390. Zpráva komorníků při dskách zemských Jana Knínského, Jana Skály, Matěje Koutského a Jana Hollara o opravách a přestavování na Karlštejně nákladem země vykonaných.

1598, 28. února. - DZ. větší č. 172 Fol. K. 14 - K. 22.

Tato relací komorničí má státi pod ferii v sobotu po sv. Matěji [28. února].

Joachym Novohradský z Kolovrat na Buštěhradě, Mělníce, Kosátkách, purkrabě Karlštejnský, žádal na úřadě za komorníky na spatření a zlepšení zámku Karlštejna a dvorů k němu příslušejících a jiných věcí, i dáni sou mu Jan Knínský, Jan Skála, Matěj Koutskej a Jan Hollar, kteřížto navrátivše se zase k ouřadu, toto oznámili:

Léta Páně 1597 v sobotu po početí blahoslavené panny Marie [13. prosince] dáni sou Jan Knínský, Jan Skála, Matěj Koutský, Jan Hollar, komorníci při dskách zemských, na spatření a zlepšení zámku Karlštejna a dvorů k němu příslušejících a jiných věcí, co jest JMt pán pan Joachym Novohradský z Kolovrat, pan purkrabě Karlštejnský, zlepšiti, vopraviti a vystavěti dal, na žádost témuž pánu, panu Joachymovi Novohradskému z Kolovrat na Buštěhradě a Mělníce, JMti císaře Římského radě a purkrabí Karlštejnskému, s kýmžkoliv, proti komužkoliv, kdykoliv a kdežbykoliv by jemu toho potřeba nastala, podle zřízení zemského pro smrt.

Nejprve sme vedeni od Bohuslava Rubína Lvovického ze Lvovic, hejtmana Karlštejnskýho, a Jakuba Mana tesaře k přední bráně, kterou se do zámku Karlštejna odkudkoliv jede, a tu nám od nich oznámeno, že jest táž brána vnově všecka z gruntu udělána, zdi na vápno v ní všecky zdělány sou, nad kteroužto branou jest komora, v ní místo dláždění půda vápnem politá, svrchní podlaha trámy a prkny novými položena, nad ní čtyři vikýře pod štítky a krov nový vo dvou makovicích cihlou přikrytý udělán jest. Při té bráně do zámku jdouc po pravé straně jest Světnice, síň a komora jedna, něco na starých ale více na nových zdech udělány. V té světnici i vokna tři, v síni jedno a v komoře čtyři dosti velký, jichž v počtu 8 jest. V pěti voknech, které ven z zámku, jsou mříže železné, při jednom nejmenším k kderému nejsnadnější přistup, okenice z duplovaných prken pro bezpečnost zavěšena jest, a v těch všech vokních skla nová sou. Půdy v světnici, v síni i v komoře vše cihlami na vápno podlezděné sou, stropy v nich nětco ze starého dříví a nětco z nového, a na trámích vše prknami novými položené a hlínou pod krovem vomazané sou. Krov všechen z nového dříví udělán a šindelem pobitý jest; u toho krovu dva štíty kamenný, jeden ven z zámku podle brány a druhý naproti hořejší bráně udělány sou, v tom pak štítu ven z zámku a v komoře nad branou k té straně, kudy se do zámku jede, sou malá vokýnka k střelbě zdělána, z nichž se z dlouhých ručnic stříleti a brániti, aby snadný přístup k bráně nebyl, může. U té brány sou vrata duplovanými prkny vobité a v nich dvoje dvířce, aby pěšky skrze ně chodili, na pantích s zapaditými, jedním klopeným a druhým visutým, zámky, zavěšené; vše červenou barvou s černými štrychy s závorami dobře opatřené sou. Před tou branou jest plac dosti široký vnově udělaný, rumem navezený i srovnaný, na němž dobře s vozem a šestmi koňmi obrátiti se může, kdež prvé, jakž zprávu dávali, rokle veliká byla a cesta ouzká, že sotva k bráně i do brány jeti se mohlo, že jest byla. Z levé pak strany, když se do brány vjede, jest sklípek pro vrátného vnově udělán. Kteréžto všecky zdi jak u brány, světnice, síně, tak i komora jsou vnitř vápnem vydynchovány a zevnitř též vyrejsované a dobře spravené. Od kteréžto brány po pravé straně až k hořejší bráně, kterouž se do nižšího zániku jede, zdi, kteréž prvé na větším díle zbořené byly, a pod mostem před tou hořejší branou dvěma prampouchy klenutými vodevřené, tak že tudy k hořejší bráně snadný netoliko pěšky přístup, ale i na koni vjezd že býti mohl, a uprostřed té zdi u oustupku, jakž zprávu dávali, někdy dvéře udělané, nimiž také kdo chtěl k hořejší bráně, by pak i dolejší brána zavřena byla, snadný přístup byl, ty jsou i s těmi děrami zadělané a zdi zvopravované, na nichž krancle vnově, za nimiž by se lidé chránili, zdělány a ta všecka zeď až k hořejší bráně zvejšena a vápnem obvržena, tak že již, z té strany jako prvé žádný přístup k hořejší bráně není, dobře vše spraveno jest.

