378. Petr Vok z Rožmberka Prachatickým píše, že o obnovení solního obchodu jich pilné se stará, na sněmu však říšském že o té záležitosti mluviti nemůže, protože tam nepatří.

NA KRUMLOVĚ. 1597, 9. prosince. - Orig. v archivu musea král. Českého.

Petr Vok z Rožmberka etc., vladař domu Rožmberského etc. Moudří a opatrní věrní milí. Z zprávy vaší, co jest se v Pasově při tomto vašem vyslání vyřídilo a na čem větci Pasovských i vaše jsou, z přípisu psaní od nich vám učiněného jsem porozuměl a jistě lítost nad tím nesu, že tak takovými té větci průtahy o živnosti své přicházíte a takměř dokonce hynete, v čemž bych rád vám nápomocen bejti a k brzkému fedrunku ten solní handl v předešlý způsob zase přivésti chtěl; v těchto tak velikých roztržitostech a o to nesnázech, což by mně i vám s dobrým, užitečným, stálým a bezpečným býti mohlo, odkud začíti nevím, zvláště poněvadž již JMCská oc sám jse v to vkládati a tu věc mezi knížetem Bavorským a biskupem Pasovským rozeznajíce k spokojeni milostivě přivésti úmyslu býti ráčí. Nicméně nepominu JMCskou etc., též i nejvyšší pány úředníky zemský i ty dobrý pány a přátely své, kdeří tu věc řídí a fedrovati mohou, neustále v tom následovati a starati, kudy by vám a též věci co nejdříve spomoženo zase býti mohlo. Pod tím jiného, krom trpělivosti do času, až to některak s pomocí pána Boha porovnáno bude, vynajíti ani vám co jiného k předsevzetí nějakému postrannímu bezpečně na ten čas raditi a povoliti z slušných příčin nemohu.

A abych při budoucím sněme říšským co toho, nenáležíce k týmuž sněmu, podle zdání Pasovských a ponížené prosby vaší vyhledávati aneb na týž sněm vznášeti jměl, vynajíti podstaty k té věci neb platnosti žádné nemohu, věda o tom, že na sněmích říšských mimo věci říšské jiné žádné přespolní se nepřijímají a neváží. Protož budou-li jse k vám Pasovští dále o to dopisovati, můžete je tím zpraviti. Datum na Krumlově, v outerý po početí panny Marie léta Páně 1597. Ruku vlastní.




Přihlásit/registrovat se do ISP