192. Nejvyšší úředníci a soudcové zemští království Českého přimlouvají se k nejvyšším úředníkům a soudcům zemským markrabství Moravského, aby Jana Leskovce z Leskovce, kteréhož páni na sněmu dne 13. května zahájeném do stavu panského přijali, také za pána měli a drželi.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1583, 27. května. - Desky zemské malé, kvat. č. 95.

Službu svú vzkazujem. Vysoce důstojný v Bohu otče a urození páni, pani bratří, strejcové, ujcové, švagrové a přátelé naši milí! Zdraví a v něm jiného všeho dobrého VMtem bychom věrně rádi přáli. Při tom VMtem oznamujeme, že prohlídajíce k milostivě JMti císaře Římského, jakožto krále českého, pána, pana našeho nejmilostivějšího, za urozeného pána, pana Jana Leskovce z Leskovce na Cerekvici, Božejově a Leštně etc. přímluvě, [Přímluvný list císařský dán byl v Ebrštorfě dne 1. května 1583.] též také i jiných některých osob z stavu panského snažným přímluvám, kteréž sou se za téhož pana Jana Leskovce na sněmu obecním, kterýž se v království tomto Českém léta tohoto etc. 83. v pondělí po neděli Exaudi držel, daly a staly, i také pro mnohé platné služby od předkův jeho i jeho samého Jana z Leskovce v soudech v komorním i zemském mnohá léta sedáním a v mnohých poselstvích a komisích v tomto království Českém i do jiných zemí JJMtem předešlým císařům a králům Českým, slavných pamětí, i nynějšímu JMti císaři, pánu našemu, i s syny svými, kteříž při dvoře JMti až posavad jsou, věrně a poddaně činěné, o kterýchž nám JMCská psaním svým milostivě v známost uvozovati ráčí, čehož jest i on sám pan Jan z Leskovce při stavu našem panském snažně hledal, abychom jej s syny jeho i s dědici jich z svobody své za pána (poněvadž o starožitnosti rodu jeho z stavu rytířského z nejpřednějších i také poctivém a chvalitebném předkův i jeho samého, též synův jeho, zachování JMCské i nám bez prokazování dobře vědomé jest, i také pro mnohé spříznění, kterýmž týž rod pánův Leskovcův s předními rody z stavu panského od dávních let spřízněn jest) do stavu svého panského v své tovaryšstvo, v řád a stav panský z jednostejné své dobré vůle a snesení přijali, což sme z lásky a náchylnosti přátelské tak učinili a jemu, synům jeho i dědicům jich, stavu našeho panského rádi přejeme. A on pan Jan Leskovec také jest to i na místě dědicův svých, pokudž řád stavu panského o přijatých do stavu osobách dskami zemskými zapsaný vyměřuje, podnikl a vykonal.

I poněvadž pak mezi V. M. v markrabství Moravském v stavu panském ten všecken řád, jako i zde v království českém, se zachovává, k VMtem té nepochybné naděje jsme, že také při VMtech markrabství Moravském jeho pana Jana z Leskovce s syny jeho, i s dědici jich, podle takového od nás jej do stavu panského přijetí za pána jmíti, držeti a k němu, jako osobě téhož stavu panského, náležitou poctivost přátelsky chovati ráčíte. Čehož jsme VMtí k žádosti téhož pana Jana z Leskovce tejna nemohli, A my se toho VMtem zase dobrým přátelstvím odplacovati (i tolikéž on pan Jan Leskovec z Leskovce) nepomineme. Dán na hradě Pražském v pondělí po neděli svaté Trojice léta etc. 83.

 

Nejvyšší úředníci a soudcové zemští

 

stavu panského v království Českém

 

i na místě jiných osob stavu panského

 

v témž království Českém.






Přihlásit/registrovat se do ISP