Po levé pak straně od té brány jest zeď s kranclemi a při nich chodba, po kteréž se může choditi až k věži staré, kteráž nad tou branou jest, ta kde zlá byla, vycvikována a na ní krancle vnově zdělané a zeď všecka vápnem vobvržena jest; v té pak věži, kteráž prvé pusta a zdi v ní zbořené byly, jsou dvě komory jedna na druhé, novými podlahami položené a nad těmi komorami v té věži světnička a před ní síňka prvé nebývalá vnově udělány, kteréžto komory, světnička i síňka sou všechny vnitř vápnem vydynchovány a v světničce a síňce půdy cihlami na vápno vydlážděné, zevnitř pak ta všecka věže dobře [opravena], nejprve zdi v ní stvrzené a potom vápnem vobvržené a zrejsované sou; na té věži krov nový šindelem pobitý udělán jest. K té věži s druhé strany schod na díle z skály vytesaný, na díle z cihel na vápno, ostatek až nahoru dřevěný udělán jest. Od té věže vejš vše po levé straně až nahoru k dolejší baště pod velikou věží, kde koruna jest, naproti Kněžské hoře a nad kovárnou jest zeď, a na ní chodba byla, po níž se do té dolejší bašty pod velikou věží choditi mohlo, kterážto zeď byvši prvé sešlá a na mnohých místech rozbořená i chodba na ní pokažena byla, jest zase vycvikována, vápnem obvržena a dobře opravena, tak že se po ní, jakž dotčeno, dobře choditi může. Od té pak dolejší bašty k hořejší baště vše za velikou věží, ta všecka zeď po levé straně nad dolem slově Hlubokým, jedouc do zámku, ležící, kteráž také velmi zlá a na mnohých místech bez kranclův byla, jest všecka zase spravena, na vápno vycvikována a na ní krancle od vrchu až dolů k bráně zdělány sou, a ta všecka zeď zevnitř zámku vápnem popelaté barvy rejsováním ozdobena jest.

Před tou hořejší branou přivedli nás na most, již podruhé za pana Joachyma z Kolovrat, jakž nám zprávu dávali, až k zdvihnutýmu mostu tesanicemi dubovými položenej, zdvihnutej pak most již několikráte novými prkny že udělán jest, nám oznámili. Při tom zdvihnutým mostu sou s obou stran dva poklopy vnově udělané a prvé tu nikdy nebývalé, kteréž ve dne k mostu, aby s mostu nic dolů upadnouti nemohlo, nýbrž aby bezpečněji se do zámku jezdilo, se přivírají, a v noci, když most zdvihnouti jest, také se zdvihají. U té hořejší brány sou staré železné vrata vobarvené, kteréž také sou nedávno vopravované, do nichž nové železné čepy i pánvice k nim zdělané sou. Ta brána všecka zevnitř ven z zámku spravena jest, zdi v ní vycvikovány, vápnem obvrženy a až pod krov rejsovány sou.

Nad tou branou pod světnicí a komorou, slově děkanskou, jest vorel, erb JMCské, s erbem království českého a erbem p. Joachyma z Kolovrat vymalován, ta pak světnice, kteráž jest vnitř táflována, ale že cihlami vokolo ní vobezdění zlé bylo, tepla žádného nedržela, jest také vnově spravena, za tím táflováním dobře hlínou vymazáno, a kde díry byly, na vápno a cihly zase zaděláno a to táflování v ní dobře zase všecko spraveno jest. Nad tou branou krovy dva sešlý byly, a již nyní zase naskrze přeloženy, a místy vnově, kde potřeba byla, cihlami položeny, na nich tři nové makovice měděné a pocínované sou tak dobře spravené, že se na tom stavení žádné škody neděje, což sme vše spatřili; k tomu komín, kterýž nízký byl, nad střechu vyzděn a vápnem vobvržen jest.

Odtud sme šli do vyššího slově starého zámku do brány po pravé straně jdouc od brány až k čelní zdi starého domu, tu nám ukázali zeď novou [z] gruntu pod troje pokoje postranní udělanou, kterážto zeď čelní zeď starého domu, že mdlá jest, aby se neodvrátila, zdržuje, a tou postranní zdí jsou k starému domu pokoje přidělány, víceji v rohu starého domu, kterýž na slabých klenutých prampouších stál a dolů lezl; dva prampouehy sou zdí poddělány a v rohu veliký pilíř z tesaného, z Žehrovské skály tvrdého kamene, z něhož mlejnské kameny dělají, kterýž ten všechen uhel toho starého domu na sobě nese, jest mocně vobvejšně nahoru nový udělán, nímž i tou postranní novou zdí ten starý duom již dobře zpevněn jest. Při zemi tou zdí jest světnice (jak zprávu dávali) tu prve nebývalá, vnově udělána, a při té světnici skrze starou zeď prve locus secretus býval, jest kancelář nově sklenutá pode třmi, pěkně malovanými černou a popelavou barvou štíty se třmi dosti velkými vokny udělána, ty vokna železnými, červenými mřežemi zpevněny a v nich vokna sklenný tři a v světnici do zámku jedno, k kterémužto voknu vokenice z prken na pantích zavěšena jest; ta světnice i kancelář při ní jest cihlami na vápno vydlážděna, zdi staré i nové vnitř vápnem vydynchované jsou a podlaha z dubových trámův i z prken na ní nová položena jest.

