(13.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Jedná se o usnesení k mimořádné schůzi Vymlčené korupční kauzy vládních stran, kde navrhujeme:

"Poslanecká sněmovna ukládá premiéru Petru Fialovi

I. aby pro vysvětlení svého působení v Podnikatelské družstevní záložně zpřístupnil široké veřejnosti a) veškerá daňová majetková přiznání od roku 2011; b) své vstupní majetkové přiznání veřejného funkcionáře a všechna následující až do současnosti; c) zpřístupnil široké veřejnosti podklady ozřejmující financování Pravého břehu, Institutu Petra Fialy ze strany think tanku New Direction v letech 2015 až 2024, a to v rozsahu dílo, částka a datum zpracování; d) předložil konkrétní rozpad financování kampaně Restart Česka, zejména s důrazem na zdroje jejího financování.

Ukládá premiéru Petru Fialovi

II. aby jeho vláda pro vysvětlení nestandardních personálních procesů v rezortu Ministerstva dopravy nařídila ministru dopravy provést audit procesu vedoucího k výběru předsedy představenstva ČD - Telematika, a. s., a generálního ředitele firmy České dráhy, a s., a tento audit následně předložil Poslanecké sněmovně."

To jsme chtěli načíst za předpokladu, že by program schůze byl schválen. Pokud schválen nebude, což mám obavy, že se tak stane, a vy stále nebudete odpovídat na tyto zásadní otázky, tak pak jsou to všechno jenom prázdné řeči a potvrzujete, že to máslo na hlavě prostě máte. Já vám tady ale chci říct: Tohle nevysedíte. My toho nenecháme, budeme se ptát stále a dřív nebo později se tu sejdeme znovu. Děkuji vám. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní se hlásí pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já bych poprosil o pětiminutovou pauzu, abychom se dokázali důstojně sejít do sálu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Vyhlašuji pauzu pro naše jednání do 13 hodin 27 minut.

 

(Jednání přerušeno od 13.22 do 13.27 hodin.)

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové, je 13 hodin 27 minut, budeme pokračovat. Než přistoupíme k hlasování, ještě vyřeším omluvy. Do 12 hodin se omlouvá z pracovních důvodů Benešík Ondřej, pan poslanec Dvořák celý jednací den se omlouvá ze zdravotních důvodů, pan poslanec Kobza celý jednací den se omlouvá ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Kocmanová se omlouvá od 13.15 do 15 hodin ze pracovních důvodů, pan poslanec Krejza celý jednací den se omlouvá ze zdravotních důvodů. Paní poslankyně Lesenská Vladimíra od 13 hodin se omlouvá z osobních důvodů, paní poslankyně Opltová Michaela do 11 hodin se omlouvá z rodinných důvodů, omlouvá se pan poslanec Rataj Michael od 9.30 z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Růžička Pavel od 10 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Síla Jan od 13 hodin ze zdravotních důvodů. Pan ministr Blažek svoji omluvu ruší a od 12 hodin do 14 hodin se omlouvá pan vicepremiér Rakušan. A ještě tu mám rušení omluvy ze strany pana poslance Černého.

Tím jsme se vypořádali s omluvami a nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 99. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Zaznamenal jsem žádost o odhlášení, všechny vás odhlásím a poprosím, abyste se svými identifikačními kartami opětovně přihlásili. Počet poslanců se ustálil.

 

Ještě jednou zopakuji, nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 99. schůze Poslanecké sněmovny, jak vám byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 2 bylo přihlášeno 147 poslanců, pro hlasovalo 67, proti 79. Konstatuji, že pořad schůze nebyl schválen, a končím tím 99. schůzi.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, končím zároveň dnešní jednací den a připomínám, že zítra, to je v pátek 12. dubna, bude v 9 hodin pokračovat přerušená 98. schůze Poslanecké sněmovny. Přeji vám krásný zbytek dne.

 

(Schůze skončila ve 13.30 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP