není to žádný trest ze strany koalice vůči opozici. To opravdu ne. Většina je vaší věcí. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Poprosím vás, nepokřikujte po sobě. A ještě Marek Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Jenom k tomu politickému grémiu - byl bych rád, abychom si na něm vyjasnili i otázku toho, jestli kdokoli smí vystoupit před tím, než jsou ustanoveni ověřovatelé. Já to pokládám za nemožné. Ověřovatelé, a všude se to tak dělá, na všech orgánech Poslanecké sněmovny, vždycky to tak bylo na schůzích Poslanecké sněmovny, vždycky to tak bylo, nejprve se ustaví ověřovatelé, protože to jsou ti, kteří mají posléze dosvědčit, jestli se tak stalo. A když už tedy si hrajeme na tenhle fakt jako hodně formalistní výklad, tak při tomto formalistním výkladu, a já jsem řekl, že nebudu klást žádnou vinu panu místopředsedovi Sněmovny, nemělo být panu kolegovi Vondráčkovi uděleno slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vzhledem k tomu, že já za sebe se přikláním k výkladu, že to není specifikováno, tak budu rád, když se k tomu skutečně vrátíme na grémiu, aby to bylo jasné pro futuro, jakým způsobem při zahajování schůze budeme pokračovat. A myslím, že ten podnět, se kterým přišel pan předseda Vondráček, je zcela na místě.

Děkuji za tuto kultivovanou diskusi. A vzhledem k tomu, že nebylo dosaženo kvora k tomu, abychom byli usnášeníschopní a mohli jsme schválit ověřovatele, přerušuji tuto schůzi.

Vážené kolegyně a kolegové, děkuji vám a přeji vám pěkné ráno a hezkou sobotu.

 

(Schůze přerušena ve 4.48 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP