347. Jistý kněz, jenž se jnienorati nechce, obviňuje administrátora (Dačického) a jeho rodinu před Zbyňkem, arcibiskupem Pražským, z lakoty a přepychu.

1597, 22. června (praes.). - Orig. v arch. arcibisk. Pražsk. Recepta ab a. 1597.

Nejjasnější kníže, pane na nás nejlaskavější. Na VknMt vznášíme, ač se jmenovati nesmíme, jaká se nám nebohým kněžím veliká křivda děje od administrátora. Neb se nesmí žádný o to pokusiti a na VknMt vznésti, aniž já toho vypraviti nesmím, abych nepřišel k podezření. Než tak drobet VknMti oznamuji: když z jinýho města nás sem do Prahy cituje a ptá se nás, kolik let v městech sme, když mu povíme, tu nás šacuje, pravíc: "Když si tam tak dlouho, tolik si set zachoval a tolik mně dej, polovici a sobě polovici, nebo já mám taky z toho arcibiskupovi dáti;" a v tom jeho milá žena hned se ozve k tomu: "dejte, dejte! šak se mi také hodí, dcery dorostají."

Tolikéž pány z toho města, chtěj lc od nich taky darován bejti, je sem obešle a praví, že má poručeni od VknMti, aby je jim dal, jen aby též od nich něco dostal. Voni pak páni, chtějíce nás přece obdržeti, jemu dodávají telata, skopce, máslo, sejry, slepice, kuřata, medy, korotve, tak že na Koňským trhu každou sobotu za to mnoho kop utrží. Potom to jiní koupí, kteří ho v čem potřebují, že mu to zase do rukou několikráte přijde; jeho žena zase to dá prodávati a tak to několikráte na peníze svede. K tomu sobě tak nahnala vod zlata a vod stříbra, mohu Bohem vosvědčiti, že má pět a dvadcet koflíků, prstenů zlatejch padesáte, v kterejch jen nechodí, pasů stříbrnejch sedm, to jest před Bohem pravda; co pak zlatejch a orumpantů! neb sou v nich prvé sama i dcery každej den chodili. Lidem na klenoty peněz též pod ourok půčují. K tomu tak ty dcery hla(d)ce nese, že se tomu lidé diví, divnejch barev damaš(s)ký sukně mají. Když se s nima po Praze toulá, lidé praví. že to z vornátů jest, a když přes rynk jdou, lidé jedni druhéjch se ptají, když je vidí: kdo sou to? A někteří zas říkají těm, kteří se na ně ptají: Co ji neznáte, jak ji rychtář do šatlavy vodil? Vranovská prvý měla po řece plouti; neníčky jí musíme "Vaše Milost" říkati. VknMti prosím, račte tu pejchu přetrhnouti. VknMti též prosím, po přečtení račte to psaní mé roztrhati a mne v tom zachovati, neb by tomu dobře pan administrátor porozuměl, kdo sem.




Přihlásit/registrovat se do ISP