113. Vydaní Kutnohorští při sněme v Prase šepmistrům a radě na Horách Kutnách: oznamujíce o přímluvě stavu, městského učiněné za ně při dvou vyšších stavech zvěstují radostně, že i pan mincmistr změniv své smýšlení je chce fedrovati; bylo by velice vhodno poslati jemu i jiným přímluvčím některé pocty, jakož i mistrům učení Pražského slíbenou pomoc.

V PRAZE, 4. února 1601. — Orig. v arch. Kutnohorském.

Službu etc. Včerejšího dne stav městský snesše se své snesení stavům vyšším oznámili a s vyššími dvěma stavy na všem se snesli. Obdrželi jsme to při nich, že za nás přímluvu dostatečnou učinili ke dvěma vyšším stavům. Pan primas staroměstský, pan kauclíř, pak Haldius a jiní páni, při nichž jsouce jsme těžkosti naše oznamovali a přímluvy k vyšším dvěma stavům žádali, pěkně se nám postavili a poručili, abychom suplikací jim podali. Což jsme vykonali, a ta potom při přímluvě za nás učiněné pánům podána jest; jak vážena bude od vyšších stavův, ještě nevíme; pán Bůh rač dáti, aby dobře bylo.

U pana mincmistra když jsme byli, jemu vinš a všecko dobré jménem VMti oznamujíce, také jsme dobrý trošt dostali, tak že se zamluvil, co na něm bude, tu věc fedrovati při JMCské; však aby měl brzy na Hory přijíti, není naděje. Protož ráčíte-li chtíti inu co učiniti, neškodilo by, aby pánu sem posláno bylo; a zvláště nyní při tomto jednání pánům mistrům ta pomoc jestli shledána a sebrána, žádáme, že také odeslati ráčíte, nebo se s pilností po ní ptají a ji brzy jmíti žádají. Chřenu žádáme račte sem odeslati asi za tolar, nebo se po něm hrabě ptají, a některým se od nás i zámluva státi musela. Tu suplikací paní Vočepinské s replikou na komoru žádáme tak že brzy nám vše odeslati ráčíte. S tím etc. Datum v neděli po Hromnicích léta Páně 1601.

Vyslaní VMtí v městech Pražských.




Přihlásit/registrovat se do ISP