254. Stavové kraje Slánského na ten čas v městě Slaném při sjezdu krajském shromáždění oznamují císaři Rudolfu II., na čem se byli strany vyhledání všech osob ze stavů, a poddaných v kraji tom snesli.

V SLANÉM. 1579, 27. května. - Orig. v arch. česk. míst.

Nejjasnější etc! Podle toho, nejmilostivější císaři, VMCské, našemu nejmilostivějšímu pánu, se vší poddaností oznamujeme, že jsme se podle snesení sněmovního, kteréž se na sněmu obecním, v přítomnosti VMCské, teď nedávno minulého času stalo, v nemalém počtu v městě Slaném sjeli a při témž našem sjezdu, podle psaní VMCské a sněmovního sneseni, všecky osoby (pokudž nám nejvýš možné bylo) stavu panského, rytířského i duchovní a města jsme vyhledali, také i jisté osoby z prostředku našeho k vyhledání všech lidí poddaných, též i v městě osedlých, jsme volili a těm tak voleným přátelům našim, vždycky dvěma, jistý díl kraje našeho a osoby zejména, aby se to tím snázeji a do-statečněji vyhledati mohlo, poznamenané jsme dali. Máme tu naději, že se to všecko s bedlivostí od těch přátel našich vykoná; a ačkoliv žádné pochybnosti o tom nemáme, než že jest se předešle každý při vyhledání poddaných svých spravedlivě zachoval, však tuto již toho všeho jistá průba a dokonalé vyhledáni býti moci bude.

Nicméně, nejmilostivější císaři, taky jsme některé osoby k spatřování škod, jestliby se jaké z dopuštění božího poddaným našim staly (čehož pán Buoh uchovati rač), i taky k učinění řádu strany drahoty při řemeslnících v kraji našem obrali a s těmi na tom zůstali, aby se při tom při všem nejinač, než jakž týž sněm obecní o tom vyměřuje, zachovaly, což se beze vil pochybnosti tak a nejinač vykoná.

Protož se nám o tom VMCské, našemu nejmilostivějšímu pánu, se vší poníženou poddaností oznámiti za potřebné zdálo, a s tím se VMCské k milostivé ochraně poníženě poručené činíme. Datum v Slaném, v středu po neděli prosebné léta 79.

VMCské věrní poddaní

 

páni, rytířstvo a města z kraje Slánského, na ten čas v městě Slaném při sjezdu krajském shromážděni.


Listina jest spečetěna 15 pečeťmi.




Přihlásit/registrovat se do ISP