204. Pražané a stav městský prosí císaře, aby na místo berně z šacuňku za ně uložená daň domovní, po třech kopách gr. m. z každého domu ročně, jim umenšena byla.

1567. MS. souč. v arch. česk. místod.

Nejnepřemoženější a nejjasnější císaři, králi a pane náš nejmilostivější! Jakož jste V. C. M. dne včerejšího toho na nás třetí stav milostivě podati ráčili, abychom místo té berně z šacuňku se scházející z domuov našich po třech kopách míšenských, každého roku poddaně zberúce, dávali, a to do dvou let pořád zběhlých: i majíce mezi sebou dnešního dne o to promluvení, nacházíme to, že tím zpuosobem veliká ztížnost na nás a přátely naše přijíti by musela, a nijakž s to býti a tomu dosti učiniti bychom nemohli, neb někteří mezi námi za měšťany se počítají, kteříž skrovné domky a chaloupky v městech a na podměstích mají a toliko rukama na den dělajíce chleba sobě, manželkám a dítkám svým dobývají. A protož V. C. M. za to poddaně prosíme, že V. C. M. na ty prostředky milostivě pomysliti ráčíte, aby nám takové sumy umenšení se státi mohlo, a ti chudí lidé, kteříž robotou svou denní se živí, sečby býti mohli, to také podle nás, aby V. C. M. z statečků svých spravovati mohli. A s tím se vším, nejmilostivější císaři, Vaší C. M. jako pánu svému nejmilostivějšímu poddaně k milostivému opatření se poroučíme.

Co se pak, nejmilostivější císaři, domuov obojího stavu vyššího v městech Pražských i jiných dotýče, při čem koli těch Vaše C. M. zuostaviti ráčíte, to buď při milostivém V. C. M. uvážení.




Přihlásit/registrovat se do ISP