125. Vyslaní Kutnohorští na sněmu v Praze šepmistrům a radě na Horách Kutnách: není naděje, aby sněm brzy byl skoncován; poněvadž pak drahota jest veliká a záležitosti městské nyní k místu přivedeny býti nemohou, prosí, aby ihned koně pro ne byli posláni; oznamují o neutěšených novinách zvláště z Uher.

NA NOVÉM MĚSTĚ PRAŽSKÉM, 14. února 1601. — Orig. v arch. Kutnohorském.

Službu etc. Žádostivě jsme posavad očekávali vedle žádosti naší poslání pro nás koni a jiných zde na místě našem v menším počtu zanechání, aby se poněkud outraty, kteráž velmi veliká v této veliké a nemírné draho[tě] jest. pouskrovnilo; ale srozumíváme, že jste neráčili žádosti naší, poněvadž ani odpovědi na to se nám nedává, vážiti. Již to při tom býti musí, sněmovní věci na tom jsou, stavové vyšší po replice od JMCské proti snesení všech stavův dané namluvivši se teprva v pondělí stavu našemu své snesení oznámili, a včera hned stav náš také k nim se v tom přiložili, a tak artikulové toho snesení spisováni a dnes JMCské podáni býti mají. Mnozí špatně troufají, aby ještě ten tejden po sněmu býti mohlo; poněvadž pak tak velká zde drahota a artikul náš na tom zůstává, že jmá s námi jednáno býti, nicméně i ten artikul z strany vyzdvihování a vydávání čeledi cizopanské na odkladu zůstává, z strany pak vyzdvižení hor a vybejvání zlé mince na to mají komisaři, jako předešlými sněmy to zavřeno, býti.

Jiné věci, které nám poručeny, také již k místu přivedeny jsou a, jakž mohlo býti, vyřízeny; vidí se nám, že naše zde meškání a outraty daremné jsou, nebo i ta věc z strany trhův těch nyní opatřena a na místní konec přivedena býti nemůže; za to žádáme, že pro nás koně hned zejtřejšího dne odeslati ráčíte a, pokudž by se VMti vidělo za potřebné z strany učinění překážky panům sousedům našim v těch trzích k jednání toho artikule jiné naříditi, vejpis z majestátův na jarmarky VMtí jim k tomu dadouc etc.

Zde v Praze nic potěšitedlného neslyšeti, zvláště z Uher, než že Turek skrze Ibrahima baše svého vždycky dál a dál do těchto zemí vkračuje, bére, zajímá, pálí, morduje a strach, aby brzo na jaře ještě něco horšího slyšeti nebylo, a co nyní kdo může šturmhaub za ort neb deset bílých dostávati, aby potom nechtěl rád za něj tolaru neb více dáti. Pán Buoh rač býti s námi a ještě malého stádce svého chrániti. Datum na Novém městě Pražském, v středu den sv. Valentina léta 1601.

Vyslaní VMtí.




Přihlásit/registrovat se do ISP