174. Litoměřičtí prosí komoru českou za odvolání rozkazu, aby pro 18 kusů velké střelby a střeliva, kteréž do města Litoměřic "nahoru na vodě" dodány budou, připravili 60 vozů po 4 koních.

V LITOMĚŘICÍCH, 27. června 1601. — Orig. v arch. mus. král. Česk. a konc. v Liber concept. ab anno 1601—2 v arch. města Litoměřic.

VMti urození páni páni, urození a stateční páni rytíři, císaře JMti pane praesidens a rady zcizené komory království Českého etc. VMtí poručení, jehož datum na hradě Pražském v sobotu u vigilií svatého Jana Křtitele [23. června] léta tohoto 1601 jest nám v pondělí po témž svátku dodáno. V kterémž jménem a na miste JMCské pána pana našeho nejmilostivějšího nám v známost uvozovati" a poroučeti ráčíte, poněvadž k tém 18 kusuom velké střelby kulí a jiných k též střelbě náležejících věcí, když k nám nahoru na vodě dodány budou, při nejmenším 60 fasuůkuov neb formanských vozův a v každém voze po 4 koních se jmíti musí, abychom se o to ihned jakž u nás v městě tak i při vokolnich sousedích skutečně snažili, aby od nás, což nejvíce možné, takových vozů a koní způsobeno a táž střelba tím časněji v místo oznámené dopravena býti mohla, že jim má podi > náležitosti platceno býti, jakž též VMtí poručení v sobě obsahuje. I není pochybné, že VMti v laskavé paměti zdržovati ráčíte, že my od obce naší každého času, což nám nejvejš možného bylo, k milostivému JMCské zalíbení a nám od VMtí učiněných poručení všecko sme ve vší ponížené poddanosti činili a posavad, což nám toliko možného, poddané činiti hotovi sme a rádi chceme. V této pak příčině VMtí služebně tajiti nemůžeme, že my u nás takových formanův a for žádných kromé tří formanův nedostatečných, kteříž také řídko kdy doma nalezeni bývají, nýbrž sem i tam po své živnosti mezi lidmi pracují, nemáme, a že sme těchto jminulých časův již teď po třetí koně s fasuňky, o čemž VMtem dobře vědomé jest, na milostivé JMCské a VMtí poručení k Vídni vypravili. To sme s znamenitým nákladem i s přidlužováním se na obec naši poslušně učinili a pána Boha se v tom dokládáme, že při městě u nás takové fůry shledati možné není, a poddaní naši ti na větším díle při horách bydlíce bez koní při vinicích práce své vedou. A jiné okolní pány sousedy naše kdybychom k tomu od osob našich potahovati měli, znáti ráčíte, že bychom se od nich s nějakou nepříjemnou odpovědí potkati mohli. Nad to vejšeji VMtem také o našich nedostatcích a znamenitých zaneprázdněních, ježto k těm obecními důchody dostačovati nemůžeme, dobře vědomé jest.

A protož na místě JMCské pána pana našeho nejmilostivějšího ve vší šetrné uctivosti pokorně k VMtem še utíkáme a VMtí prosíme, že, povážíce našich v tom způsobu předešle velikých nákladův, skrze což i v dluhy nemalé sme přijíti museli, též nynějších našich nedostatkuov, abychom v té příčině týchž for (neb se pána Boha dokládáme, že jich u nás objednati a spraviti možné není) osvobozeni byli, nás na místě JMCské při VMtech laskavě vymluvené a k milostivé ochraně poručené jmíti ráčíte.

My VMtem každého času v šetrné uctivosti službami povolnými sloužiti hotovi nalezeni býti chceme [ V konceptu v Liber concept. ab anno 1601 — 2 v archivu města Litoměřic připsán po tomto slově následující odstavec: "A nicméně VMtem pro spěšné těch věci fedrování, kteří by páni sousedé tak okolo nás, ježto oni sami anebo poddaní jich koňmi opatřeni sou, zprávu naši poníženě činíme, totiž: panna abatyše kláštera sv. Jiří na hradě Pražském z městečka Třebenic a vesnic, pan probošt na Novém městě v Litoměřicích nad Labem ze vsí Křesic a Třeboutic, pan probošt Doxanský z obojích Kopisti, Boušovic a jiných vesnic; z stavu panského: JMt pán pan Jan Zbyněk Zajíc na Budyni, JMt urozený pán pan Adam mladší z Valdštejna na Lovosicích, JMt urozený pán pan Radslav ze Vchynic a z Tetova na Doubravské Hoře, Teplici a Zahořanech; z stavu rytířského: pan Petr starší Kostomlatský z Vřesovic na Ploskovicích a Byčkovieích, pan Vilím Kamejcký na Libochovanech a Žernosecích a jiní v tom kraji, kterýmžto kdyby od VMtí psaní učiněno bylo, jest ta naděje, že by s dostatečnou podstatou bylo." ] a VMtí za laskavou a potěšitedlnou odpověď při vyslaných našich, kteréž k VMtem v té příčině naschvále vypravujeme, prosíme. Datum v Litoměřicích, v středu po památce sv. Jana Křtitele léta oc 1. VMtem sloužiti hotoví purkmistr a rada města Litoměřic nad Labem.




Přihlásit/registrovat se do ISP