245. Adam Slavata z Chlumu, Albrecht Novohradský z Kolovrat, Burian Trčka z Lípy a Jan Libenický z Vrchovišt na Libenicích omlouvají se jménem všech tří stavů kraje Čáslavského při císaři Rudolfovi, z jakých příčin sjezd v Čáslavi se neodbýval.

V ČÁSLAVI. 1579, 20. května. - Orig. v arch. česk. místod.

Nejjasnější etc! VMCské, pánu, panu nám nejmilostivějšímu, ve vší poddanosti oznamujem, že sou se nemalý počet nás obyvatelův kraje Čáslavského všech tří stavův podle nařízení sněmovního, kteréž jest se stalo léta tohoto etc.79, do města krajského kraje tohoto Čáslavského v středu po neděli cantate sjeli, a v společném našem promlouvání připomenuli sobě artikul jeden zřízením zemským vyměřený, kterýž v sobě největší pokutu obsahuje, aby žádných sjezdů po krajích bez jistého povolení JMCské, jakožto krále českého, se nedalo pod propadením cti, hrdla a statku, také i v ten sněm bedlivě nahledše, v němž se nachází, že VMCská takové sjezdy v jednom každém kraji rozepsati a časně položiti ráčíte, a tak tomu sněmovnímu snesení jinak sme rozuměti nemohli, než že se s týmž zřízením zemským srovnává. I s pilností sme mezi sebou na to se vyptávali, byl-liby kdo mezi nimi, žeby o takovém rozepsání toho sjezdu od VMCské položeném vědomost jakou měl, ale nic sme se toho uptati nemohli, a tak obávajíce se, abychom se toho něco proti zápovědi zřízením zemským vyměřené nedopustili, za tou jednou příčinou těch artikulův v témž sněme vyměřených sme nic toho před sebe bráti a uvažovati nesměli, ano také i za tou příčinou, poněvadž bezpochyby sou mnozí páni přátelé naši, na též rozepsání VMCské očekávajíc, toho když se nestalo, sem do tohoto města krajského sou nepřijeli, a tak i z té druhé příčiny vidělo se nám za věc nebezpečnou býti bez přítomnosti jich takové dosti těžké artikule uvažovati. A tak sme se všickni na tom společně snesli, abychom tímto poddaným psaním svým VMCské poníženou omluvu naši učinili, se vší poddaností prosíce, abyste VMCská milostivě bezelstnost naši laskavě a milostivě povážiti a nás omluvná míti ráčili; nebo my v pravdě na jiném nejsme, než všelijak podle svých nejvyšších možností milostivou vůli a rozkaz VMCské poddaně a poslušně konati, i také tomu sněmovnímu snesení dosti činiti; jaká pak další milostivá vůle při tom a nám dáleji od VMCské oznámeno bude, rádi se poddaně a poslušně tak zachováme.

A tak sou se nás stavové společně dožádali, abychom toto psaní a společné snesení naše sekryty našimi zapečetíc VMCské odeslali, poddaně prosíc, abyste VMCská naším milostivým pánem a císařem býti a zůstati ráčili. Datum v městě Čáslavi, v středu po neděli, jenž slově cantate léta 79.

VMCské věrní poddaní:

 

Adam Slavata z Chlumu a z Košmberka a na Češtině Kostele.

 

Albrecht Novohradský z Kolovrat a na Janovičkách.

 

Burian Trčka z Lípy a na Světlé nad Sázavou, podkomoří král. Českého.

 

Jan Libenický z Vrchovišť a na Libenicích, hejtman kraje Čáslavského.





Přihlásit/registrovat se do ISP