Vedle té světnice jest kůlna, nad níž (jakž nám zprávu dávali) že bývala dvořenínská světnice; nad tou kůlnou a pod tou světnicí byly trámy všechny polámány a podlaha všechna na štemflích stála. Ta podlaha jest všecka znovu udělána, trámy dubový hustě do zdi vloženy a zase zazděny na trámy nětco starými fošnami dubovými a vostatek novými položeno, a pod to všecko veliký napatý, železnými velikými štáfy sevřený rest, na němž se v prostředku ta podlaha zdržuje, podvlečen jest.

Od té kůlny, kde jest marštal veliká, kteráž za pana Vchynského udělána byla, ale že podlaha na ní zlá byla, žlaby starý, též pod podlahou trámy, ano i resty, které v prostřed té marštale na kamenných sloupích položené sou a na nich trámy leží, že sešlý byly, zase se znova spraviti, kde zdi zlé byly, vycvikovati, trámy ve zdech nové i resty a vobzvláštně pak z vobojí strany zdi, kde trámy ve zdech jsou, nové resty nimi naskrze se podvlécti dáti musely, neb některé trámy ve zdech zetlelé byly, sloupy veliké nové dubové pod ty resty, žlaby všechny nové a na větším díle sloupky nové k stáním, i stání zase znova přidělány jsou. Z té marštale v příční zdi sou dvéře vnově do staré špižírny prolomené; a že se špižírna k ničemuž [nehodí] neb nepřístupno k ní bylo, a v ní pro nesprávnost se nic chovati a v ničemž se jí potřebovati nemohlo, jest z té špižírny spůsobem první marštale, trámy, resty novými podvlečením a novými prkny na trámy položením, zdí vycvikováním, vápnem vydynchováním, pro světlost vybílením, něco i skály pro prostranství vylámáním a nerovnosti v ní rumem zavezením a narovnáním, nových žlabů do ní vtažením, nová marštal udělána, do níž se přes 20 koní postaviti může. K té marštali nové dvéře duplované, červeně vobarvené, na pantích s zapaditým zámkem zavěšené sou. Nad těmi voběma marštalemi, jakž dotčeno jest, dobře podlaha spravena a rumem za tři čtvrti lokte ztlouští navezena, a potom na to cihlami novými na vápno podlážděno jest; zdi všechny naskrze vycvikovány a některé vokna k silnici nové ve zdi zdělány, zdi vnitř všechny na vápno vydynchovány sou; a vobročna (kteréhožto místa prvé k ničemuž neužívali) nová udělána jest, do níž sou dvoje z duplovaných prken červené s černými štrychy vobarvené dvéře na pantích s přibitými zapaditými zámky zavěšené, a k jedněm předním dveřům veřeje z Žehrovské skály kamenné vsazené sou; v kderéžto vobročně na dva napaté dubové a železnými štáfy sevřené resty, kteréž na kamenných sloupích z marštale nahoru vyhnaných jsou, zeď příční, dělící na dvé síň nad ní, naproti kaple svatého Mikuláše založená, kteráž až pod palác, kde rod císaře Karla IV. vymalován byl, vy zděna jest. V té vobročně také jest prampouchem zeď čelní při věži sv.. Mikuláše založena a až pod krov nahoru všecka vnově skrze všecky hořejší pokoje vyhnána; nad tou vobročnou jest byla veliká síň (naproti kaple sv. Mikuláše a dvořenínské staré světnici) velmi sešlá, kterážto síň jest tou příční zdi, na napatých reštích založenou, na dvě rozdělena, s jedné polovice blíž k kaple sv. Mikuláše jest komora, která za hostěnici [slouží] a v té hostěnici dvě veliké nové truhly z prken od truhláře, do nichž se přes dvě kopě korců mouky vsypati může, udělané sou, a z druhé polovice blíž dvořenínské světnice za síň anebo palác k té světnici býti mající rozdělena. A tak již z té síně komora a síň nebo palác udělán jest, a zase s tou zdí vycvikované, znova vápnem vobvržené, vydynchované, i strop v nich, kde potřebí bylo, vytáflován a prkny znova zvopravován jest; při té komoře a síni jsou nové latríny klenuté zdělané. Kápla sv. Mikuláše znova překlenuta, neb staré klenutí všecko roztrhané (a jakž zprávu dávali) na upadení bylo, a v ní nový voltář udělán a na voltáři z Žehrovské skály kámen položen jest. Věže sv. Mikuláše, kderáž od gruntův až pod krov roztržena byla, a zle na skále grunt založený měla, zase k ní grunt poddělán jest a všecka naskrze zopravována jest. Dvořenínská světnice, kteráž také ve zdech sešlá byla, všecka se znova zvopravovala, zdi vycvikovaly, vápnem jak v světnici, v síni, v komoře, tak i v kapli sv. Mikuláše naskrze