123. Vilím starší z Malovec a Daniel Švik z Lukonos podávají stavům království Českého účet příjmu a vydání posudného z let 1579 a 1580.

V PRAZE. 1582, 15. března. - Opis souč. v arch. Třeboň.

VMti milostiví páni! Proti extraktu od pana rentmistra učiněnému tuto zprávu svou, co se posudního let pominulých sešlo a co komu vydáno jest, VMtem činíme.

Léta etc. 79 sešlo se posudného po 5 gr. českých JMCské na vychování

           

dvoru a placení ourokův obyvatelům království českého sněmem svoleného

58.955

kop

51

gr.

51/2

d.

Z těch vydáno na vychování dvoru JMCské dvou grošův povolených

23.257

"

22

"

-

 

Ourokův ze tří grošův zplaceno

19.746

"

30

"

3

"

JíMti císařové, na povolených sněmem 15.000 fl. rýnských, ze tří grošův jest

           

dáno

3.928

"

34

"

2

"

Pánům komisařům vyslaným na meze mezi královstvím českým a knížetstvím

           

Bavorským, též ze tří grošův

1.133

"

48

"

-

"

Srovnajíce pak sumu, co by dva groše JMCské z sumy nahoře položené

           

vynesly, zůstávalo by JMCské na rok etc. 79 dodati

324

"

58

"

-

"

Z tří pak grošův po zaplacení ouroku obyvatelům království Českého za námi

           

na ten rok zuostalo, i s tím zase až do tohoto dne z reštantův sešlo

10.564

"

38

"

6

"

Z kteréžto sumy na poručení VMtí jest zapůjčeno JMCské

10.000

"

-

"

-

 

na ten způsob, aby zase táž suma ze tří grošuov posudného JMCské k letu etc. 80 povolených splacena a k berni složena byla, jakož se pak také stalo.

           

A tak na to léto za námi zůstává

10.564

"

38

"

6

"

             

Léta etc. 80 sešlo se posudného po 5 groších svoleného

54.152

"

9

"

41/2

"

Z té sumy přišlo by dáti JMCské na vychování dvoru ze tří grošuov k tomuto

           

letu sněmem svolených

32.491

"

17

"

4

"

I dáno jest JMCské

22.354

"

31

"

-

"

A oplaceno zase k bemi, co bylo léta pominulého JMCské ze dvou grošův

           

zapůjčeno, o čemž nahoře položeno

10.000

"

-

"

-

"

A tak zůstává JMCské ze tří grošův k tomu letu svolených dodati

136

"

46

"

4

"

Ourokův splaceno

20.798

"

31

"

5

"

Zůstává za námi hotových peněz dvou grošův na zaplacení ourokův k letu

           

80 sněmem svolených

862

"

20

"

21/2

"

A tak všech všudy peněz z posudného k těm dvoum letům svoleného po vydání jak ke dvoru JMCské tak po splacení ouroku nezuostává za námi

           

více, nežli JMCské náležejících

461

"

44

"

4

"

A mimo to zůstávajících

10.862

"

2

"

21/2

"



 

Co se pak některých osob od VMtí nám podaných dotýče, že by se jim ourokové nespravili, jako Francovi Parmanovi, ouředníku nad solí v městech Pražských, Michalovi Khekovi, paušrejberovi, dědicům někdy Volfa Štanpergara, bratřím Stolcům do Joachymstalu, Mikulášovi Štymflovi do Joachymstalu, Krištofovi Turkusovi do Joachymstalu, dědicům někdy Martina Hejdlera do Joachymstalu: z té příčiny jsme toho neučinili, že v poručeních od JMCské stojí, že jest jim zaplaceno z ouřadu jich, a takoví ourokové aby dáni byli JMCské rentmistru proti jeho kvitancí; a také ty osoby, podle zprávy nám dané, že by býti měly cizozemci, a i pod tím doslýchali jsme toho, že by takoví ourokové pod takovými poručeními, an jim dlužno není, vycházeti měli, jen aby se peníze do rukou rentmistra dostaly. Což sme to byli na VMt vznesli: ráčili ste nám poručiti, že se sněm na cizozemce nevztahuje a kterýmž ouroky platiti náleží, že by měli nám jistoty své ukazovati; podnes my o žádných jistotách 1 nevíme, než toliko na poručení JMCské, jakž kdo přináší, když jenom pořádné psaní jest a peníze před rukama máme, každého hned bez zadržování fedrujeme a vypravujem, nemá sobě v pravdě žádný i co do nás ztěžovati. A strany paní Šlikové, tu bychom byli také vypravili, ale poručení psané JMCské, jehož datum na Prešpurku po sv. Jiří příštím: pak ten nedostatek jest pro omyl počtův, než aby paní měla strpení, do sv. Jiří daleko není, rádi paní vypravíme; nebo bude-li nyní kvitancí datovaná, nesrovná se s poručením, a jiných žádných poručení o touž pani Šlikovou sme my neměli. Avšak jakžkoli to VMti uvážiti a naříditi ráčíte, jak bychom se v tom i v jiném zachovati a říditi měli, račte toliko nám psané poručení dáti, chceme se v tom náležitě chovati. A což tak VMtem proti extraktu rentmistra podáváme, jinač se najíti nemá a nenajde.

Neradi jsme tomu, že rentmistr takové spisy podává, a tudy bychom mohli JMCské, VMtem, ano snad i jiným lidem v domnění a v podezření, jako bychom toho něco za sebou mimo náležitost zadržovali, vjíti; čehož pane Bože zachovej, abychom se v tom jinače, nežli náleží, chovati měli. A na reštantích mnoho se zůstává, jakož pak i nemalý počet k soudu komornímu jest obesláno; aby za správy naši při ouřadě bernickém jaké reštanty zuostati měly, nýbrž to tak opatrovati chceme, abychom to všecko, což k sobě přijmeme v pořádný počet VMtem odvedli, a od VMtí vykvitováni byli. Začež VMtí snažně prosíme, že k počtům přijímání jisté osoby naříditi, den uložiti a těm osobám i nám oznámiti ráčíte. S tím se VMtem poručena k milostivé a laskavé ochraně činíme. Datum v Praze ve čtvrtek po sv. Řehoři l. etc. 82.




Přihlásit/registrovat se do ISP