Sněmové l. 1531.

1. Akta o sněmu, kterýž na den 5. března 1531 do Kolína položen byl.

[Nevíme, zda sněm do Kolína původně rozepsaný, také skutečné tam odbýván byl, poněvadž Ferdinand I skoro současně (viz listiny s čísl. 231 a 232) sněm do Budějovic pokládal. Usnesení sněmovní, kteráž v Kolíně nebo v Budějovicích, učiněna byla, nejsou známá].

Die Landtage von 1531.

1. Akten zum Landtag, der auf den 5. März 1531 nach Kolin berufen wurde.

[Es ist nicht klar, ob der nach Kolin ursprünglich berufene Landtag wirklich daselbst zusammentrat, wenn wir auf die unter Nr. 231 u. 232 angeführten zwei Aktenstücke Rücksicht nehmen, in denen Ferdinand I den Landtag nach Budweis beruft. Jedenfalls sind keine Beschlüsse bekannt, die entweder in Kolin oder Budweis im März 1531 gefasst worden wären].

 

226. Vojtěch z Pernštýna, nejvyšší hofmistr království českého, žádá rady komory království českého, aby v neděli po Hromnicích sešli se do Nimburka k poradě v příčině rozepsání sněmu, kde by odbýván býti mel.

NA PARDUBICÍCH, 1531, v sobotu po sv. Pavla na víru obrácení, (28. ledna). Orig. v arch. česk. místodržitelství.

Službu svou vzkazuji. Urození páni, páni a urození a stateční rytíři, páni a přátelé moji milí!

Psaní krále J. M., kteréž činí nám všem hajtmanuom, což se sněmu obecního dotajče, jest mi přineseno včera večer po Tomáškovi poslu z Kadaně od pana písaře a při tom i listové obsílací sněmovní. Pak poněvadž té a takové věci já sám osobou svou ani uvážiti ani na místě postaviti nemohu, od J. M. Kr. žádného poručení nemajíce, a také aniž mi taková věc samému k vykonám a k rozvažování náleží nežli s jinými spolu, kdož k tomu náležejí, a protož mi se zdá, aby byl pan písař mne i jiné, kdož k tomu náležejí, v jisté místo obeslal znajíce takovú J. M. Kr. potřebu, že by se to bylo mohlo lépe trefiti nežli mně samému ty listy poslati, vědouce o té potřebě jaká jest. Ale jakž jest kolivěk, jáť jsem v té ve vší věci u sebe za lepší najíti nemohl, než abychom my hajtmané s některými pány úředníky zemskými i také s V. M. radami krále J. M. komory shledání společné měli, a protož poněvadž dříve ti listové rozesláni po zemi býti nemohou leč se v nich to opraví a dostaví, což se místa dotýče k tomu sněmu, kde by držán býti měl, na kterém J. M. Kr. osobně býti ráčí, za to V. M. a Vás žádám pro takovou J. M. Kr. potřebu, abyste se s námi hajtmany, kteří pak koli budem se tu moci shledati, od zítřka v témdni totiž na tu neděli po Hromnicích v Limburce shledati ráčili ničímž se nezaneprázdňujíce, aby ta věc tak na konci svém postavena býti mohla, pokud by se králi J. M. i tomuto království dobře trefiti mohlo; jakož já pak také některým pánům úředníkům zemským, kdež postačiti mohu, píši žádajíce jich, aby se na týž den pro takovou potřebu krále J. M. v Limburce najíti dali, neb znáti ráčíte dobře, že se tím nikoli prodlévati nemůže, neb z toho sjezdu, by pak hned z Limburka poslové šli, že do toho času sotva zemi schodí. A také i proto jsem to místo v Limburce obmyslil a položil k shledání tomu, neb jistou zprávu mám, že jest tam od několika drahně nedělí žádný na morní bolest neumřel.

Dán na Pardubicích v sobotu po sv. Pavla na víru obrácení léta etc. 31.

 

Vojtěch z Pernštejna a na Pardubicích,

 

nejvyšší hofmistr království českého a hajtman krále J. M. téhož království.





Přihlásit/registrovat se do ISP