znova všecky vydynchovaly, vokna všecky, kteréž malý byly, větší do světnice, síně i komory téměř všechny duplovaně ve zdech vylámané, zase venýře do nich z Žehrovské skály kamenné vsazené sou, půda pak jak v kaple tak v komoře, v síní, v světnici, také vnově naskrze cihlami na vápno podlážděny jsou. Při té světnici jest komora vnově udělaná, kteréž, jak nám zprávu dali, prvé nikdá nebývalo, a jest nad tou světnicí, která jest vnově při kanceláři udělána, v kteréžto komoře také zdi vydynchované sou a při ní latrina klenutá, půda cihlami na vápno podlážděna jest; strop v ní z dubových trámův a na ně prkna nová položena sou. Z té komory jest zeď z starého zámku vylomena, a do ní veřeje, jimiž se do nižšího zámku z těch pokojův choditi má, z Žehrovské skály kamenné vsazené sou. Z těch pokojův aneb síně veliká jest do zámku zeď prolomena a veřeje dubové do ní zase vsazené, k nim dvéře futrované s zapaditým klopeným zámkem zavěšené sou; a k těm dveřům jest prampouch ze zdí k skále překlenutý, aby se z té síně hned po něm nahoru k kostelu, i také zase schody kamennými dolů do zámku choditi mohlo, udělán, čehož prvé, jakž nám zprávu dávali, že nebývalo. V těch ve všech pokojích jako v světnici a na síni sou sloupy dřevěný, které v prostřed světnice a síně pod resty stály, vyvrženy a nad trámy resty nový dány a k těm restům trámy železnými štáfy přitaženy, tak že žádných sloupův pozpodu potřebí není, v hromadu sevříny sou. Nad tou síní, komorou a dvořenínskou světnicí jest ve věži sv. Mikuláše nad tím novým klenutím káply sv. Mikuláše malá komůrka, v ní vnově zdi spraveny a vydynchovány, veřeje do ní kamenné vsazeny a půda cihlami na vápno vydlážděna. Z té komory veliká komora vo dvou velkých voknách, v kteréžto komoře jest vlaský komín a latrina na dvě polovice zdi rozdělená klenutá. Ta komora jest také všecka znova vápnem vydynchována; z té komory může se do staré světničky, která nad komorou, kde řemenný nádobí jest, dveřmi vnově vylámanými choditi. Při té komoře jest stará tlustými prkny táflovaná světnice, v kteréž císař Karel býval; při ní jest vnově na městečko vej-stupek zklenutý, do něho po stranách dvě menší a v prostředku jedno duplovaný velký vokno udělaný; z té světnice jest palác, na kterým rod císaře Karla vymalován byl, kterýžto palác všechen znova zvopravován jest, do něho vokna větší duplovaný, a venýře do nich z Žehrovského kamene vsazeny jsou, zdi všechny vnitř (neb starý dynchování odpadalo) znova vápnem vobvrženy a vydynchovány, do něho i nový veřeje ke dveřům též z Žehrovské skály vsazeny jsou. Z toho paláců jest veliká světnice naproti císaře Karla světnici, kteráž také všecka znovu spravena, vápnem vydynchována a z malých voken větší duplovaný zdělány a do nich z Žehrovského kamene venýře vsazeny sou. V té světnici i na paláci v prostřed pod resty sloupové stáli, nyní vyňati a trámy všechny i s resty jiným restem nad nimi položeným, velikými svory železnými skrze zpodní i svrchní resty, též i trámy provlečenými a v hromadu staženými, tak že již bez těch sloupův bejti může, opatřeny sou. K té světnici jest komora vnově udělaná, nad tou komorou, která nad komorou nad kanceláří jest, ta také všecka vápnem vydynchována a strop na ní nových trámův i prken dubových položen; nad ní na svrchu altán, vuokol na tři strany štíty vomalovanými vyzděný a také dvojnásobným z cihel na vápno dlažením udělán, z kderéhožto altánu také v čas potřeby z velkých kusův se stříleti může.

V těch obou světnicích, komorách i na paláci půdy jsou všechny novými cihlami na vápno vydlážděné. Nad těmi všemi pokoji i palácem sou hořejší pokoje s palácem svrchním již až pod krov, kteréžto pokoje všechny hranicí dřevěnou roubeny a cihlami až pod krov vyzděnou udělány byly, v nichž císařová bývala s svým fraucimerem; ty pokoje, jakž nám oznámili, že všecky naskrze sešlé byly, hranice podhnila a se vopraviti nemohla, ta všecka dokonce vyvržena a místo ní až pod krov na všech čtyřech stranách toho starého domu zeď pěti čtvrti lokte ztlouští a pěti loket zvejší vyhnána a v ní k těm pokojům voken náležejících mnoho zděláno jest.

