337. Nařízení císařské z kanceláře české Václavovi Krocínovi z Drahobejle, primasu Starého města Pražského a administrátoru konsistoře dolejší, aby po dvou osobách ustanovili k vybírání almužny pro žoldnéře od Turků raněné.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM, 1597, 6. června. - Koncept v arch. musea král. Českého.

JMt Římský císař a Uherský, český etc. král, pán náš nejmilostivější etc. ráčí poctivému Václavovi Krocínovi z Drahobejle etc. primasu Starého města Pražského tímto dekretem v známost uvozovati, že se to při JMCské skrze Petra de Klanes licenciata poníženě vyhledává, aby mu k vybírání té pomoci neb almužny k vychování neb na líky těm od nepřítele Turka zraněným knechtům na pomoc dvě nebo tři osoby přidány byly: a protož JMCská ráčí témuž primasovi poroučeti, aby dvě neb tři osoby k tomu obral a při nich o tom na místě JMCské nařídil, aby se vejš psanému licenciatovi k vybírání takové pomoci propůjčily. Na tom etc. Decretum d. imperatoris. Actum in consilio Bohemico in arce Pragensi 6. Junii anno etc. 97.

Idem in simili mutatis mutandis administrátoru pod obojí přijímajících, aby dvě duchovní osoby také k takovému vybírání obral a při nich ut supra o tom nařídil. 6. Junii.




Přihlásit/registrovat se do ISP