304. Stavové království Českého na sněmu shromáždění přijali Mikuláše Pálffyho z Erdödu za obyvatele království Českého.

1597. 15 února — Kvat. čís. 49. Relací modrý 1594—99 fol. H 17. v arch. zemském hrálovství Českého.

Páni, rytířstvo, Pražané a jiní poslové z měst, všickni tři stavové království českého na sněmu obecním, kterýž držán byl na hradě Pražském léta tohoto 97 v pondělí po svatém Pavlu na viru křesťanskou obrácení [27. Jan.] a zavřín téhož léta v sobotu po svatém Valentinu [15. Febr.] Mikuláše Palfyho z Erdödu na Pybršpurce [Červeném Kameně] a Stupavě, království Uherského komorníka, JMCské radu. komorníka a nejvyššího všech báňských a mezních míst v království Uherském i s dědici jeho na milostivou přímluvu JMCské jakožto krále českého a snažnou žádost jeho a přímluvy mnohé za obyvatele království tohoto Českého přijíti jsou ráčili na takový způsob etc.

Relatorové na to byli jsou z téhož plného sněmu v přítomnosti nejvyšších úředníkův zemských: Jana nejstaršího z Waldštejna a na Sedčicích, nejvyššího komorníka království Českého, Jiřího Bořity z Martinic a na Smečně, nejvyššího sudího království českého; též v přítomnosti úředníkův Pražských menších desk zemských Jaroslava ze Vchynic a z Tetova a na Krakovci, místokomorníka království Českého, Jakuba Menšíka z Menštejna a na Mokropcech, místosudího království Českého, Benjamina Kutovce z Ourazu a na Hlubočerpích, písaře menších dešk zemských a JíMCové v království českém měst hofrychtéř[e]: Petr Vok z Rožmberka a na Českém Krumlově, vladař domu Rožmberského, Václav nejstarší Berka z Dube z Lipého a na Rychmburce, Kryštof z Lobkovic na Tachově a Pátku, JMCské rada, nejstarší komorník, nejvyšší kamermejstr království Českého a president nad apellacemi na hradě Pražském, Adam z Šternberka na Bechyni a Sedlci, hejtman Nového města Pražského, Hertvík Zejdlic z Šenfeldu na Zvoliněvsi a Chocni, JíMCové jakožto králové české měst podkomoří, z pánův; Humprecht Černín z Chudenic a na Chudenicích, podkomoří království českého a hejtman hradu Pražského, Václav Ples Heřmanský z Sloupna a na Stolanech, purkrabě Karlštejnský a hejtman hradu Pražského, Jan z Vřesovic a z Doubravské Hory a na Podsedicích, purkrabě kraje Hradeckého, Kryštof Vratislav z Mitrovic a na Lochovicích, Ctibor Tyburský [sic] ze Ždáru a na Kladně, Adam Předenice z Předenic a na Dešenicích, Jan z Klenového a z Janovic na Zinkovech, z vladyk, jsouce k tomu z téhož sněmu vysláni.




Přihlásit/registrovat se do ISP