239. Osoby z stavu panského a rytířského, jakož i poslové z Nymburka na krajském sjezdu v Boleslavi Mladé shromáždění, omlouvají se císaři, ze pro malý počet osob na sjezdu ničeho jednati nemohli.

V BOLESLAVI MLADÉ. 1579, 18. května. - Orig. v arch. česk. místod.

Nejjasnější a nejnepřemoženější Římský císaři, Uherský, Český, Dalmatský a Charvatský etc. králi! Nejmilostivější císaři! VMCské poddaně oznamujem, že sme dnešního dne podle sněmovního svolení, kteréž se stalo ode všech tří stavuo království Českého na hradě Pražském na sněme, kterýž se začal léta tohoto etc. 79 v pondělí po hromicích a téhož léta v outerý po květné neděli zavřín, do města krajského Boleslave Mladého se sjeli a vedle téhož sněmu listy přiznavací týmž sněmem vyměřené od sebe osobám těm, kteréž by na tom sjezdu k tomu nařízeny byly, odvozovati rádi chtěli, za jiné nemajíc, než že podle sněmu, jakž v sobě zdržuje, takový sjezd mandátem VMCské v kraji tomto rozepsán jest. Ale při tom sjezdu dosti malý díl osob z tohoto kraje se jest našlo, a to, jakž se srozuměti mohlo, za tou příčinou, že mnozí [ještě] sněmu nemají a takové YMCské mandátem rozepsáni, sněmem světle vyměřené, nevyšlo a se nevykonalo. A tak takových listuo přiznavacich od sebe, majíce je na hotově, odvozovati, ani co dále podle VMCské obzvláštního psaní, kteréž teprv dnešního dne v hodinu devátou celého orloje sem do Boleslave primasovi a skrze něho nám dodáno jest, jednati pro malý počet osob kraje tohoto jsme nemohli; poněvadž takový sjezd tak podle sněmovního uvolení [.... ] [Vytečkoraná místa jsou v originálu zetlelá.] VMCskou rozepsán není, nýbrž i zřízení zemské [....] jaké, kteréž by od VMCské mandátem rozepsán [.... ]ě zapovídá. I obávajíc my se, abychom tu ně[.... ] jisté sněmovní svolení a zřízení zemské zvláště v tak malém počtu neučinili, nic toho jsme bezelstně vyříditi nemohli a předsevzíti nesměli. A protož VMCské se vší poddaností poníženě a poddaně prosíme, poněvadž tu nic osobami našimi nesešlo, že nás při VMCské milostivě omluvná míti a naším milostivým císařem, králem a pánem býti a zůstati ráčíte. S tím se VMCské, jakožto pánu našemu nejmilostivějšímu, [v] ochranu poddaně poroučíme. Dán v městě Boleslavi Mladém, v pondělí po neděli cantate léta etc. 79.

VMCské věrní poddaní

 

osoby některé stavu panského, rytířského i také poslové z města Nymburka na Labi, kteříž jsme se dnes, datum listu tohoto, podle sněmovního svolení zde v městě Boleslavi sjeli.





Přihlásit/registrovat se do ISP