153. Výtah z předložení všem třem městům Pražským od konsistoře pod obojí podaného o neuvozování nových řádů do kostelů Pražských, o vykonávání služeb božích a zachovávání postu.

Sine dato. [Ad 1582, 12. září.] - Opis souč. v arch. arcib. Pr.

Vejtah z předložení všem třem městům Pražským od konsistoře podaného.

Strany pak toho řádu od VMtí složeného a nám v spisu podaného, který by se v chrámích božích k tomu obraných v jisté dni při službách božích od kněžstva držeti měl, toho nám ani VMtem do kostelův uvozovati, ani k němu kněžstvo zavazovati náležité ani bezpečné není; poněvadž jest věc nová a nebývalá, proti řádu dobrému církevnímu, starobylému zvyklému, a proti přísnému poručení a zápovědi JCMti, nám i také VMtem učiněnému, kterýmž JCMt přísně poroučeti a zapovídati ráčí, abychom žádných nových obyčejův a řádův proti řádu starobylému žádným způsobem neuvozovali, jakž tomu z vejpisu dvojího poručení tuto příležejícího, všem třem městům Pražským předešle učiněného, obšírně vyrozuměti ráčíte.

Než poněvadž jsou jisté služby církevní a mše svaté k času rány morní neb jiné, kterékoli od církve svaté křesťanské nařízeny a v kostelích našich od starodávna se držely, ty tolikéž i tohoto času buď latinským neb českým jazykem, počnouc od introitu s modlitbami k tomu nařízenými, epištolou a čtením, s kázáním slova božího, a mezi tím s písničkami starobylými o smrti, o pokání nařízenými, a naposledy s letanií obyčejnou, budou se moci držeti, tak jakž o tom kněžím farářům, zvlášť při těch obraných farách, dále poručíme.

Však vidí se nám, aby k takovým služebnostem božským v ty dva dni půst svatý, k kterémuž nás sám Bůh slovem svým napomínati ráčí, bez jedení pokrmů v čas postu neobyčejných, byl přidán a ode všech zachováván. Kdež jsme té nepochybné naděje, že tento církevní starobylý řád VMtem i jiným všem příjemný a u pána Boha nám všem platný a užitečný bude. Jinak nám ani VMtem žádných nových řádův bez dotazu a jistého dovolení vrchnosti vyšší, která nám to přísně zapovědíti ráčila, a nás i vás nařídila, není náležité ani bezpečné uvozovati.




Přihlásit/registrovat se do ISP