Předně v věži sv. Mikuláše jest komůrka neveliká, do níž velké vokno ve zdi vylomeno, z té komůrky světnice, z té světnice palác, a z paláců zase příční novou zdí světnice druhá a od té světnice na napatém restu druhou zdí příční komoru dělící, komora udělána jest. V těch dvou světnicích a jedné komoře byly pozpodu pod trámy reštíky čtyři, nyní jsou vyvrženy; místo nich jsou dva napatí reštové duboví železnými štáfy sevření, svrchu nad těmi všemi trámy položeni, k nimž ti trámové velikými hřeby železnými přitaženi sou; pod restem pak paláců, který trámy na sobě zdržuje, jak zprávu dávali, že prvé mnoho sloupů bylo, nyní všechny vyvrženy jsou, a místo těch sloupův rest jest k stojatým stolicím, do nichž krov vrouben a na nich postaven jest, nimiž všechen krov v hromadu sevřín, železnými štáfy k nim přitažen, a tak jedno s druhým že mnohem pevněji nežli prvé bylo, to sfasováno a bytedlněji spojeno jest. Ty pak všecky postranní, čelní i v prostředku tři příční zdi vnitř vápnem vobvržené a na hladko vydynchované, dvéře některé a venýře do nich z Žehrovské skály kamenné vsazené a některé prknami votáflované sou, též půda v těch světnicích, komorách i paláců všecka cihlami na vápno podlážděna a strop zase, kde potřeba bylo, prkny votáflo-ván jest.

Nad tím vším dotčeným stavením byl krov (jakž zprávu dali) všechen sešlej, na díle krokve, lati shnilý, cihly s něho votlučeny a zvláště při věži sv. Mikuláše že byla komora z dříví hranicí roubená a cihlami vyzděná, kteráž souce podhnilá, na městečko dolů vpadnouti chtěla a veliký kus krovu při věži podhnilého sebou že by byla potáhla, kterážto komora vyvržena a krov zase na skříně vzat, poddělán, tak že se již není nebezpečenství obávati, dobře spraven jest. V tom krove jest sedm vikýřův štítem vnově vyhnaných a všechen krov zase zvopravovaný a na větším díle znova cihlami přeložený, též na něj dvě makovice nové, měděné, pocínované dány a ty všechny štíty černou a popelavou barvou malovány, k těm všem světnicím toho starého domu komíny nový cihelný vobvejšně nad střechu sou vyzděny. Na věži sv. Mikuláše, kdež pod krovem také dřevěná hranice shnilá byla, jest vyvržena a místo ní až pod krov zeď pěti čtvrti lokte ztlouští a pěti loket na vejš vyhnána a na ní lusthaus s vyhnanými štíty vuokol udělán jest; svrchní podlaha pod trámy prkny votáflována, tolikéž všechen krov cihelný na ní přeložený vápnem dobře zalitý, makovice na něm měděná, pocínovaná, nová s korouhvičkou, a na té korouhvičce erb p. Joachyma z Kolovrat vymalovaný, postavena jest.

Kterýžto starý duom i s věží sv. Mikuláše od zpodku až do vrchu pod krov všechen jakž vnitř dobře spravený, vápnem vydynchovaný, podlahy cihlami podlážděny, i všemi věcmi jinými opatřeny, tak také zevnitř na městečko i do zámku na všecky strany zdi všechny vápnem dynchované, rejsované, mezi vokny štíty, komíny černou a popelatou barvou vomalovaný a dobře spravený jsou, což sme vše očitě spatřili. Při tom starém domu jest od země šnek, nímž se do těch všech pokojův i do kostela chodí, klenutý, kterýžto šnek jest pokud byl prvý udělán, všechen zvopravován, vnitř i zevnitř znova vydynchován, vokna do něho velký zdělány sou, a nad to jest ho na vejš veliký kus, tak že se již nim až pod krov starého domu choditi může, zdí i klenutím přiděláno, vnitř vápnem vydynchováno i zevnitř vyrejsováno: také sou z něho dva prampouchy do zdi k kostelu překlenuty, po jednom se do kostela nahoru a pod kostel, kde manská světnice jest, choditi může. Nad druhým prampouchem jest sklípek sklenutý, dvéře duplovaných prken, červeným plechem obity a dvěma štáfy železnými přetaženy a vopatřeny; sklípek vnitř všechen vápnem vydynchovaný a půda v něm cihlami novými na vápno vydlážděna jest, v kterémžto sklípku prachy, kule i jiné potřeby se chovati mohou. Ten šnek jest zevnitř vápnem vydynchován a popelatou a černou barvou mezi vokny vymalován, nad ním svrchu i nad prampouchy štíty popelaté malované sou. Kostel také, který nad tím starým domem stojí a založení blahoslavené panny Marie jest, kterýž byl všechen dokonce, jakž ve zdech, trámích, stropu i v střeše a krove sešlý a shnilý, do něhož (jakž zprávu dávali), když pršelo, i na kaplu císaře Karla hrubě teklo, zdi pobořené byly, též pod kostelem, kde samotížný mlejn byl, pod mlejnem podlaha dokonce zlá že byla, ten všechen zase znovu spraven a dobře udělán jest; a kde někdy stará špižírna byla, do níž se z druhé špižírny chodívalo, již z té špižírny vězení nyní slově červenka uděláno jest, a ty dvéře zazděné byly, tak že se do ní nikudy choditi nemohlo, nežli podlahou mimo mlejnský kolo samotížný do ní lézti musilo. Když ten mlejn rozbořen byl a podlaha s trámy všecka zpráchnivělá byla, na místo té podlahy jest zase sklep hmotný kamenem sklenutý, rumem dobře zasypaný udělán a do něho dvéře ve zdi naproti dveřím v nově také do šneku vsazeným, vlomená a do toho zase venýře z Žehrovské skály kamenné kvadrátem vytesané, vsazené sou, kterýžto sklep všechen vápnem vydynchován a prostřed toho sklepa skála dvou loket zvejší vylámána, a tak vnitř v něm půda srovnána jest.

