Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.10 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Dále ministr spravedlnosti Pavel Blažek odpověděl na interpelaci poslance Ivana Adamce ve věci činnosti některých orgánů činných v trestním řízení. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 418. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 29. června 2023, do přítomnosti ministra. Vzhledem k tomu, že ministr spravedlnosti se omlouvá, tak ani v této interpelaci nebudeme pokračovat.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odpověděl na interpelaci poslance Ivana Adamce ve věci Pokus o zásah do mého ústavou garantovaného práva podávat interpelace na člena vlády. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 419. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 29. června 2023, do přítomnosti ministra spravedlnosti. I v tomto případě danou interpelaci z důvodu nepřítomnosti pana ministra nebudeme projednávat.

Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci nedostatku antibiotik v České republice. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 427. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno nejprve v rozpravě dne 15. června 2023, kdy vypršel čas určený pro písemné interpelace, a poté 29. června 2023 do přítomnosti člena vlády. Pan premiér je přítomen a nyní tedy budeme pokračovat v přerušené rozpravě. Já se chci zeptat předkladatelky této interpelace paní poslankyně Aleny Schillerové, zda chce pokračovat v rozpravě. (Ano.) Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Ano, chtěla bych pokračovat v rozpravě, protože ač je zajímavé, že jsem tu interpelaci podávala 30. března 2023, to není žádná výtka, samozřejmě to má vždycky nějaké zpoždění a nějak se to prostě vleče, 12. 4. mně pan premiér odpověděl, tak dnes máme prostě téměř polovinu září, a ta interpelace je pořád aktuální. Možná by k ní přibylo pár věcí na doplnění, ale pořád je aktuální.

Chtěla bych shrnout, že pan premiér reagoval na moji březnovou interpelaci ve věci nedostatku léčiv a ujišťuje nás, že ministr Válek dělá maximum. Aktuální informace z médií, například středeční Lidové noviny, však nenasvědčují o zlepšení, antibiotika, která údajně ministr Válek domluvil s Markétou Pekarovou Adamovou, předsedkyní Poslanecké sněmovny, v Koreji, do České republiky vůbec nedorazila. Já znovu říkám, že je to zasazeno do toho časového rámce, kdy jsem podávala interpelaci. Cituji: Nic takového u nás registrováno není, v databázi nejsou ani korejská antibiotika ani jiné léky, řekl serveru lidovky.cz farma ekonom Josef Suchopár. Medikamenty z Jižní Koreje přitom měly do České republiky podle slibu ministra Válka proudit ve velkém již na podzim, to znamená za několik dní.

Také mě zajímá, jakým způsobem Ministerstvo zdravotnictví zareagovalo na výzvu šikovných lékárníků, kteří jsou ochotni léky připravovat sami, pokud jim Ministerstvo zdravotnictví pomůže zajistit alespoň základní suroviny na jejich přípravu. Podle informace hnutí ANO od dotyčných lékárníků žádná reakce Ministerstva zdravotnictví nepřišla. Proč se touto cestou Ministerstvo zdravotnictví nezabývá jako krizovou variantou, která by České republice mohla pomoci v případě úplně nejhorší situace? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Než dám slovo panu premiérovi, tak přečtu, že se omlouvá, respektive že pan poslanec Kučera bude dnes hlasovat s náhradní kartou č. 31 a stahuje omluvu z dnešního dne. Prosím, pane premiére, máte slovo. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Dobrý den, dámy a pánové, vážený pane místopředsedo. Je určitě dobře, že opět mluvíme o situaci s nedostatkem léků v České republice. V jedné věci souhlasím s paní předsedkyní, a to je to, že ten problém tady existuje a existuje stále přes všechny účinné a funkční kroky, které vláda a Ministerstvo zdravotnictví a pan ministr Válek udělali pro to, aby se ta situace zlepšila. Tady chci také zdůraznit, že sice tak jako viděno z toho obecného hlediska tu problém s léky je. Na druhé straně je potřeba říct, že ten nedostatek léků nebo ta situace s nedostatkem léků se postupně vyvíjí a mění se dostupnost jednotlivých druhů a mění se dostupnost konkrétních léků, a to právě v návaznosti na kroky vlády a kroky Ministerstva zdravotnictví.

