308.

V Kutné Hoře 25. října 1607.



Způsob vyřizování berních platů opakujících se berní u městské rady, která byla současně pozemkovou vrchností - jako příklad vzata Kutná Hora.

Zápisy v radním kopiáři z let 1601-1613 fol. 397-398 pv. v městském archivu v Kutné Hoře.

Formy listův přiznávacích z lidí poddanejch k obci a zadusím náležitých, též z jiných věcí na zbírky zemské vedle svolení sněmovního léta 1606.

1. Na zbírku z měšce vlastního po 30 gr. č. na termíny v pondělí po sv. Trojici a na sv. Havla ze 166 osob osedlých.

I. Pánům berníkům kraje Kouřimského ze 23 osob za oba termíny.

My šepmistři a rada i na místě vší obce Hor Kuten vyznáváme tímto listem vuobec předevšemi, jakož jest se svolení na sněmu obecném, kterýž držán byl na hradě Pražském léta 1606 v sobotu po sv. Matěji a zavřín téhož léta v středu po neděli Květné, ode všech tří stavův království tohoto stalo, aby jeden každej z obyvatelův téhož království na placení lidu válečnému z jednoho každého člověka poddaného osedlého z měšce svého vlastního po jedné kopě míšeňské za 1606 rok na-dva rozdílné termíny, první v pondělí po památce sv. Trojice, a druhej na sv. Havla, za každý termín po 30 gr. míšeňských dal a odvedl, že vedle takového svolení všecky poddané své osedlé k zadusí a obci naší náležité v kraji Kouřimském jsme vyhledati a sčísti dali. Kterýchžto se osob v témž kraji osedlých nachází dvatceti tři. A z těch se na zbírky za ty dva nadepsané termíny 11 kop 30 gr. čes. vedle dotčeného svolení sněmovního dáti dostalo.

Protož tu takovou zbírku pánům berníkům krajským s listem tímto přiznávacím odsílajíce, že jsme se v tom, jakž též sněmovní svolení vyměřuje, zachovali, to přijímáme k svému svědomí. A pro lepší toho jistotu pečeť naši Hor Kuten k listu tomuto přiznávacímu jsme přitisknouti dali, jenž jest dán na Horách Kutnách v pátek, den sv. Kryšpína léta 1607.

II. Pánům berníkům kraje Čáslavského ze 143 osob osedlých také za oba termíny in eadem forma mutatis mutandis. Facit 71 kop 30 gr. čes.


2. Forma listův přiznávacích z komínův za ty dva svrchu psané termíny pondělího po sv. Trojici a sv. Havla, za každý termín po 5 gr. čes.

Pánům berníkům kraje Čáslavského ze 13 komínův.

My šepmistři a rada i na místě vší obce na Horách Kutnách vyznáváme tímto listem et caetera ut in priori forma etc. z každého komínu, kterýž by nad střechu vycházel po 20 gr. míš. na dva termíny, totiž první v pondělí po sv. Trojici a druhej na den sv. Havla vše léta 1606, za každý termín po 10 gr. míš. dáti povinen byl, že podle takového svolení sněmovního jsme všecky komíny na tvrzech Lorci, Křeseticích a Bikanči, vše v kraji Čáslavském, vyhledati a sčísti dali, a těch se nachází 13, z kterýchž se na zbírky vedle takového svolení za ty dva nadepsané termíny 2 kopy 10 gr. čes. dáti dostane. Kteroužto zbírku pánům berníkům krajským s listem tímto přiznávacím odsílajíce etc. ut in cadem priori forma. Datum ut supra.

3. Forma listův přiznávacích také z poddaných na zbírku z vlastního měšce po 10 gr. čes. za termín pondělího po Božím Těle.

Do kraje Kouřímského.

My šepmistři a rada i na místě vší obce Hor Kuten vyznáváme tímto listem etc. ut supra in priori forma etc., aby jeden každej na defensí a placení lidu válečnému do markrabství Moravského vypravenému z každého poddaného osedlého z měšce svého vlastního po 10 gr. čes. a to v pondělí po Božím Těle léta 1606 dal a odvedl, že vedle takového svolení sněmovního všecky poddané své osedlé k záduší a obci naší náležité v kraji Kouřimském jsme vyhledati a sčísti dali. Kterýchžto se v témž kraji osedlých nachází 23, a z těch se na zbírky za ten nadepsaný termín vedle dotčeného svolení sněmovního 3 kopy 50 gr. čes. dáti přišlo. Protož takovou zbírku panům berníkům krajským etc.

