122. Šepmistři a rada na Horách Kutnách vyslaným svým při sněmu v Praze: ve příčině artikule o lidi cizopanské mají o to jednati, aby na Hory se nevztahoval; více aby podali suplikaci proti udělení trhů dobytčích a nového jarmarku městu Čáslavi ke komora a k císaři.

NA HORÁCH KUTNÁCH, 10. února 1601. — Kopiář z r. 1601 v arch. Kutnohorském.

Z psaní vašeho jsme opět, na čem by nyní sněmovní věci zůstávaly, a o které věci mezi tím od stavův promlouváno bylo, vyrozuměli, a poněvadž mezi jinými také artikul z strany přechovávání cizopanských lidí na plac dán jest, ouřednikův horních a mincovních před sebe dnešního dne dosáhše s nimi jsme o to dostatečně, poněvadž se takových lidí od pánův svých zběhlých, kteříž zdržujíce se tu při Horách pro přísnost a bažení týchž pánův svých na dosti skrovným počtu za svou klopotnou prací, jakž se toho v témž psaní VMti dokládá, přestávají, nemálo při díle horním nachází, a kdyby takoví z hor vyzdvihováni býti jměli, skrze to by nedostatek v dělnících jak při dolích tak i hutích veliký pojíti masil, aby o to ihned na komoru i také JMti panu mincmejstru, aby v tom artikuli čeleď horní vymíněna býti mohla, psali, jednali i to při nich, že jsou se v tom volni najíti a o tom v jedno i druhé místo, co by na takových lidech při těchto Horách JMCské záleželo, nic méně také při tom i toho, kdyby tu v uokolí jaký trhy, jakž v tom spevnění jsme, že sobě to při JMCské někteří z okolních pánův a měst jednají, vysazeny býti jměly, jaká by se tudy překážka z strany dodávání sem k Horám viktuálií a profiantův stala, doložiti dali, obdrželi. Protož dostávše od nich psaní jejich VMti po naschválním poslu k dodání jich, kdež náležejí, odsíláme. Nám se při tom vidí, že by na škodu nebylo, abyste i vy také podle té příležitosti nějaké ohlášení proti dotčenému artikuli učinili, jak před komorou, tak i před pánem a za to, aby toho, což by tak Horám v jedné i druhé příčině na škodu býti chtělo, dopouštěno nebylo, žádali.

Dále pak, kdež nám jiné psaní o tom, jakými by prostředky páni sousedé naši o to se, aby při JMCské trhy dobytčí a jarmark třetí obdržeti mohli, snažili, píšete, srozumíváme tomu, že jest se nám ovšem potřebí již opravdu o něco zatočiti, nechceme-li v nějakým posměšku zůstati a na tuto obec a Hory JMCské zádavy uvésti. Pročež na tom jsme, poněvadž již p. Heralt z Kolovrat doma bejti ráčí, některé osoby z prostředku našeho dne pondělního na Janovičky, kdež také druhej pan kommisař pan Matěj Salava, tak jakž jsme toho se při něm dožádali, přítomen býti jmá, vyslali, aby těm pánům to, co by tudy na škodu Horám a obci této státi se mohlo, přednášeno bylo. Co pak tu při nich způosobeno, [na čem] zůstáno bude, o tom VMti naschválně, bylo-li by potřebí také v kterých místech před vrchností se v čem ohlašovati, psáti dáti nepomineme. Jiné věci, o které nám více píšete, vám také co nejdříve odeslány býti mají. S tím etc. Sabatho Scholasticae 1601.

Post scripta. Máme toho jistou zprávu, že páni Čáslavští dnešního dne na Žehušicích u pana z Valdštejna byli, a tu v přítomnosti p. Matěje Salavy strany těch trhův jednáno a rokováno bylo. Protož poněvadž páni sousedé naši a bezpochyby i pán v svém předsevzetí nezahálejí, poznáváme toho důležitou potřebu, aby JMCské o to se vši pilností suplikováno bylo, aby těch trhův v jednom i druhém místě na škodu Horám těmto dopouštíno, zvláště že zde místo vejsadní, k tomu od starodávna oddané jest, nebylo. Co se druhého pana prokurátora dotyce, poněvadž pán z Kaliště ani jiní ku panu Martinovi Fruvejnovi neradí a na plac nám p. Adama Linharta dávají, ve jménu p. Boha k tomu vuoli svou dáváme, abyste s ním p. Adamem Linhartem o to, aby se nám a obci této za pana přítele v radách obecních podle pana z Kaliště proti slušný záplatě a jorgeltu postavil, jednali. Actum ut in literis.




Přihlásit/registrovat se do ISP