251. Stavové na krajském sjezdu v Žatci shromáždění podávají císaři Rudolfovi II. zprávu o svém jednání.

V ŽATCI. 1579, 25. května. - Orig. v arch. česk. místod.

Nejjasnější a nejnepřemoženější křesťanský císaři, králi a pane etc! Při tom VMCské oznamujem, že podle vyměření sněmu minulého jest se nás stavu panského a rytířského, i také města kraje tohoto Žateckého, dnes, totiž v pondělí po prosebné neděli, nemalý počet sjelo, ale však větší díl a počet stavu předních jsou se zde na tento čas najíti nedali; a jak se při mnohých snáší, takové nepříjezdy z těch příčin se dějí, že mnozí o tomto sjezdu krajském sou žádné vědomosti neměli, a mnozí očekávajíce, podle vyměření sněmovního, že po krajích od VMCské takové sjezdy položeny a rozepsány budou, toho že jest pominuto. My pak kteří jsme se sjeli, i to jsme na nemalém uvážení měli, připamatujíce vyměření zřízení zemského, jak pod velikými pokutami v tomto království sjezdy krajské bez rozepsání a dovolení krále českého zapověděny jsou, co nám na tento čas činiti a jednati by náležeti chtělo: ale však zase psaní VMCské, které jest nám dnešního dne dodáno, v kterém nám poroučeti milostivě ráčíte, abychom ty artikule sněmovní podle vyměření téhož sněmu zde, se nerozjíždějíc, vykonali, mezi námi nemálo uvažováno bylo; a tak chtíce rádi VMCské věci pokudž možné vždycky ve všem jako věrní poddaní fedrovati, ve jméno pána Buoha na ty artikule jsme nastoupili. A předkem přiznavací listy strany podomovního lidí a poddaných našich od osob těch, které sou se sem sjely, sme přijali, které všecky pánům berníkům odsíláme; ale poněvadž pak větší počet stavův z příčin nahoře oznámených sou se sem nesjeli, jakým způsobem by ti měli své přiznavací listy odeslati anebo dodati, o tom, jak my se obáváme, vědomosti ani pravidla žádného míti nebudou; protož jest toho potřeba, abyste VMCská o tom milostivě nějaké nařízení učiniti ráčili, buď mandáty neb rozepsáním po krajích, aby ten každý, kteří se zde nadjíti nedali, svůj list přiznavací pánům berníkům v jistém času odeslal, anebo jakkoli v radě uvážiti ráčíte, to [vše] při vůli VMCské se zůstavuje.

Co se pak toho artikule strany šacuňku léta etc. 65, aby každý vyhledajíc při berni, jak sou se statkové téhož léta stáli, aby každý list svůj přiznavací vedle téhož šacuňku, tolikéž […]


[Vytečkovaná místa jsou v originálu zetlelá.] příčinu veřejné hotovosti a mustruňků krajských dnešního dne sem při[…] a dodal, tak aby potomně ty mustruňky na den svatého Vavřince [10. srpna] mohly poř[...]ě vyřízeny býti, jakž týž artikul sněmovní o tom vyměřuje: VMCské v tom zatajiti toho nemůžeme, že na větším díle a kromě málo […] téměř všichni jsou nemalý nedostatek a omyl v tom tisknutém sněmu měli, tak že, kdež mělo dostaveno býti, že ty šacuňky a toho listy ty přiznavací vedle šacuňku léta 65 od sebe odvésti mají, že jest dostaveno léta 75, a poněvadž téhož léta žádný šacuňk se nadjíti nemohl, i žádný nevěděl v tom se čím spraviti, a z těch příčin takové listy přiznavací strany šacuňku, jak dotčeno, kromě málo osob, sou od sebe neodvozovali. Z kterýchžto příčin se obáváme, poněvadž z těch šacuňku schází, že s těžkosti mustruňkové, poněvadž podle toho se říditi má, svůj průchod moci míti budou. Jakou pak příčinou ten omyl se stal, my věděti neuraženi; nebo ten všecek sněm ne jednou jest korigován byl, ale i při relací vůbec čten a vyhlášen; pokud naše, některých však málo osob, paměť jest, kteří jsme přítomni toho byli, tu toho omylu ani nedostatku nebylo. A protož my všickni stavové kraje tohoto ve vší poníženosti prosíme, že nás v tom milostivě omluvná míti ráčíte, nebo konečně námi v tom, abychom se toliko věděli byli čím spraviti, nic by scházeti nemělo.

