242. Vratislav z Pernštejna žádá Zikmunda z Šelnberka, poněvadž sám k sjezdu krajskému do Chrudimi přijeti nemůže, aby jej omluvil a přiložený přiznavací list z poddaných jeho v kraji Chrudimském, z nichž dle usnesení sněmovního berně se platiti má, odvedl.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1579, 19. května. - MS. souč. v knih. Roudnické.

Službu svú vzkazuji, urozený pane, pane ujce můj zvláště milý! Zdraví a v něm všeho dobrého věrně VMti přeji. Nepochybuji, že VMti dobře vědomé, jaké jest se při sněmu obecním, nyní pominulém, strany sjezdu krajského a přiznání, co kdo v kterém kraji poddaných má, snesení stalo, a do kterého města a na který den v každém kraji se sjeti mají, týmž sněmem vyměřeno, s tím při tom doložením, jestližeby kdo za sluošnými [sic] příčinami osobně k témuž sjezdu najíti se dáti nemohl, aby na místě svém někoho z přátel svých k témuž sjezdu s přiznáním vypravil a při tom omluovu svů učinil. I poněvadž já odsad (jakž VMti dobře vědomé) odjeti nemohu, a v Chrudimském kraji k témuž sjezdu v městě Chrudimi v pondělí po neděli prosebné den jest položen, za jiné nemaje než že se tam osobně podle téhož snesení najíti dáti ráčíte, VMti za to žádám, že se také na místě mém ohlásiti, omluovu podle tohoto mého psaní učiniti a přiznání mého, kteréž VMti odesláno bude, jim odvésti sobě ztiežiti neráčíte. Pakli byste se k tomu sjezdu sami vypraviti moci neráčili, v tejž rozum panu Václavovi Berkovi příležitě jako VMti píši, VMti za to žádajíc, že mu takové psaní odeslati ráčíte. Čehož já se VMti zase přátelsky odměním. Datum na hradě Pražském, v outerý po neděli cantate léta 79.

P. S. To přiznání teď VMti přiležitě spečetěné odsýlám, nevěda co všech lidí usedlých mám, dal jsemvpro dostavení jich místa zanechati. Pak jakž ouředníci počet všech vyhledají a VMti o tom oznámí, ráčíte moci týž počet lidí usedlých tam dostaviti dáti.

Datum ut in literis.




Přihlásit/registrovat se do ISP