313. Královská odpověď stavům pod obojí 1543, 21. července.

MS. v knihovně knížete Jiřího z Lobkovic v Praze.

Odpověď administrátorovi a konsistoři pražské strany pod obojí věřícím daná.

Jakož jsou na J. M. Kr. některé těžkosti své v artikulích sepsaných vznesli, v tom J. M. Kr. za milostivé opatření prosíc, tomu jest J. M. Kr. vyrozuměti ráčil.

A předkem, což se toho Petra Simona z Nového města pražského, kterémuž jest žena jeho od jedné osoby stavu rytířského vzata a v Přistúpíně nedaleko Českého Brodu ji přechovává, dotýče: J. M. Kr. tuto odpověď na to dávati ráčí, poněvadž se ta osoba, kteráž by tu ženu u sebe míti měla, zejména v tom spisu nejmenuje, nemůže se J. M. tím spraviti, než když ta osoba J. M. Kr. oznámena bude, tu osobu před se obeslati rozkázati a v tom se spravedlivě zachovati ráčí.

Strany pak druhého artikule, že by Mikuláš Vančura po smrti nějakého kněze v Kostelci, což po něm statku i hotových peněz pozůstalo, pobrati měl: J. M. Kr. dostatečné psaní témuž Vančurovi o to učiniti i přísně zakazovati ráčí, aby to, což jest pobral, zase bez meškání navrátiti rozkázal.

A kdež sobě také do Jakuba Fikara z Vratu ztěžují, že jest kněžstvo jich před J. M. Kr., vznesouc toho prvé na administrátora a konsistoř, obžaloval: J. M. Kr. toho při tom zanechávati i to uznávati ráčí, že jest dobře týž Fikar učiniti a těžkosti své na J. Kr. M. vznésti mohl, jakožto na krále a pána svého. Protož sobě toho do téhož Jakuba Fikara slušně ztěžovati nemohou a J. M. Kr. neráčí sobě dáti té cesty zastříci, aby poddaní J. M. Kr. těžkostí svých na J. M. vznášeti neměli.

Což se kněze Petra vyhnaného z Boleslavi dotýče: J. M. Kr. urozenému Arnoštovi Krajíři o to psaní učiniti i poručiti ráčí, aby jiného kněze hodného podle předešlého svého podvolení, kteréhož by administrátor a konsistoř podle starobylého pořádku tam usadila, přijal a těžkosti jemu nečinil ani jiným činiti dopouštěl.

A jakož také J. M. Kr. oznámili ku paměti přivozujíc, že by od Pikhartův mnohé a rozličné traktáty a spisy hanlivé i písně proti straně pod obojí vycházely a tištěny byly, prosíc J. M. Kr., aby je v tom milostivě opatřiti ráčil: J. M. Kr. administrátoru a konsistoři poroučeti ráčí, aby ty osoby, kteréž takové traktáty, spisy a písně hanlivé skládají a tisknou, naznamenané podali a J. M. Kr. vyrozumějíc tomu, pokudž toho dále administrátor a konsistoř žádati budou, ráčí témuž administrátorovi a konsistoři obeslání na ty osoby vydati rozkázati, neb J. M. Kr. na jiném býti neráčí, než ve všem slušném a spravedlivém nad stranou pod obojí nicméně než jako nad těmi pod jednou milostivou ruku svou držeti a je ochraňovati ráčí.

Actum na hradě pražském v sobotu před svatou Maří Majdalenou (21. července) léta tisícího pětistého čtyřicátého třetího.




Přihlásit/registrovat se do ISP