Nad tím sklepem jest síň veliká, kde samotížný mlejn býval, do které přes prampouch v šneku při starém domu udělaným se chodí, kterážto síň jest všecka vnově na vápno cihlami novými vydlážděna. Vedle té sině z těch dvou starých komor, v nichž se šípy a staré pavezy chovaly, z jedné pěkná vápnem znova vydynchovaná a vymalovaná světnice, a z druhé k té světnici zase komora pro many stavu rytířského, aby byt svůj, když na zámek přijíždějí, blíž koruny měli, udělána, také vápnem vydynchovaná a vybílena jest. Při té komoře latrina nová klenutá, do níž se z té komory i také z té veliké síně choditi může, k níž dvoje dvéře na pantích s jedním z síně zapaditým zámkem zavěšené sou; do té světnice lavice, dvéře na pantích s klopenými zámky zavěšené, vokna i do komory sklenný veliký tu prvé nebývalý dány sou, v kteréžto světnici i také komoře půdy vnově cihlami na vápno vydlážděné sou. Nad touž siní, světnicí a komorou jest kamenným schodem jíti do kostela blahoslavené panny Marie, kterýžto kostel, poněvadž sešlý byl, jakž svrchu dotčeno jest, všechen téměř znova předělán jest. Nejprve krov shnilý s něho dolů s trámy a podlahou naskrze zlou a shnilou dolův shozen jest, a staré zdi také vyrumovány byly, zase ihned vuokol všeho kostela se za dva lokty na vejš s novým kavřincem zdi povejšilo a vyrovnalo; hned potom na rest, v prostřed kostela na příční zdi ležící, nový trámy všechny (kromě tří) zhusta se položily, a na to všecko nový krov pod ležatou stolicí z hmotného dříví pod cihlu podlatovaný; v prostřed krovu na třech napatých reštích, železnými svory sevřených, hranice k zvonům a na ni věže, do níž dva zvony dány sou, postavena jest; a krov na kostele v nedostatku cihel šindelem pobitý, červenou barvou vobarvený a volejem lněným napuštěný, a věže, v níž zvony sou, bílým plechem přikryta a na ni makovice měděná pocínovaná, na té makovici veliký kříž pozlacený jest. Potom půda na trámích z tlustých prken na celý fale dána a tak nejprv kostel krovem i kápla císaře Karla, aby na to neteklo, přikryta jest. Potom se zevnitř kostela zdi dolův, kde rozbořené byly, zase tvrdily, cvikovaly, vápnem zalívaly a kavřinec i také zdi dynchovaly a rejsovaly až k zemi dolův, a mezi kostelníma vokny z té strany, kudy se do zámku jede, sou malovány barvami pěknými erby, nejprve erb JMCské a po něm erb království Českého a zemí k němu příslušejících s textem k tomu náležitým, zezpod pod ním erb Joachyma z Kolovrat také s textem k němu náležejícím. Vnitř pak kostel, kterýž malý byl a již v něm malování pokaženo bylo, také malá vokna v světle měl, takto spraven a rozšířen jest: nejprve v něm prostřední oltář, kterýž s jinými dvěma oltáři zároveň při zdi čelní kostelní stál a nad ním malé vokynko bylo, nímž téměř žádné světlo k voltáři nebylo, jest rozbořen, a proti tomu místu zeď ta jest široce vylámána, v ní zase veliké kostelní vokno uděláno a na svrchu nad ním zase sklenuto a tak jako kostelní kůr uděláno jest Do toho kůru pod to vokno zase voltář udělán jest a na něj červeného mramoru kámen položen.

