114. Poslové Kutnohorských při sněmu v Praze trvající šepmistrům a radě na Horách Kutnách: posílajíce připiš suplikace podané stavu městskému při žádosti za přímluvu k vyšším stavům, aby sbírek ušetřeni byli, oznamují, ze zvláště komora naléhá, aby platili posudné; artikulové sněmovní že jsou již sepsáni a budou dnes císaři podáni etc.

V PRAZE, 6. února 1601. — Orig. v arch. Kutnohorském.

Službu etc. Vedle toho, že jste k žádosti naší tak laskavě se nakloniti a k nám pana Vácslava Sixta, spoluradního VMtí, pro fedrunk věcí našich při sněmu obecním vyslati ráčili, VMtem služebně a uctivě děkujeme. Na čem pak sněmovní věci zůstávají, posavad z psaní VMtem činěných jste vyrozuměti ráčili. My jakou jsme na místě VMtí suplikací stavu našemu podali, přímluvy ke dvěma vyšším stavům žádajíce, abychom ušetřeni býti mohli, té VMtem připiš pro vyrozumění odsíláme. Ač pak při té dostatečné za nás ke dvěma vyšším stavům učiněné od stavu našeho přímluvě JMti podána jest, však posavad na ni odpovědi jisté nemáme, ale dobrou naději máme; pán Bůh všemohoucí račiž dáti, aby nás naděje nezmejlila.

Co se posudního tkne, ten vítr vane z komory; nevíme, jak dále bude a kdo tu nám slouží takovým dejmáním; pomalu všecko vyzvíme, než obáváme se, aby pana Rašína půhon pro pivo jemu od nás vystavené nebyl toho příčina, ješto nejednou od VMtí to dostatečně nařizováno i zapovídáno bylo, aby se piva prachovská z obce a ven z Hor nevystavovala, aby tou příčinou posudné na pany nákladníky uvedeno nebylo; poněvadž pak nechtí tomu rozuměti a přes zápověď VMtí to činí, uvedou-li na sebe co sami, sami také nechť sobě vinu dávají.

Dne včerejšího nic při sněme takového jednáno není, než osoby jisté z JMtí pánův a pánův z rytířstva, tři z stavu našeho k spisování artikulův, na kterýž se již tak stavové snesli a namluvili, nařízeny jsou a ty dnes zkorrigovány a JMCské dodány budou. Jak to JMCská přijíti a sobě oblíbiti ráčí, zítra nebo ve čtvrtek zvíme.

A tak zbádáme, že pro nás koně v pátek odeslati ráčíte, tak abychom, bude-li v sobotu po sněmu, v neděli domů jeti mohli. Z strany křenu, jakž jsme předešle žádali, žádati nepřestáváme, neračte na něj zapomínati. O jiných věcech pan Jan Šultys VMtem zprávu učiní. S tím etc.

Datum v outerý den sv. Doroty léta Páně 1601. Vyslaní VMtí.

O pomoc pánům mistrům na stavení a opravu koleje VMtem připomínáme a, aby fedrováni býti mohly, se přimlouváme.




Přihlásit/registrovat se do ISP