318.

V Praze 10. února 1605.



Česká komora Kolínským: posílajíc jim stížnost Jana Krumpolce, výběrčího posudného, ungeltu i cla, proti spoluvýběrčímu Janovi Kirchprykovi, poroučí jim, aby tomuto přečetli onu stížnost a oznámili komoře jeho odpověď, pro peníze dali zhotoviti bedničku o dvou klíčích a nedopouštěli výběrčím odcházeti z města bez opovědi, aniž obchodovati a vésti živnost s penězi, patřícími do berně.

Orig. pap. s 5 pečeťmi pod pap. krytem v archivu města Kolína, Sectio VI. Missivae et decreta a regia camera n. 132. In tergo: Moudrým a opatrným purkmistru a konšelům města Nového Kolína nad Labem, přátelům milým a jinou rukou připsáno: O Jana Kirchpryka vejběrčího, anno 1605 feria 2. post Scholasticae.

Moudří a opatrní přátelé milí! Porozumíte z příležící, nám od Jana Krumpolce, Jeho Mti cís. pána našeho nejmilostivějšího, vejběrčího posudného, ungeltu a cla pomezního, spolusouseda vašeho, podané supplikací, jakou sobě stížnost do Jana Kirchpryka, druhého vejběrčího, spolutovaryše svého, jmíti pokládá, o jeho nepilném při povinnosti se chováni a že sám bez jeho vědomosti, jakožto druhého vejběrčího, se těch věci ujímá a peníze k sobě přijímá, ano i bez opovědí od města preč přes pole uchází, vypravujíc.

I pokudž tak jest, nemohli bychom s dotčeným Janem Kirchprykem nikoliv dobře spokojeni býti, aniž mu to dále na škodu a ujmu důchodův Jeho Mti cís. přehlídati. A protož jménem a na místě Jeho Mti cís. vám poroučíme, abyste podadouce mu této stížnosti druhého vejběrčího, o zprávu, co k tomu říkati bude, tu nám zase na komoru odeslali, pod tím pak nicméně k náležitějšímu povinnosti jeho vykonávání napomenuli, ano i to při něm skutečně nařídili, aby, dadouce truhlici se dvěma zámky - pokudž jest se však toho již prve nestalo - přihotoviti, od který on jeden a druhý vejběrčí tolikéž klíč af jmá. Do té truhly buď každého týhodni anebo měsíce tak, jakž o tom od komissarův cel pomezních sobě vyměřeno a poručeno mají, všecky a všelijaké peníze do důchodu Jeho Mti cís. náležité, aby skládali, on Jan Kirchpryk bez vědomosti druhého, poněvadž v rovném odpovídání stojí, a, pokudž co do počtu dlužní zuostanou, oba dva rovnejm dílem platiti musejí, aby nic k sobě nepřijímal, tolikéž do truhlice k penězům nemohl, mnohem pak méně komu jinému, komuž to nenáleží, a kdož povinnosti na to nemá, mimo druhého vejběrčího, pokudž by kdy bezelstně po potřebě své s jiným vědomím a opovědí vaší odjedti aneb od jíti musil, toho činiti dopouštěl i jinak ve všem tom věrně a náležitě chovati se hleděl, nebo takovejm způsobem, když co toho bez vědomosti druhého činí, bez velikého podezření, že s penězi Jeho Mti cís. živnost visti a handlovati musí, býti nemuože.

Načež poroučíme se skrze komisaře cel pomezních s pilností ptáti a, jestliže co toho na něho sledáno bude, s čím se potom potká, to nechť žádnému jinému nepřičítá, než sám sobě. Což mu vše s dostatkem předložiti a jaiko. vejstražně napomenuti motci budete, sami také časem na dotčené vejběrčí pozor dadouc, aby toho, což jim svěřeno jest a poručeno, k dobrému Jeho Mti cís. pilně a horlivě vyhledávali. Na tom J. Mti cís. jistu a konečnú vuoli naplníte. Dán na hradě Pražském ve čtvrtek den sv. Školastiky léta etc. šestnáctistého pátého.

 

Císaře Jeho Mti president

 

a rady zřízené Komory v král. Českém.






Přihlásit/registrovat se do ISP