Dáleji ta zeď příční, kteráž v prostřed kostela byla, kostel a komory od sebe dělila, jest vyhořena, na to místo sloup kamenný pod rest, na němž trámové prostřed kostela leží, udělán jest, a tak komory obě dvě vyvrženy sou, tudy kostel ještě jednou tak veliký přidělán jest. Vokna také pro světlo vnitř do kostela ve zdech rozšířeny, a do nich, kdež prvé žádných skel nebývalo, dány sou skla, ano i do třetího nad novým prostředním voltářem z prohledacích koleček nové sklo dáno jest. Kterýžto kostel jest všechen znova vápnem vydynchován a strop po spodu na rámích plátnem potažen a k trámům přibitý, tak že trámův nic viděti není, nýbrž tím plátnem všechny přikryty sou, poddělán jest; a od vrchu jak strop tak zdi po všech čtyřech stranách až do dolejší půdy, po kteréž se chodí, kteráž také všecka znova na vápno cihlami podlážděna jest, rozličnými barvami, pěknými figurami z starého i nového zákona vymalován jest. V témž kostele kazatedlnice a dvě veliké stolice z nových prken udělané a vymalované sou a dvířce do nich na pantích zavěšené i s kličkami železnými mají; od kteréhožto malování toho kostela samým malířům, jakž nám zprávu dali, přes 500 kop míš. dáno jest.

V kaple císaře Karla jest půl vokna vnově z prohlédacích koleček uděláno, do níž dvéře i do kostela voboje železné také červenou barvou vomalované sou.

Okolo kostela z vobojí strany zdi sou zvejšeny, na nichž krancle a střílnice, nimiž se z velkých kusův stříleti může, zdělané sou, a plac okolo kostela, kde prvé pěšky se choditi nemohlo, rokle a jámy sou rumem zavezeny, na díle i v skále vylámány, tak že se již okolo něho nerci-li choditi, ale i na koni jezditi, ano i velkou střelbu na kolesách voziti a z ní na vobě strany k silnici i do Hlubokého, ano i k hořejší i dolejší bráně volně stříleti, a velký počet lidu k hájení zámku na tom placu býti může.

Z té strany kostela k silnici jest z dubového dříví na hranici udělána podlaha a dubovými tesanicemi položena, na níž velká střelba státi a z ní se stříleti může. Odtud jest podle zdi chodba po levé straně nahoru k veliké věži, kde koruna jest, udělána, po níž se ke dveřům, kde vnově zdvihací most udělán jest, jíti může. U těch dveří sou zdi zvejšené a dobře spravené, vápnem obvržené, cihlou přikryté, dvéře z prken tlustých dubových červeně vobarvené, na pantích zavěšené, k nimž se ten mostek zdvihá, ihned za nimi ve zdi, která okolo věže jest, sou vnově z velikého dubu veliké veřeje vsazené a u nich dvéře duplované, červeně vobarvené na pantích zavěšené, kteréž se vnitř na pevnou závoru ve zdi zazděnou zavírají. Vejšeji od těch dveří jest plac okolo věže, z něhož se může po novým dřevěným schodě (kterýžto schod snadně, kdyby bylo potřebí, může se k věži mezi zdí, tak aby přístupu ke dveřům nebylo, vtáhnouti) k věži nahoru choditi; u toho schodu sou také k věži nové dubové veřeje ve zdi, a při nich na třech pantích s zapaditým klopeným zámkem duplované, červeně vobarvenó dvéře zavěšeny, a zeď ta zvejšena a vápnem vobvržena i cihlou přikryta jest; naproti ní také druhá zeď tím spůsobem spravena jest, odtud teprva sou železné dvoje dvéře staré u šneku, kudy se na věž chodí; na velikou věž, když se již jde, šnek jest vnově, kde potřebí bylo, zvopravován, vápnem vycvikován, až k vokynku a špuntu, kterým se může do káply, kde koruna jest, pohlídnouti.

Nad kaplou pak kde koruna jest, poněvadž podlaha všecka zlá byla, pod ní všechny trámy spráchnivělý a zdi na mnoha místech od vrchu až dolův k špuntu k díře, kudy se do káply hledí, hrubě roztržený byly, kteréžto zdi zase sou velikými dubovými trámy a na nich kleštěmi a velikými železnými naschvál k tomu v huti kovanými štáfy sevřeny a staženy, zase všudy zvopravovány, vycvikovány i také vápnem zalité sou.

Nad touž kaplou pak všecky staré trámy i s podlahou spráchnivělou dolů smetány a jiné dubové místo nich všechny napořád položené sou, a na těch trámích tlustými prkny anebo fošnami též položeno, na to rumem zasypáno, potom na to cihlami novými na vápno dláždění uděláno, a tak ta podlaha zpevněna a vopatřena jest, že kdyby cokoliv s hůry upadlo, na ní se zdrží a klenutí žádné škody neudělá, což prvé velmi nebezpečné bylo.

Nad tou podlahou na druhé podlaze, kde povéžní svou světničku mají, sou také nov/ dubový dlouhý a mocný trámy mezi jiný starý dány a tím spůsobem, jakž na nižší a nejbližší nad klenutím káply podlahy roztrhané, zdi kleštěmi a železnými štáfy sevřeny a té podlahy jest polovice také znova přeloženo.

