364. Purkmistr, konšelé Brandejsa nad Labem hejtmanovi panství Brandejského, že kněze Vojtěcha který jim od arcibiskupa za faráře nařízen, přijmouti nemohou, poněvadž faráře pod obojí způsobou přisluhujícího, který by řeči české úplné mocen byl, si přejí, i žádají za přímluvu k arcibiskupovi, aby kněze Mikuláše z Čerňovsi na faru jich dosadil.

V BRANDÝSE n. L. 1597. 9. záři. - Opis souč. t archiyu arcibiskup. Pražsk. Recepta ab a. 1597.

JMCské pána, pána našeho nejmilostivějšího VMti urozený a statečný rytíři, pane hejtmane panství Brandejského etc. Že JMkncí pan arcibiskup Pražský do obce naší kněze Vojtěcha, kněze katolického, za faráře od nynějšího času dosazovati a psaním svým konfirmovati ráčí, z téhož psaní JMkncí, jehož datum v domě arcibiskupském v sobotu po památce sv. Jana stětí léta tohoto etc. 97, davše je sobě s uctivostí přečísti, jsme vyrozuměli, ale pro které bychom příčiny téhož kněze Vojtěcha za správci duší našich přijíti nemohli, VMti kratičce oznámiti můžeme, v čemž že nám za zlé jíniti neráčíte, pokorně žádáme.

Předně, že starobylá zvyklost náboženství našeho pod obojí způsobou zřízením zemským a milostivým povolením JJMtí slavné a svaté paměti císaře Ferdinanda, císaře Maximiliana i také mandátem od JMCské Rudolfa II. etc., pána, pána našeho nejmilostivějšího, léta etc. 90. v pátek po svaté Lucii [14. prosince] vůbec vydaným, až i poručením laskavým a křesťanským JJMtí pánův rad zřízené komory v království českém léta etc. 94. v outerej po sv. Trojici [7. června], když JMkncí kněží na panství tomto visitovati jmíti ráčila, ku panu Simeonevi Redlfesterovi etc. toho času správci panství tohoto Brandejského jménem JMCské učiněným utvrzena a jako nějakou pečetí upečetěna nás v tom nepohnutedlné činí, abychom ne kněží katolických ale pod obojí spůsobou přisluhujících sobě žádali a k nim zřeni jměli. O čemž sme netoliko VMti v outerej po neděli křížové [13. května] léta tohoto etc. 97. ale i JMkncí panu arcibiskupu v outerej po svaté Trojici 3. Junii v suplikacích svých pokorných psáti nepominuli.

Druhé i proto, že týž kněz Vojtěch řeči české dobře vynaučen není, nad čímž bychom my při kázáni slova božího spokojeni býti nemohli a zvláště kdyžby některých slov v jazyku našem českém neobyčejných chtěl užívati. Protož VMti pána nám laskavě příznivého pro Boha prosíme, že nám v témž náboženství našem překážky činiti a nás utiskovati dopouštěti neráčíte, nýbrž při JMkncí toho dobrou příčinou býti ráčíte, aby JMkncí nám příkladem předešlým svaté paměti pánův arcibiskupův Pražských kněží pořádných pod obojí příti a kněze Mikuláše z Čerňovsi (poněvadž se k tomu před VMti přiznal, že se JMkncí říditi a spravovati a JMti v poslušnosti náležité státi chce a hotov jest, před JMkncí, když by jemu koli den uložen byl, se dostaviti a k týmž slovům oustně se přiznati) za faráře od sv. Havla nejprv příštího do obce naší dosaditi a konfirmovati, a že kněze Vojtěcha pro nadepsané příčiny přijíti nemůžeme, v tom JMkncí nás při sobě omluvná jmíti ráčila, pokorně žádáme a VMti dobře se jmíti vinšujeme. Actum v městě Brandejse nad Labem, v outerej po památce narozeni blahoslavené panny Marie léta oc 97. Purkmistr, konšelé a všecka obec města Brandejsa nad Labem.




Přihlásit/registrovat se do ISP