452. Stav panský shromážděný na sněme r. 1604 přijímá mesi sebe Adama, Václava a Jiříka, bratří Lokšany z Lokšanů.

1604. — Zápis v kvaternu "Relací stříbrný 1606—1611 é. 52 fol. B. 11." v arch. zem. král. Česk.

V pátek po božím Vstoupení [25. Maii] 1607. Páni JMt. podle svobod stavu svého na sněmu obecným, kterýž držán byl na hradě Pražském léta božího 1604 v středu po svaté Školastice a zavřím téhož léta v outerej po Stolování svatého Petra, na milostivou přímluvu nejjasnějšího knížete a pána pana Rudolfa Druhého, z boží milosti voleného Římského císaře, Uherského a českého etc. krále etc, a snažnou žádost, kderouž jsou na JMt. Adam, Václav a Jiří bratří vlastní Lokšanové z Lokšanů i s přátely svými vzložili, i znajíc jich ctné a šlechetné chování i také starožitnost rodu jich stavu rytířského a nicméně pro přátelské spříznění, v kterémž oni s stavem panským jsou, je Adama, Václava a Jiříka bratří vlastní Lokšany z Lokšanů i s dědici a budoucími jejich v stav svůj panský přijíti jsou ráčili a přijímají, však tak a na ten způsob, jakž řád stavu panského ve dskách zemských v kvaternu památném černém léta XLII. ve čtvrtek u vigilii Božího křtění [5. Jan.] B. XXV. vložený to v sobě šíře drží a zavírá bez přerušení etc.

Relatorové na to byli sou z téhož stavu panského etc: Kryštof z Lobkovic na Pátku a Divicích, JMti císaře Římského rada, nejstarší komorník, nejvyšší hofmistr a kamermejstr království českého, též nad apelacími na hradě Pražském president [ V čas sněmu r. 1604 Kryštof z Lobkovic již nebyl presidentem nad apelacími. ]), Adam z Šternberka na Bechyni a Sedlci, nejvyšší komorník království Českého a JMCské rada, Volf Novohradský z Kolovrat na Lnářích,


Vinterberce a Opalce, nejvyšší sudí království Českého a JMCské rada, Zdeněk z Lobkovic na Chlumci a Jistebnici, nejvyšší kancliř království Českého a JMCské rada, Vilém Slavata z Chlumu a z Košmberka, JMCské rada a komorník a dvoru JMKské maršálek, Matouš Děpolt z Lobkovic a na Strakonicích, JMCské rada a nejvyšší mistr převorství království Českého, Bohuslav Joachym Hasištejnský z Lobkovic a na zámku Mladém Boleslavi, JMCské rada, Jan Václav z Lobkovic na Duchcově [sic] Jiřetíně a Litvínově [sic], JMCské rada a hejtman Starého města Pražského.

[In margine:] Léta šestnáctistého sedmnáctého v pondělí po ochtábu božího Těla [5. Junu] Adam, Václav a Jiří bratří vlastní Lokšanové z Lokšanů, v této relací naprotipsané jmenovaní, vedle vyměření řádu panského provedli sou doslatečně dávní starožitnost rytířskou rodu svého a předků svých, po otci čtyry štíty a po mateři též čtyry štíty v přítomnosti a na schválení nejvyšších úředníkův a soudcův zemských, rad JMCské a jiných od stavu panského k tomu nařízených osob z obce. Kterýžto průvod jich Adama, Václava a Jiřího bratří vlastních Lokšanův z Lokšanů nahořepsaní nejvyšší úřednici a soudcové zemští schváliti a, že všech regalií a svobod stavu panského užívati mají, oznámiti a pro budoucí paměť dskami zemskými zapsati poručiti ráčili. Actum ut supra.

Rektorové: Jan Sezima z Sezimova Oustí a na Ouští, JMCské rada, dědičný kráječ a nejvyšší komorník království Českého, Vilém Slavata z Chlumu a z Košmberka a na Hradci, Telči, Stráži a Nové Bystřici, JMCské rada, komorník, nejvyšší sudí dvorský království Českého a president komory české, Jaroslav Borita z Martinic na Smečně, Vokoři a Malikovicích, JMCské rada, komorník a maršálek dvoru JMti v království Českém, Sezima z Vrtby na Janovicích a Křešicích, JMCské rada a hejtman Nového města Pražského.




Přihlásit/registrovat se do ISP