Nahoře pak pod krovem jsou trámy, kterýchž mnoho nebylo do zdi zazděných, nýbrž jen tak do zdi vložených, již všechny zároveň zazděny jsou. Item krov na té věži, kterýž také sešlý byl a některé krokve v něm i lati na něm shnilé byly a střecha cihelná naskrze na něm zlá byla, jest zase spraven; kde krokve nebo lati shnilé byly, jiné krokve se podvlécti daly a latí spřebíjely, krov cihlami všechen přeložen a na mnoze novými cihlami přikryt a náležitě spraven jest, též i po druhé léta 1596. pominulého také přeložen a zvopravován, žlaby čtyři, do nichž na čtyři strany věže z krovu voda jde, sou všechny nový nahoru vtaženy a pod krov položeny, v prostřed toho krovu, kdež prvé malý vikýřík byl, jest nová věž postavena a bílým plechem přikryta, na té věži makovice měděná a pocínovaná, do niž se strych žita Pražské míry, jakž nám toho zprávu dali, vsypalo. Nad tou makovicí jest z mědi vorel s pozlaceným erbem JMCské, v kteréžto věži také jeden zvon, jímž se na klekání ráno i u večer zvoní, zavěšen jest.

Okolo té věže jest na zdi kranc, kterýž prvé trním zarostlý a jinými neřestmi zanečištěný byl, že se po něm dobře choditi nemohlo, a okolo něho postranní zdi zbořené byly, zase znova dobře spraven, zdi zvýšeny cihlami na vápno, a tak že se po něm již volně a bezpečně choditi může, po-dlážděno jest. A do dvou postranních vikýřův i do vobou štítův dvéře z prken červeně vobarvené udělané a na pantích zavěšené, aby pod krov sněhy nevály a dešf nezamrskoval, sou. Pod věží dole naproti železným dveřům u šneku, kudy se s věže dolů chodí, u sklípku, kde se prach a kule chovají, sou také vnově duplované, červeně vobarvené na pantích zavěšené dvéře. V placu pod věží z té strany k Hlubokému jest podlaha na dubových sloupích do země vražených k střelbě vnově udělána, z níž se může k voběma bránám, jak k hořejší tak k dolejší, i také ke dvoru i na ty všechny vrchy nad Hlubokej stříleti; od ní jest po zdi nahoru chodba nová udělána z vobojí strany ven ze zámku kranclemi a k věži zdi pro bezpečné po zdi chození udělána a dřevěnými stupni dubovými až nahoru na hořejší baštu za věží, také vnově udělanou, položena. U vrchu té zdi a hořejší bašty, kterážto bašta jest velikými dubovými trámy ze zdi do věže vloženými k věži připojena, na níž do pěti kusův veliké střelby volně státi a z ní se na všecky čtyři strany zámku stříleti může, jest nová hláska klenutá, pod štítky a cihlou krytá, pro hlásný, aby se v času zimy a pršky měli kde schrániti, udělána. Od té hlásky může se po té baště až na druhý roh zdi k druhé (k té první hlásce podobné) udělané hlásce jíti a zase z bašty až dolův na druhou stranu věže podobně udělaným schodem jíti až k třetí hlásce věže na třetím rohu zdi udělané, kteráž také pod štítky udělána a cihlou kryta jest, kterážto svrchní bašta v čas potřeby dvěma z tlustých prken dubových poklopy, kterýmiž se na ni chodí, zavírati, aby na ni žádný přijíti nemohl, může. Od té třetí hlásky přece po stupních nahoru a dolů může se až na čtvrtý roh k čtvrté hlásce (k třetí hlásce podobné) udělané, kderáž nad branou nad zdvihatým mostem, kudy se k věži chodí, udělána jest, a až k té podlaze, kde na ní střelba státi může, jíti. Pod tou velikou věží a při ní vrchní baštou naproti Kněžské hoře a nad dolejší baštou též nad kovárnou jest marštal vnově, do kteréž se dobře do dvacíti koní postaviti může, spravena, do ní nový dubový žlaby dva vtaženy jsou.

Item, v té marštali ven skrze zeď nad zemí vobvejšně jsou dvoje dvéře, jedny ven ze zdi do dolejší bašty z dubového dříví veřeje plechem vobité a dvéře do nich duplované plechem červeným vobité a druhé dubové veřeje v té straně do marštale vsazené a dvéře též do nich duplované, červené, vobarvené na pantích zavěšené a velikými železnými štáfy vokované, ano i železnými svory skrze zeď v hromadu sevřené a železnou závorou, skrze kderouž se šroub šroubuje a dvěma visutými zámky zamyká, protažené, dobře spravené, spevněné a vnově udělané jsou, ačkoliv někdy od starodávna tady také dvéře bývaly, nimiž se do dolejší bašty chodilo, ale velmi nebezpečně, toliko na jednu cihlu zazděné i jakž nám toho zprávu dali, že jsou), což již nyní náležitě spraveno a opatřeno jest; k těm dveřům jest chodba z marštale udělána po dubových trámích od zdí do vfže vlomených a na nich prkny jako na... [


Relace komorniční v zápisu deskovém není ukončena, podobá se, že nedopsaná část týkala se dvorů a jiných hospodářských stavení. V "Památkách archeologických" III. str. 67 etc. otištěna tato relace v modernisovaném a částečně chybném opisu.]




Přihlásit/registrovat se do ISP