214. Rudolf II. žádá stavů na sněmu shromážděných za opatření pro lepší pastvu a rozplemenění zvěře na panství Křivoklátském, aby purkrabí Karlštejnští proti slušnému ročnímu deputátu od zvěře nepřekáželi a poddaným překážeti nedovolili zvěři přebíhající z panství Křivoklátského na pozemky panství Karlštejnského, a aby císař a budoucí králové čeští do 20 let moc měli vydržovati na panství Karlštejnském na náklad svůj forštmistry, foršty a hajné k opatrování zvěře a lesů.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM, v pondělí po památce Obrácení sv. Pavla [28. ledna] 1602. — Konc. t arch. c. k. místodrž. král. Českého. L 34 (1600—1605.

JMt Římský císař a Uherský, Český král etc pán náš nejmilostivější neráčí stavův království Českého nyní při sněmu obecním na hradě Pražském pospolu shromážděných milostivě tejna činiti, že JMCská té milostivé vuole bejti ráčí, jak na panství Křivoklátském tak i na někderejch jinejch témuž panství příležících statcích svejch, pro svou a budoucích králův Českých rozkoš a kratochvil foršt dáti rozšířiti, tak aby zvěř všelijaká maje valné prostranství tím lépe se netoliko na týchž panstvích, ale i také v tomto království, jak pro JMCské tak i pro pohodlí a zvuoli všech sťavův téhož království množiti a rozplemeniti mohla. I poněvadž panství Karlštejnské na díle s týmž panstvím Křivoklátským a k němu připojenými grunty, tak i někderými jinými statky JMCské meduje, tak že zvěř z týchž panství Křivoklátského a jiných statkův k tomu náležitých aneb odtud nedaleko ležících na grunty Karlštejnský přecházeti musí, a bez týchž gruntův (má-li jinak zvěř svůj volnej průchod, pastvu a prostranství jmíti) dobře moci bejti nebude, protož ráčí JMCská stavův za to milostivě žádati, aby stavové k milostivému JMCské zalíbení a pro zvuoli JMti a budoucích králův Českých, poněvadž to také všem stavům, když se zvěř rozplemení a odtud na grunty jich přebíháním se dostane, jak dotčeno, ku pohodlí ano i k nemalé spanilosti toho panství Křivoklátského bude, tímto sněmem tu věc tak nařídili a opatřili, aby purkrabové Karlštejnští nynější i budoucí proti slušnému, náležitému ročnímu od zvěře deputátu (kderýž od JMCské i budoucích králův Českých týmž purkrabům podle samého od stavův slušného a spravedlivého uznání vydáván býti má) takové na granty Karlštejnské všelijaké přecházející a přebíhající zvěři, buď vysoké aneb nízké, žádné překážky jak sami nečinili tak lidem poddaným téhož panství Karlštejnského ani komu jinému toho činiti dopouštěli, ale do 20 let pořád zběhlých JMCská a budoucí králové čeští aby tu moc a vuoli jmíti ráčili, forštmistry, foršty a hejny k opatrování zvěři a dohlídání k forštu, též i k lovům všelijakým, kderýchž by JMCská aneb JichMti užívati chtíti ráčili, na gruntech téhož panství Karlštejnského na náklad JMtí chovati, a ti aby JMCské a budoucím králům českým povinností zavázáni bývali. Actum v pondělí po památce Obrácení sv. Pavla na víru křesťanskou léta 1602.




Přihlásit/registrovat se do ISP