214. Reces královský, kterýmž oznamuje se Pražanům a ostatním městům královským, že v příčině svolené berně domovní reversem opatřeni budou; posudné aby dáváno bylo.

1567. MS. souč. v archivu města Prahy.

Jakož jsou Pražané a poslové z měst J. M. C., pána našeho nejmilostivějšího, v království tomto skrze spis svuoj J. M. C. odpověď dali a v to se poddaně uvolili, že J. M. C. na milostivou žádost J. M. za dvě létě pořád zběhlá z domův jejich berni, po puol třetí kopě m. ročně poddaně dáti a vyplniti chtějí: to J. M. C. od Pražan a posluov z měst milostivě přijímati a všecky tři stavy in genere reversem svým císařským dostatečným, že takové berně svolení jim všem třem stavóm, svobodám a privilejím jich, na budoucí časy k ublížení a ujmě býti nemá, opatřiti ráčí, aby to tak mezi sebou nařídili a opatřili, aby J. M. C. taková pomoc a berně časně k rukám vycházela a zouplna spravena byla.

Při tom, kdež Pražané a poslové z měst tolikéž J. M. C. za o poníženě prosí, aby J. M. C. z příčin v suplikací jich doložených a oznámených jim ten dědičný groš posudního, kterýmž J. M. povinovati jsou, za nynější dvě létě milostivě prominouti ráčil: i poněvadž J. M. C. víc než jednou všem třem stavuom na tomto sněmu mnohé a veliké příčiny oznamovati a předkládati ráčil, pro kteréž J. M. C. berně a pomoci od stavuov království tohoto a jiných J. M. C. věrných poddaných žádati a hledati musel; protož J. M. C. Pražan a posluov z měst za to milostivě žádati ráčí, aby se v té věci spokojili a J. M. C. takové posudní vyplňovali a bez zadržání spravovali.




Přihlásit/registrovat se do ISP