Stále také platí, a to je potřeba říct a zdůraznit, že žádný občan České republiky nebyl žádným způsobem ohrožen na svém zdraví, vždy byla na trhu podobně účinná, obdobně účinná alternativa pro daný lék, který měl zrovna výpadek.

Samozřejmě, a to je nepříjemné a není potřeba to skrývat, byl snížen komfort pro pacienty při hledání lékárny, která zrovna nemá daný typ léku na skladu, a to je mimo jiné způsobeno i legislativou, která na tyto věci nepamatovala. Z každé krize, z každého problému je potřeba se poučit, proto jsme také přistoupili k novele zákona o léčivech, která je v legislativním procesu v Poslanecké sněmovně.

Chci připomenout, že nedostupnost léčivých přípravků na trhu v České republice je způsobena různými důvody a více důvody, proto také to nemá takové to jednoduché řešení, že se něco udělá a situace se spraví. Těch důvodů je víc. Jsou to důvody výrobní, nedostupnost léčivé látky, nedostupnost obalových materiálů a další a další příčiny, které uvádějí výrobci. Jsou to důvody kapacitně distribuční, kdy výrobci, distributoři nestíhají pokrýt zvýšenou poptávku, a to se zpravidla netýká u těch léků jenom České republiky, ale většinou je to problém celoevropský, a další důvody mohou být ekonomicko-administrativní. Ale jak jsem už řekl, těch důvodů je víc a většinou se kumulují dohromady.

Tady je potřeba připomenout, že výroba léků je hodně komplikovaný proces. Nejenom že probíhá za přísných bezpečnostních a kvalitativních podmínek, ale také to není proces, který probíhá úplně kontinuálně. Výroba léků je dlouhodobě plánovaná, a proto není také zpravidla možné, a tato krize - a to nebyla krize jenom v České republice, ale evropský nedostatek léků, tento ukázal, že ze strany výrobce zpravidla není možné reagovat na skokové navýšení poptávky a vyrobit rychle dostatečné množství léčivého přípravku. A jak už jsem říkal, v případě omezené nedostupnosti nebo omezené dostupnosti nebo úplné nedostupnosti konkrétních léčivých přípravků potom dochází ke kumulaci více faktorů a máme zde problém, s kterým se musíme potýkat.

Já bych se chtěl vyjádřit k té dostupnosti či nedostupnosti jednotlivých typů léků, respektive skupin léků podle těch účinných látek. Co se týká té nejčastěji zmiňované - nebo toho, co je nejvíc zmiňováno i v médiích, to je nedostupnost antibiotik ze skupiny penicilinu, tak jak už Ministerstvo zdravotnictví opakovaně informovalo, u některých přípravků ze skupiny penicilinových antibiotik, například přípravky Ospen, Penbene, tedy těch takzvaných základních penicilinů, došlo již v minulém roce k přerušení dodávek do České republiky, a to z důvodu kapacitních a výrobních. Já tady nebudu připomínat to, co jsme už několikrát říkali a co je celkem obecně známá věc, že v závěru loňského roku i v letošním roce došlo k násobnému zvýšení spotřeby oproti předcházejícím rokům, což nám vysvětlují odborníci tou zvýšenou nemocností určitým typem onemocnění po uvolnění všech těch opatření, která tu byla v souvislosti s covidem, a to se, znovu říkám, netýká zdaleka jenom České republiky.

Po tady těchto problémech následoval takzvaný dominový efekt z důvodu vyšší spotřeby jiných typů antibiotik jako náhrady základního penicilinu, došlo k problémům i s jejich dostupností. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP