358. Paměť některých artikulův, o kteréž král Rudolf a arcikníže Arnošt za času sněmování s nejvyššími ouředníky zemskými promluviti má.

Sine dato. (1573.) - MS. souč. v archivu českého místodržitelství.

J. M. král uherský a J. M. arcikníže, aby s nejvyššími pány ouředníky zemskými o tyto nížepsané artikule z duoležité potřeby J. M. C. promluviti paměť míti ráčili.

Nejprvé, aby skrze nejvyšší pány ouředníky zemské to nařízeno bylo, aby osoby k tomu volené k spraveni zadržalých restantův tím spíše na to zasedly a k těm osobám, které tak těmi restanty povinovaty jsou a jich nespravily, skutečně podle sněmovního snešení zachováno a v statky jich uvazováno bylo, a také v těch počtech jim nic se nepasírovalo, což by sněmovní snešení v sobě zřetelně obsahovalo.

Druhé, aby pánuom berníkuom přísně poručeno bylo zadržalé berně od léta 70. a 71., co by těch ještě vyupomínati měli, žádného nešanujíc, zvyupomínati a J. M. C. spraviti.

Třetí, poněvadž na berni léta 72. svolené na obou terminích minulých více nežli 27081 kop gr. se nesešlo a ještě osob 1144, které berně nespravily, dlužno zůstává a J. M. C., dokud to spraveno a vyplněno nebude, lidu válečnému na hranicích zaplatiti moci neráčí: a protož aby tolikéž to při páních bernících netoliko to nařídili, ale sami i toho příčina byli, aby to, což nejspíš zvyupomínáno bylo a V. Kr. a arciknížecí M. nyní zde o tom zpráva učiněna byla, na který by čas J. M. C. nemalé sumy očekávati a jistotně lid válečný na hranicích na to, aby zatím strpení měli, ubezpečíc, zdržeti, a potom na jiné cesty, aby zouplna k záplatě přijíti mohli, pomysliti a předsevzíti moci ráčil.

Čtvrté, jakož podle svolení na předešlých sněmích všech domů v království Českém počet sečten býti měl, což se na větším díle stalo, ale že na některých místech povětří morové tehdaž trvalo, to vyřízeno není: protož aby páni nejvyšší ouředníci to nařízení učinili, aby v těch místech, kdež se toho ještě nestalo, tolikéž to bez prodlévání se vykonalo.

Páté, poněvadž od 70., 71. a 72. léta mnoho osob zuostává, které jsou listuov přiznávajících od sebe nedaly, protož aby ty k tomu skutečně přidrženy byly.

Šesté, jakož jest J. M. Kr. nejvyšším pánuom ouředníkuom prvé dva artikule strany restantův ouřadních o jich dobré zdání podati ráčil, protož J. M. jich napomínati ráčí, aby tím dobrým zdáním svým neprodlévali.

Naposledy, aby nejvyšší páni ouředníci osobám k přijímání počtů zadržalých berní, posudního, třidcátého peníze voleným jistý den jmenovali a na tom byli, aby se tomu zadosti stalo.




Přihlásit/registrovat se do ISP