126. Poznamenání některých artikulů sněmovních, kteréž na repliku císařskou svoleny byly.

[14. února] 1601. — Souč. opis v arch. Kutnohorském.

Výtah artikulův sněmovních od stavův království Českého při sněmování léta 1601 na repliku od JMCské po prvním sněmováni stavům odeslanou zavřených a svolených.

1. Stavové na žádost JMCské ještě tento rok z vlastních svých peněz z každého osedlého člověka po jedné kopě míšeňské na dva terminy jako předešle svolují.

2. Z strany neřádných půjček židům, ačkoli zřízením zemským neřádné půjčky zapovězeny jsou, však zřízení zemské na ty půjčky židovské se nevztahuje, ani na služebníky JMCské a dvořeníny ani na židy, protož aby ten artikul byl předse v sněmu položen.

3. Stavové ku potřebám zemským sobě z těch všech berní a sbírek pět tisíc kop. gr. česk. vyminují.

4. Kterýmkoli osobám roku minulého od vojákův jaká škoda se stala, anebo co jsou pro- trávili, aby toho na berních sobě neporáželi, nýbrž od toho upustili, však kteří se časně na kanceláři neb na komoře v tom ohlašovali, ti toho užíti mají.

5. Nejvyšší, rytmistři a jiní oficírové nad dvoumi [sic] tisíci lidu jízdného z království tohoto z stavu panského a rytířského aby byli, a k tomu jsou z obojího stavu osoby jmenovány.

6. Lid ten [aby] ne jinde než v ta místa do království Uherského, kdež by JMCská za potřebí uznati ráčil, obrácen byl a, pokudž nejmožněji, z této strany Dunaje zůstával.

7. Panu komisaři zemskému, který má dolů do Uher vypraven býti, aby s radou a uvážením nejvyšších pánův úředníkův zemských instrukcí dána byla.

8. Z strany drahoty nemírné soli, aby ten artikul s komisaři od JMCské a stavův volenými uvážen byl, a na místo s světa sešlých jiní voleni,

9.Mince taky tak, však toliko tento rok zlaté neb dukáty po 120 krj. a tolary po 73 krj.

10. Sněm obecní pro potřeby obecní.

11. Z strany artikule toho, kterak by jedna země druhé v čas nastalé potřeby ku pomoci přispěti jměla, to jako i předešle v moci a uvážení JMCské a nejvyšších panův ouředníkův a soudcův zemských s těmi, kteříž k tomu z obce z stavu panského a rytířského voleni jsou, aby zůstávalo. (K tomu se ohlašovali stav třetí, aby také k uvážení toho artikule z stavu třetího nařízeni byli; to mlčením pominuto.)

12. Z zlatohlavů a stříbrohlavti vedle sněmu léta 86. aby placeno bylo: a poněvadž od cizozemcův toho se na tisíce prodává, vedle předešlého snesení také pojati byli i kupci dvorští; a ne toliko co se vůbec prodává, ale i po zámcích a jinde desátá kopa z toho aby se platila.




Přihlásit/registrovat se do ISP