166. Jan Vchynský ze Vchynic, místodržící v království Českem, dává radu šepmistrům a radě na Horách Kutnách, jak se při obsazení fary proti nárokům konsistoře pod obojí zachovati mají.

NA STŘELE. 1582, 14. prosince. - Orig. v arch. města Kutné Hory.

Moudří a opatrní přátelé milí! Dobrého zdraví etc. Včerejšího dne jest mi psaní vaše dodáno, 4 něhož po přečtení nač se vztahuje sem porozuměl. I pochybnosti žádné nemám, nežli že vám dobře vědomé jest, tak že nyní příčinou tohoto morového povětří jedni k druhým nemůžeme, aniž, co tak potřebí jest, ostříhajíc se jedni druhých, vyřizovati můžeme, což vše pánu Bohu poručiti musíme. Však nicmíň já sám od osoby své na ten čas tuto radu a své zdání dávám, že téhož kněze, tu kdež:V témž psaní svém toho dokládáte, jej sobě spolu s obcí oblibujíc, šetříc v tom hodnosti jeho, tu na té faře zanecháte; a jestli by vám v tom konsistoř jakou další překážku činiti a co toho dále poroučeti chtěla, jim tu odpověď, kderou ste předešle požívali, že dáte. Pakli by ani toho postačiti nemohlo,: tehdy že to na JMCskou a komoru českou skrze suplikací svou že vznesete, s tím doložením, jestli v tom náležitě, jak předešle, opatření nebudete, tehdy že se obávati jest, aby se skrz to pozdvižení od lidu obecního a horního nestalo, tak že by tu se špatným ziskem JMCské býti muselo. Což když se to od vás stane, mám za to, že v tom náležitě opatřeni budete a já také, když to před nás místodržící předneseno bude, jsouc k vám všelijakým dobrým přátelstvím nachýlen, nedám v tom osobou svou nic sjíti. S tím etc. Datum na Střele v pátek po sv. Lucii léta 82.

 

Jan Vchynský ze Vchynic, na Karlštejně a Nalžovech, Římského císaře JM. rada, jeden z místodržících v král. Českém a purkrabě Karlštejnský.






Přihlásit/registrovat se do ISP