152. Rychtářové a všecka osada zadusí Vrbenského prosí Zbyňka Berku, arcibiskupa Pražského, za dovolení, aby sobě kněze z dolejší konsistoře, který by třetí neděli u nich přisluhoval, zjednati mohli, poněvadž celá osada pod obojí jest a od minulého sv. Havla žádného duchovního správce nemá. Na prosbu jich odpověděno, že arcibiskup nesvoluje, nýbrž že povoluje kněze arcibiskupem se spravujícího.

17. dubna 1601 (praes.). — Orig. v arch. arcib. Pražského. Recepta ab anno 1601—2.

Nejdůstojnější etc. Při tom VknMti s velikou ponížeností a uctivostí snížené a pokorně žádáme, že nám v tomto našem dopisování a suplikování (ačkoli nehodným) za zlý jmíti neráčíte, že VknMt my sousedi a všecka osada záduší Vrbenskýho zaneprázdňujem. Ale za příčinou tou toho tajiti nemůžem, nýbrž z nevyhnutedlné veliké potřeby ve vší ponížené uctivosti na VknMt vznášejíce oznamujem, že od sv. Havla již minulýho žádnýho správce duchovního nemáme a jsme ovce jako bez pastýře. I poznávajíc VknMt pána milostivostí a dobrotivostí každýmu náchylného a chtějíc toho dobrodiní od VknMti užíti, k VknMti se utíkáme a pro pána Boha snížené žádáme a žádati nepřestáváme, že své milostivé tomu dovolení dáti ráčíte, abychme sobě mohli k přisluhování jen v třetí neděli z dolejší konsistoře správce duchovního pod obojí způsobou podávajícího] zjednati. Neb jsme v naší osadě Vrbenský všickni pod obojí způsobou od mnoha let, a jsme taky toho oumyslu, faru a chrám Páně opraviti dáti a z toho obilí, co se k tomu záduší schází, k vopravě vynaložiti, předně ke cti a chvále boží, tý důvěrnosti jsouc k VknMti a ve vší ponížené uctivosti snížené žádajíc, že tuto naši žádost (ačkoli nehodnou) milostivě a laskavě přijmouc nás v tyto nynější příčině oslyšeti neráčíte etc.

VknMti ve všem hotoví rychtářové a všecka osada přináležející k záduší Vrbenskýmu.

[Tergo:] Praesent. 17. Aprilis anno 1601. Oznámeno těm suplikantům, že JMkn neráčí chtíti povoliti k tomu, aby oni z dolejší konsistoře kněze měli v službách církevních užívati, než toho kněze, který by pod poslušenstvím JMti byl a JMtí se a ne dolejší konsistoří spravoval.




Přihlásit/registrovat se do ISP