(22.00 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Sedmý bod se týká výzvy vlády k tomu, aby nadále věnovala zvýšenou pozornost obranyschopnosti České republiky a pokračovala v naplňování závazků ve financování obrany a NATO,

Osmý bod. Poslanecká sněmovna oceňuje náročné každodenní úsilí všech příslušníků Armády ČR, čili se zastáváme vojáků, a dalších bezpečnostních sborů a služeb, a odmítáme zpochybňování jejich upozorňování na bezpečnostní hrozby a zlehčování s tím, že je jejich povinností připravovat zemi na to, aby těmto hrozbám mohla účinně čelit.

Devátý bod se týká konstatování, že k plnému zajištění bezpečnosti České republiky je nutný celospolečenský přístup, všestranné zvyšování odolnosti a že za odolnost demokracie a stabilitu společnosti a soudržnost lidí nesou zásadní díl odpovědnosti veřejně činné osobnosti, a proto vyzýváme jako Sněmovna politické i nepolitické aktéry, aby svými vyjádřeními a činností nepodporovali válečnou propagandu ruského teroristického režimu a jeho propagátorů, která směřuje v důsledku k narušení bezpečnosti a obranyschopnosti České republiky.

Plný text toho usnesení je ve sněmovním dokumentu 4114, jak jsem říkal.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, a pokud se nikdo další nehlásí do podrobné rozpravy, tak tímto končím podrobnou rozpravu. Máte zájem, pane předsedo Michálku, o závěrečné slovo? Nikoliv, tak v tom případě vás poprosím, jestli byste nás mohl provést hlasováním. Máme zde jeden návrh a dva protinávrhy stran usnesení. A je zde zájem o odhlášení, takže já si vás dovoluji odhlásit. Prosím o přihlášení.

 

Poslanec Jakub Michálek: Jenom možná, jestli jsem to správně pochopil, tak ten návrh je ten, který byl podán jako první, a vůči tomu byly podány dva následující protinávrhy? Protože opačně není možné podat nejprve protinávrh a pak návrh z logiky věci. Takže vzhledem k tomu, že rozhodné načtení návrhu je to, kdy se k tomu přihlásí poslanec tady u pultíku, tak jako první byl podán návrh paní předsedkyně? A k tomu byly podány dva protinávrhy, dva následující návrhy. Takže když jsou podány protinávrhy, tak se hlasuje nejprve o protinávrzích. Případně můžeme hlasovat v pořadí, jak byly ty návrhy předneseny.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já myslím, že se to dá hlasovat v pořadí, jak byly předneseny. To znamená, váš návrh, protinávrh jeden, protinávrh druhý, tak já bych začal zezadu, to znamená tím pádem protinávrh pana předsedy Okamury, poté protinávrh paní poslankyně, předsedkyně Schillerové a nakonec váš návrh. Aspoň takhle jsem to já...

 

Poslanec Jakub Michálek: Můžeme to klidně udělat takhle podle chronologické metody, ono to bude přehlednější.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dobře, tak jsme se shodli tady, že můžeme jít tak, jak jsem říkal, čili začneme hlasovat protinávrhem pana poslance, předsedy Okamury, poté paní předsedkyně Schillerové, poté váš.

 

Poslanec Jakub Michálek: Takže budeme hlasovat nejprve o návrhu usnesení, který předložil pan předseda Okamura, který má tři body, nebudu ho celý číst, ale jenom stručně shrnu, že se ten první bod týká charakteristiky politické a bezpečnostní situace, která směřovala k podpoře migrace, ztráty ekonomické konkurence. Druhý bod se týká nepřipravenosti na vstup do válečného konfliktu České republiky a třetí bod se týká toho, že zásadním nebezpečím je hrozba zapojení České republiky a jejích ozbrojených sil do tohoto konfliktu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno bylo 144, pro bylo 19, proti bylo 83. Zamítnuto. Poprosím o další.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji. Nyní budeme pokračovat návrhem usnesení, který předložila paní předsedkyně Schillerová. Ten návrh má čtyři body. Je to sněmovní dokument 4118. A opět stručně shrnu: V prvním bodu se vyzývá vláda České republiky, aby plně respektovala a naplňovala usnesení Sněmovny číslo 184 z března roku 2022, kterým v bodě dva požádala Sněmovna vládu o intenzivní diplomatické kroky s cílem rychlého ukončení válečného konfliktu na Ukrajině, a současně se navrhuje vyzvat vládu k předložení zprávy do 30 dnů.

V druhém bodě tohoto usnesení, ten je o něco podrobnější, se popisuje dlouhodobý bezpečnostní zájem České republiky v podobě mírového soužití a dále při plné podpoře Ukrajiny jako suverénního státu a zachování jeho územní celistvosti Poslanecká sněmovna naléhá na vládu, aby se všemi dostupnými prostředky zasadila o co nejrychlejší zastavení vojenských operací a uzavření odpovídajícího příměří.

Třetí bod se týká podpory budování Armády České republiky a čtvrtý bod se týká aktivního vystupování proti šíření atmosféry obav z válečného konfliktu, válečné hysterie a propagandy.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A je zde zájem o...

 

Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková: Já k hlasování číslo 5. Hlasovala jsem proti, na sjetině mám pro. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nezpochybňujeme, tak můžeme pokračovat, pane předsedo. Ano, tak můžeme hlasovat o tomto protinávrhu usnesení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, 145 přihlášených, pro bylo 46, proti 62. Zamítnuto. Takže ani tento návrh usnesení nebyl schválen. A poprosím o další.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji, pane místopředsedo. Takže dostáváme se k poslednímu návrhu usnesení, který předkládáme spolu s kolegy Bendou, Coganem, Dufkem, Jakobem, Lochmanem a kolegyní Decroix a kolegyněmi Pekarovou Adamovou a Richterovou, a je to návrh usnesení k potvrzení bezpečnostních zájmů České republiky. V prvním bodě... Možná už to ani, vždyť jsem to četl před chvilkou, tak já myslím, že to asi takhle úplně stačí. Je to usnesení, které obsahuje devět bodů.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno 143, pro 84, proti 17. Přijato. A já konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, projednali jsme schválený pořad 97. schůze, kterou tímto končím. Ale připomínám, že za pět minut po dohodě klubů bude zahájena přerušená 96. schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

(Schůze skončila ve 22.08 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP