277. Některá usnesení Pražanův Nového a Menšího města v příčině ochrany práva městského.

1854, 25. dubna. - Opis souč. v MS. č. 1080 arch. města Prahy.

Artikulové snesení v přítomnosti pánuov Nového a Menšího měst Pražských f. IV. die Marci evangelistae 1584.

I. Aby se překážky nedály pořádku práva skrze dekrety a jinak.

II. Osoby z stavu panského a rytířského, aby, kupujíce domy v městech, z nich co náleží k farám, školám, obci od sebe učinily i také berně JMKské k městuom odvozovaly a živností městských, též šenkuov se nedotýkaly, ani hospodářům svým nedopouštěly.

III. Rozličná práva v městech Pražských, některá vnově zaražená k mnohým rozpustilostem a neřáduom příčinu dávají, protož aby zastavena byla a v každém městě k jednomu právu svá zření měla.

IV. Rychtářové městští, aby mohli do domuov panských a rytířských bez překážky pro přetržení neřáduov choditi.

V. Osoby stavu panského a rytířského aby od poddaných obilí, vomastkuov, dříví etc., na příkup nekupovaly, nebo tudy drahota přichází.

VI. Aby domové městští, kteříž jsou knihami městskými zapsáni, dskami zemskými, ani jinak od práva městského odcizováni nebyli.

VII. Aby města, jsouce pohnána před ouřad purkrabství Pražského, mohla zříditi k stání jiného místo sebe s mocným listem, dadouce jemu na zisk i na ztrátu moc v témž listu.

VIII. Aby byl vyhledán ten prostředek, kterak by cizozemci a jiní lehcí lidé, kteří se za stav rytířský vynášejí, a skrze mnohé i mordové lidem se dějí, užívajíce zbraní rozličných, od jiných rozeznáváni a tříbeni býti mohli.

IX. Vejpisové z kněh městských pod pečetí městskou aby ke všem souduom postačovati mohli, bez té klauzule, že se to na duši a víru přijímá (zřízení zemské P. XIII.), kteráž toliko se na vidimusy vztahuje.

X. JMCská aby neráčil dopouštěti žádnému živnosti městské provozovati, kdo by ale měl městského práva.




Přihlásit/registrovat se do ISP