182. Rudolf II nařizuje arcibiskupu Pražskému, aby povolené jemu od Pražanů a jiných měst, též i od kněžstva, místo daru k novému roku posudní na dva měsíce, ouředníky svými vybírati dal.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1579, 3. ledna. - Orig. v arch. arcib. Pražsk.

Rudolf Druhý etc. Duostojný, věrný náš milý! Vědětiť milostivě dáváme, že Pražané a jiná města. též i duochovní v království tomto, věrní naši milí, z poddané, upřímné a věrné náklonnosti, kterú k nám, jako k králi svému, mají, místo daru k tomuto novému letu sedmdesátému devátému v to sou se uvolili, aby do dvou měsícuov pořád zběhlých, anebo buohdá do nejprvnějšího sněmu svolené posudní předce dávali. I poněvadž ty přední oud království našeho jsi, nepochybujem, že jiným prelátuom a duochovním v království tomto k dobrému příkladu v tom se s nadepsanými městy a duochovními srovnáš. A protož tebe milostivě žádati ráčíme, aby to při ouřednících a pivovařích tvých nařídil, aby takové posudní každého téhodne z piva, které se na prodej vystavuje, do zvláštní truhlice skládali, a tobě, co se ho sejde, každé neděle, oznamovali. Takových pak peněz žádnému, léčby o tom od komory naší české obzvláštní psané poručení měl, vydávati nedopouštěj.

Na tom jistú a konečnú vuoli naši císařskú naplníš. Dán na hradě našem Pražském v sobotu po památce obřezování pána Krista léta etc. sedmdesátého devátého.




Přihlásit/registrovat se do ISP