387. Císař Maximilián II. vyzývá dole jmenované nejvyšší ouředníky zemské království Českého a markrabství Moravského, aby do Vídně ke dvoru císařskému v příčině úrady vysoce důležitých potřeb dvě neděle před sv. Martinem najíti se dali.

VE VÍDNI. 1573, 14. října. MS. souč. v archivu českého místodržitelství.

N. věrný náš milý! Věděti milostivě dáváme, že jsou toho vysoce duoležité příčiny a potřeby, pro kteréž nejvyšší ouředníky zemské království Českého, též i markrabství Moravského beze všeho meškání, zvláště pak i proto, že opět v nemalém nedostatku zdraví býti a trvati ráčíme, zde při nás potřebujeme: pročež pak Tobě milostivě poroučeti ráčíme, jak i jiným, že ihned, jakž po soudu nynějším zemském a dnech sirotčích bude, z Prahy upřímo sem k nám, nic sobě v tom, leč moci božské, překážeti nedadouc, se vypravíš a takovým vysoce duoležitým potřebám a příčinám spolu s jinými nejvyššími ouředníky zemskými vyrozumíš. Jakž pak o Tobě milostivě pochybovati neráčíme, že se v tom, jakž milostivá naděje naše k Tobě jest, poslušně a povolně zachováš a konečně. dvě neděle před svatým Martinem,.neb to déle odloženo býti nemuože, zde budeš, což my Tobě milostivě zpomínati i vší milostí naší císařskou nahražovati ráčíme. Dán v městě našem Vídni ve středu před svatým Havlem léta 73.

Panu Vilémovi z Rožmberka, nejvyššímu purkrabí, panu Janovi z Valdštejna, nejvyššímu komorníku, [In margine poznamenáno: "Nepřijel".] panu Bohuslavovi Felixovi z Hasištejna, nejvyššímu sudímu, panu Smečanskému, purkrabímu Karlštejnskému, [In margine poznamenáno: "Nepřijel".] panu Burianovi Trčkovi, podkomořímu, panu Albrechtovi Kapounovi, purkrabí kraje Hradeckého.

Z Moravy: pan biskup Olomoucský, [In margine poznamenáno: "Nepřijel".] pan hejtman, pan maršálek, pan komorník, pan sudí, pan podkomoří, pan hofrychtýř. [In margine poznamenáno: "Nepřijel".]




Přihlásit/registrovat se do ISP