246. Jetřich Slatinský píše Vilímovi z Rožmberka o vyjednávání sešlých se stavův kraje Bechyňského v městě Táboře.

V TÁBOŘE. 1579, 20. května. - Órig. v arch. Třeboň.

VMt můj milostivý pane! Podle poručení VMti oznamuji strany sjezdu pánuov obyvatelův kraje Bechyňského. Podle sněmovního snesení sem do Tábora předně z stavu panského JMt pan Petr Vok z Rožmberka, pan Cimburk, a mladý pán z Talmberka, sou přijeti ráčili. JMt pán z Hradce, tak jakž jest lokaj JMti oznámil, dnes k večerou sem přijeti ráčí; z stavu rytířského nemalý počet, ale mezi nimi málo starých, na větším díle mladí lidé.

I ráčil jest JM pan Petr na rathouze vo ty artikule sněmem svolené začíti dnes před polednem jednati, a psaní, kteréž jest od JMCské všem třem stavům předneseno, přečísti dáti. Vztahovalo se toliko na ty artikule sněmovní, ale poněvadž žádného z pánův nejvyšších ouředníkův a zemských soudcův, jakž v sněmu vyměřeno, zde nebylo, stav rytířský a městský nechtěli k žádnému jednání přistoupiti z strany volení osob k těm výjezdům po kraji i také k přijímání listův přiznavacích. A tak se hned dali stav rytířský znáti, by i kdo k tomu volen byl, že toho k sobě přijíti nechtějí; a vždy k tomu vedli, aby se JMCské relací učinila, že pro tu příčinu to na ten čas se vykonati nemohlo, aby se z sněmu nevytrhli, poněvadž žádného z pánův JMtí nejvyšších ouředníkův a pánův soudcův zemských přítomných při tom sjezdu nebylo. A tak po mnohých sem i tam odpořích se až do zejtřejšiho dne takového jednání odložilo s tím doložením, aby se nerozjížděli a na zejtři ráno všickni na rathouze najíti dali: ale mnoho se jich ozvalo, že nemohou děleji na to čekati, že odjeti musí; na boží milosti aby se všickni aneb polovice k tomu najíti dali, neb někteří se slyšeti dali, že ještě dnes odjeti chtějí. Jest velké mezi nimi nesjednocenl, co zejtřejšího dne jednáno a na čem postaveno bude, neobmeškám VMti po naschválním poslu psaním svým oznámiti.

JMt pan Petr Vok VMti poručiti ráčil službu svú. s vinšováním zdraví i jiného všeho nejlepšího dobrého oznámiti, a z strany těch artikulův, kteréž jste ráčili JMti po mně oznámiti, tak nad tím ruku chtíti držeti ráčí; a když JMt pán z Hradce bohdá dnes sem přijeti ráčí, též JMti o těch artikulích oznámiti nepominu. Psaní, které jest od VMti všem třem stavům kraje Bechyňského posláno, jest dnes vůbec předneseno a přečteno. Byl bych rád list přiznavací podle poručení VMti z strany lidí vosedlých v kraji Bechyňském od sebe odvedl, ale poněvadž žádného k tomu na ten čas nařízeného není, musel sem toho tak, až zejtra bohdá nějaké nařízení se o tom stane, zanechati.

Také s JMti panem Petrem sem mluvil z strany poddaných panství Vinterberského, aby VMti poznamenání jich odeslati ráčil, to mi za odpověď dal: že je VMti i také z Choustnického, Táborského i Soběslavského a Želečského panství odeslati ráčil; a tak kdybych já od VMti neměl poručení, abych z strany těch panství od pana Jana Ajnického v Boleslavi výtah vzal, nebyli bychom zde listu přiznavacího mohli způsobiti, až by od VMti to poznamenání, které VMti pan Petr JMt ráčil vodeslati, sem odesláno bylo, a tak se dobře trefilo, že sem ten výtah od něho vzal. A s tím VMti pánu mému milostivému ve všem poslušenství se poručena činím. Dán v městě Táboře, v středu po neděli cantate v jedenmecitma hodin na celém orloji léta 79.




Přihlásit/registrovat se do ISP