229. Stavové na sněmu shromáždění k tomu své povolení dávají, aby Jan Vchynský ze Vchynic králem, mu dané zástavy panství zemského Karlsperku užiti i do desk zemských vložiti mohl.

1579, 14. dubna. - Kvatern "fialový relací od 1575 do 82", č. 46. fol. J, 23. menšího stav. arch. v král. Českém arch. Zemsk.

Páni, rytířstvo, Pražané a jiní poslové z měst, všickni tři stavové království Českého na sněmu obecním, kterýž držán byl na hradě Pražském v pondělí po hromnicích léta sedmdesátého devátého, k tomu své povolení dávají: jakož jest JMCská, jakožto král český, Janovi Vchynskému ze Vchynic na Nalžovech, purkrabí Karlštejnskému, vejplatu zámku a panství zemského Karlšperku se vším jeho od starodávna příslušenstvím dáti ráčil, tak jakž majestát JMCské ve všech punktích a klauzulích to v sobě šíře obsahuje a zavírá, tak aby on Jan Vchynský i dědicové a budoucí jeho podlí téhož majestátu té zástavy užiti, a byla-li by toho jemu neb dědicům a budúcím jeho kdyžkoli potřeba, aby jej sobě ve deky zemské vložiti a vepsati dáti mohl a mohli. Poslové na to byli sou z plného sněmu při přítomnosti nejvyšších ouředníkův zemských Bohuslava Felixa Hasištejnského z Lobkovic a na Ličkově a Chomutově, nejvyššího komorníka království českého a Michala Španovského z Lysova a na Pacově, nejvyššího písaře království Českého, v přítomnosti úředníkův Pražských menších desk zemských Mikuláše Vratislava z Mitrovic a v Kníně, místokomorníka království českého, Václava Šturma z Hyršfeldu, místosudího království Českého, Vilíma Malovce staršího z Malovic, místopísaře království českého, Václava Komedky z Rovin, úředníka podkomořího království Českého při dekách zemských, Bohuslava Mazance z Frymburku, písaře menších desk zemských: Vilím z Rožmberka a na Českém Krumlově, správce a vladař domu Rožmberského, JMCské tejná rada a nejvyšší purkrabě Pražský, Ladislav starší z Lobkovic a na Chlumci a Jistebnici, nejvyšší hofmistr království českého, Jan starší z Valdštejna a na Sedčicích, nejvyšší sudí dvorský království Českého, Joachym Novohradský z Kolovrat a na Kosatkách, purkrabě Karlštejnský, Jaroslav z Smiřic a na Kostelci nad černými lesy, JMCské dvoru v království českém maršálek, Zdeněk z Vartmberka a na Buštěhradě, hejtman Nového města Pražského, Jiří z Lobkovic a na Mělníce, Jaroslav Libštejnský z Kolovrat a na Petršpurce. Dolních Lužic landfojt, z pánův; Burian Trčka z Lípy a na Světlé nad Sázavou, podkomoří království českého, Hum-precht Černín z Chuděnic a na Chuděnicích, Její Mti císařové, jakožto králové české, měst v království Českém podkomoří a hejtman hradu Pražského, Jiřík Slepotický z Sulic a na Libři, JMCské rada, Krištof Kapoun z Svojkova, Vojtěch starší z Vřesovic z vladyk, jsouce k tomu od JMtí z téhož plného sněmu zvláště vysláni.




Přihlásit/registrovat se do ISP