99. Nejvyšší purkrabí Pražský, Vilím z Rožmberka, nejvyšším úřadníkům zemským, aby rozepsání sněmu co nejrychleji mandáty po krajích oznámili, proposici sněmovní zaslali, císař pak aby svým komisařům věděti dal ku kterému dni na hradě Pražském k sněmu najíti dáti se mají.

NA KRUMLOVĚ. 1582, 16. ledna. - Orig. v arch. česk. místod.

Službu svú vzkazuji, urození páni, páni švagrové, bratří, přátelé moji zvláště milí, a urození a stateční rytíři, přátelé moji milí! Zdraví i jiného všeho dobrého přeji VMem a vám věrně rád. Včerejšího dne v samej večer psaní VMstí a vaše jest mi dodáno, z kteréhož sem porozuměl co mi psáti a při tom odsílati ráčíte a odsíláte. I vidí mi se, že již dosti krátký čas k rozepsání sněmu a rozsílání po krajích mandátů, a jestliže pilnosti poslů nebude a aby do každého kraje dvojí poslové s mandáty vypraveni byli, s těžkostí se ta krátkost může napraviti, a strach, abychom pak měli potom s kým sněmovati; ale nepochybuji, že v tom, což jedny bejti mohlo, ste tak opatřiti ráčili, aby na tom žádného nedostatku nebylo.

Co se předložení sněmovního dotejče, nic v tom přípisu od VMstí a od vás odeslaného pominuto není, co bych měl vejše doložiti, toliko JMCské k milostivé resolucí JMti ať se to odešle a pánům komisařům časně od JMti oznámí, k kterému dni na hradě Pražském se najíti dáti mají, aby se záhy věděti mohlo, tak-li budou moci se najíti dáti a potomně v tom nějakého nedostatku nebylo. Tohoto posla sem déle zdržovati nechtěl, než hned zase s příležitým spisem mně od VMti a vás poslaném vypraviti. Pán Bůh rač dáti mně se s VMti a s vámi v dobrém shledati. Datum na Krumlově v outerý po sv. Šťastném léta 1582. Vilém z Rožmberka, vladař domu Rožmberského, nejvyšší purkrabí Pražský.




Přihlásit/registrovat se do ISP