Nastoupili jsme dále na artikule jiné, které podle vyměření téhož sněmu zde na tomto sjezde měly jednány a nařízeny býti, a předkem strany vyhledání, jak jest se jeden každý strany přiznání svého z lidí a poddaných svých spravedlivě choval, k tomu jsme osoby tyto nařídili: z stavu panského pána Krištofa Šlika na Doupově a. pana Bohuslava z Lobkovic na Blšanech, z stavu rytířského pana Petra Kokořovce na Žluticích, pana Jiříka Harce, a z měst Mistra Jakuba Stryala z Žatce, Lorence Volfele z Kadaně; a těm jest se ode všech stavův kraje toho poručení stalo, aby to všecko s pilností vyhledali, nešetříce v tom žádného, a jak by ty věci vyhledali, o tom o všem zprávu jistou podle sněmu vyměřeni učinili.

Než chce, nejmilostivější císaři, v tom ten nedostatek býti, poněvadž stavové a osoby na větším díle sou se na tento sjezd z oznámených příčin nesjeli, a tak menší díl listů přiznavacích z lidí a poddaných svých zde dodali: pro kterúžto příčinu a zvláště aby spletkové další se v tom nestali, a také skrácení žádnému se tím vyhledáním, které toliko podle těch listův přiznavacích se působiti musí, nestalo, žádných přípisův těchto dodaných listův přiznavacích sme těm osobám k tomu nařízeným dáti nemohli; než poněvadž tito sou pánům berníkum odesláni, a bez pochyby ostatní na jisté nařízení VMCské týmž pánům berníkum také odesláni budou, tu aby jedni s druhými tem osobám odesláni byli a jim poručeno, aby se již dále v tom vedle vyměření sněmovního a nařízení tohoto sjezdu zachovali. A však to vše k uvážení VMCské se zůstavuje.

Osoby pak strany vyhledání drahot a nařízení mezi řemeslníky i jinak, kudy by to v tomto kraji mohlo k slušnému způsobu napraveno býti, tak jakž týž sněmovní artikul to vyměřuje, k tomu sme nařídili tyto: z stavu panského pana Děpolta z Lobkovic na Divicích, pana Jiříka Herštejnského, pana Jindřicha Krajíře, z stavu rytířského pana Adama Štampacha, pana Jiříka Hochhauzara, pana Adama Hrušku, z měst, totiž z Žatce, z Loun, z Kadaně, z těch tří měst rychtáře VMCské, a z Mostu Krištofa Kubše; a ti se mají na den svatého Mistra Jana Husi zde v městě Žatci sjeti, a odtud neodjížděti, leč prvé ten artikul na jistém způsobu postaví; a jak to zřidl a na čem se snesou, o tom o všem hned VMCské napsati a oznámiti mají. Že pak se to prvé před se bráti nemůže, to sou toho příčiny tento příští soud zemský a jiné některé těch osob zaneprázdnění.

Naposledy jsme i také osoby k obvozování škod, buď ohněm, krupobitím, nebo jinak, tyto nařídili: z stavu panského pana Jana z Kolovrat v Libedicích, pana Jana Voldomara Hasištejnského z Lobkovic na Mašťově, z stavu rytířského pana Václava Strojetického, pana Vojtěcha Vřesovce, z měst Adama Peřinu, Jana Cikána z Kadaně; těm osobám jest poručeno, aby se podle vyměření sněmovního zachovaly, a na jednoho každého žádost, komu by se z dopuštění božího škoda stala, s pilností zhlídly, to uvážily a každému pod svými pečeťmi vyznané, jako co sou těch škod našly, aby vyznaly. A co sme tak na tento čas při tomto sjezdu vyříditi mohli, a také co jest na některých nedostatcích býti chtělo, o tom o všem jsme nemohli pominuti VMCské touto naší poddanou zprávou v známost uvésti. A VMCské se ke vší milosti poddaně poručena činíme. Dán v Žatci, v pondělí po neděli křížové, jinač prosebné, léta 79.

VMCské

 

věrní poddani všichni tři stavové hraje Žatechého

 

na sjezdu nynějším v Žatci shromáždění.





Přihlásit/registrovat se do ISP