II. Do kraje Čáslavskýho ze 143 osob in eadem forma mutatis mutandis facit 23 kop 50 gr. čes.


4. Forma listů přiznávacích též z poddanejch na zbírku z nich samejch po 10 gr. čes. na termín pondělího po památce Všech svatých.

I. Do kraje Kouřimského.

My šepmistři a rada i na místě vší obce Hor Kuten vyznáváme tímto listem naším vuobec přede všemi etc. ut in priori forma, aby lidé poddaní usedlí na defensi a placení lidu válečnému do markrabství Moravského vypravenému po 10 gr. čes. a to ve čtvrtek po památce Všech svatých léta 1606 dávati povinni byli; že podle takového svolení sněmovního všecky poddané své etc. ut in tertia forma usq' ad finem.

II. Do kraje Čáslavského ze 143 in cadem forma mutatis mutandis.


5. Forma listův přiznávacích z far, ovčákův a pacholkův, z far po 3 kopách, ovčákův po 1 kopě a pacholkův po 30 gr. vše míš. na tři termíny při sv. Vavřinci, Václave a Vánocích na každý termín z far po 1 kopě, ovčákův po 20 gr. a pacholkův po 10 gr. vše míš.

I. Do kraje Kouřímskýho, toliko z 1 fary v Zybohlavech.

My šepmistři a rada etc.,... kterýchžto far se v témž kraji Kouřimském jedna ve vsi Zybohlavech (ovčákův a pacholkův žádných) nachází. A protož nařídivše to tím spůsobem, jakž sněmovní snesení ukazuje, z dotčené fary v Zybohlavech 1 kopu 30 gr. čes. za ty tři svrchu oznámené termíny k sobě přijali. Kteroužto zbírku pánům berníkům krajským s listem tímto přiznávacím odsílajíce, že jsme se v tom etc. ut in aliis formulis. Datum ut supra.

Do kraje Čáslavskýho z 1 fary v Křeseticích, ovčákův 2 v Špitále a Bikanči a pacholíkův 3.


6. Forma listův z kol mlejnskejch po 1 kopě míš. na termíny sv. Vavřince a sv. Václava.

Pánům berníkům kraje Čáslavského.

My šepmistři a rada etc., aby jeden každý z obyvatelův království tohoto na zaplacení lidu válečného ze všech mlejnův na panstvích J. Mti cís., též na gruntech panských, rytířských, městských a jiných všech a všelijakých, na číchž by ty gruntech byly, buďto náchlební, poplatní, nájemní, z každého kola moučného neb sladového po 30 gr. čes. na dva termíny, první na sv. Vavřince a druhý na sv. Václava léta 1606, každý termín po 15 gr. čes. dával a odvozoval, že podle takového svolení sněmovního jsme všecky mlejny na gruntech našich obecních a zádušních sčísti dali, a v těch se kol moučnejch a sladovejch nachází devět, z kterýchžto se na zbírky vedle téhož svolení za vejš oznámené dva terminy 4 kopy 30 gr. čes., dáti, dostane. Protož takovou zbírku pánům berníkům krajským s listem tímto přiznávacím odsílajíce, že jsme etc. ut alibi in aliis formis. Datum ut supra.


7. Forma listu na vlnu z každého kamene vlny prodané po 4 gr. při termínu sv. Václava. Pánům berníkům čáslavským.

My šepmistři, a rada etc., aby jeden každý z každého kamene vlny, cožby jí prodal 4 gr. české, dáti povinen byl, a to při termínu sv. Vácslava léta 1606, že podle takového svolení sněmovního jsme to, že vlny ze dvorův našich k špitálu, záduší a obci naší náležitých od času téhož svolení až do času sv. Havla oznámeného léta 1606 prodáno jest 64 kamen, vyhledati a sčísti dali a z toho se na zbírky 4 kopy 16 gr. dáti dostane. Kteroužto zbírku pánům berníkům krajským s listem tímto přiznávacím odsílajíce, že jsme se v tom spravedlivě etc. ut aliis formulis. Datum ut supra.




Přihlásit/registrovat se do ISP